17 Δεκεμβρίου, 2014

Σαν σήμερα 15/12 πέθανε ο μεγάλος Βυζαντινός Αυτοκράτορας ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος 958 – 1025.


Σαν σήμερα 15/12 πέθανε ο μεγάλος Βυζαντινός Αυτοκράτορας ο
Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος 958 – 1025.
Ήταν ο σπουδαιότερος της δυναστείας των Μακεδόνων, ο Βασίλειος ο Β’, ο μυθικός Βουλγαροκτόνος των θριάμβων. Υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους βυζαντινούς στη συλλογική μας μνήμη.
Ο Βασίλειος γεννήθηκε το 958 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού του Β' και της Θεοφανούς. Ανέβηκε στο θρόνο του Βυζαντίου το 976, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Σχεδόν αγράμματος, αλλά ικανότατος στρατιωτικός, ξεκαθάρισε πρώτα την επικράτειά του από τις εμφύλιες διαμάχες με τις εξεγέρσεις του Βάρδα Σκληρού και του Βάρδα Φωκά. Διαχειρίστηκε με σύνεση τα οικονομικά, αφήνοντας γεμάτα τα κρατικά θησαυροφυλάκια, όταν πέθανε.
Η μεγάλη προσφορά του Βασιλείου στο Βυζάντιο, όπως μαρτυρά το προσωνύμιό του, υπήρξε η κατάλυση του βουλγαρικού κράτους.

Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ.
Στις 29 Ιουλίου του 1014 ο βυζαντινός στρατηγός Νικηφόρος Ξιφίας εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των Βουλγάρων στην τοποθεσία Κλειδί. Την επίθεση υποστήριξε με τις δυνάμεις του και ο ίδιος ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄. Χιλιάδες Βούλγαροι έπεσαν στο πεδίο της μάχης, οι περισσότεροι όμως αιχμαλωτίστηκαν. Η τύχη των συλληφθέντων συμπατριωτών του όμως ήταν φρικτή. Στις 4 Οκτωβρίου ο Σαμουήλ αντίκρισε μια εικόνα βγαλμένη από την κόλαση. Μια ατελείωτη πορεία 15.000 τυφλών στρατιωτών οι οποίοι καθοδηγούνταν από έναν τυχερό μονόφθαλμο για κάθε 100 άνδρες. Ο Βασίλειος Β΄ με την τύφλωση των εχθρών του και την αποστολή τους στη Βουλγαρία προκάλεσε μια πραγματική ψυχολογική παράλυση. Πέρα από το θανατηφόρο σοκ που υπέστη ο Σαμουήλ, οι υπόλοιποι Βούλγαροι ηγεμόνες τρομοκρατήθηκαν. Η μάχη στο Κλειδί έκρινε οριστικά τον τελικό νικητή της πολύχρονης βυζαντινοβουλγαρικής αναμέτρησης και ήταν πλέον θέμα χρόνου για τον Βασίλειο να καθυποτάξει την βουλγαρική ηγεμονία.
Ο Βασίλειος δικαιολογήθηκε για την αποτρόπαιη πράξη του, λέγοντας ότι ήταν απολύτως προβλεπόμενη από τους νόμους του Βυζαντίου. Το βυζαντινό κράτος μετά τον θάνατό του Βουλγαροκτόνου, περιελάμβανε διευρυμένα σύνορα και περιοχές που κατοικούνταν από Έλληνες αρκετές χιλιετίες πριν.
Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1025, σε ηλικία 67 ετών.
https://www.facebook.com/papageliellie?fref=photo



1 σχόλιο:

  1. Όταν οι Έλληνες ανέκτησαν την Πόλη από τούς Λατίνους το 1261, βρήκαν στο νεκροταφείο πεταμένο, ένα σκελετό στον οποίο οι Φράγκοι είχαν βάλει περιπαικτικά στο στόμα μία φλογέρα. Δίπλα στον σκελετό, ήταν παραβιασμένος και συλημένος ένας τάφος με μία επιγραφή πού έγραφε: «Βασίλειος Πιστός Εν Χριστώ Τω Θεώ Βασιλεύς Αυτοκράτωρ Ρωμαίων»

    ΑπάντησηΔιαγραφή