18 Νοεμβρίου, 2014

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΕΙΜΩΝΟΣ

                                                 
   Το φημισμένο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό και είναι άβατο για τις γυναίκες. Ο ιερέας πατέρας του αγόρασε από τους Τούρκους την εύφορη κοιλάδα (εξ ού και το όνομα μοναστηριού, «λειμών», λιβάδι) και έχτισε πάνω στα ερείπια παλιού, βυζαντινού μοναστη- ριού τον ναό (Μονή), που τον αφιέρωσε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Βλέποντας το μοναστήρι ανάμεσα στα βουνά καταλαβαίνουμε γιατί έγινε κυριολεκτικά το καταφύγιο των χριστιανών σε κάθε δύσκολη στιγμή. Εξάλλου τόσο η προστασία του μοναστηριού από την Υψηλή Πύλη, όσο και η οικονομική του δύναμη επέτρεψαν στη Μονή Λειμώνος και τον Ηγούμενό της να στηρίξουν με πολλά κοινωφελή έργα όλη την επαρχία Μηθύμνης.
Η Η μεγάλη όμως προσφορά της Μονής Λειμώνος ήταν, όπως όλοι γνωρίζουν, στον τομέα της παιδείας. Ήδη επί Τουρκοκρατίας το μοναστήρι άναψε την πρώτη εκπαιδευτική φλόγα με τα σχολεία, τα οποία ίδρυσε εκεί ο Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός. Η Σχολή του Λειμώνος λειτούργησε από το 1530 (δεν γνωρίζουμε ως πότε).  Παράλληλα ο ίδιος ίδρυσε και λειτούργησε στο γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Μυρσινιώτισσας, το πρώτο σχολείο θηλέων στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.
Σήμερα έχουν απομείνει λίγοι μοναχοί αλλά έχει επεκταθεί κτιριακά, αφού με πρωτοβουλία του ηγούμενου Νικόδημου κτίστηκαν πολλά μικρά εκκλησάκια. Ο ίδιος ανακαίνισε όλο το μοναστήρι και οργάνωσε το πλούσιο λαογραφικό μουσείο της μονής καθώς και τη συλλογή από σπάνια βυζαντινά χειρόγραφα, τοιχογραφίες και ιερατικά σκεύη κ. ά.
ΜΕΤΟΧΙ  ΑΓΙΩΝ  ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Ένα ωραίο λιθόστρωτο μονοπάτι ενώνει το μοναστήρι με το Μετόχι Αγίων Αναργύρων περνώντας μέσα απ’ τα βουνά. Ήταν ο παλιός και πιο σύντομος τρόπος επικοινωνίας τους, μια που στο Μετόχι (που ανήκει στη Μονή Λειμώνος) αποσύρθηκε ο Άγιος Ιγνάτιος, όταν παραιτήθηκε απ’ τον θρόνο της Μητροπόλεως Μηθύμνης.
Τόσο το Μετόχι, όσο και το γειτονικό Χριστός Μετοχίων έχουν νοικιαστεί από το νορβηγικό Πανεπιστήμιο Agder University College που το χρησιμοποιεί για τα θερινά μαθήματα των φοιτητών και τη φιλοξενία επιστημόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου