20 Δεκεμβρίου, 2014

σαν σημερα γεννηθηκε ο'' τζουμπές''......!

Dimitrios Voulgaris.jpgΞεκίνησαν συνεργάτες και κατέληξαν θανάσιμοι εχθροί: Η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Δημήτριο Βούλγαρη και τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο σφράγισε με αίμα την 15ετία 1860 (λίγο πριν από την έξωση του Όθωνα) - 1875, χρονιά ορόσημο καθώς ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ δέχτηκε την «αρχή της δεδηλωμένης» (να κυβερνά δηλαδή όποιος είχε «δεδηλωμένη» πλειοψηφία στη Βουλή).
            1. Η πρώτη έξυπνη κίνησή του ήταν να παντρευτεί την κόρη του πάμπλουτου Υδραίου, Λάζαρου Κουντουριώτη.
            2. Φρόντισε να γίνει πολιτικός φίλος του Ιωάννη Κωλέττη, ο οποίος τον έκανε υπουργό του των Ναυτικών λίγο πριν να πεθάνει (1847).
           3. Στα 1855, διορίστηκε από τον Όθωνα πρωθυπουργός. Στα 1857, τα έσπασε με τον βασιλιά, παραιτήθηκε και έγινε ηγέτης του αντιμοναρχικού αγώνα. Κολάκεψε τον ήρωα της νεολαίας, Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, που ήταν υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, πλησίασε και τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο που μαχόταν για την αντικατάσταση του Όθωνα με συνταγματικό βασιλιά.
         4. Τη νύχτα 10 προς 11 Οκτωβρίου 1862, εκδηλώθηκε και αμέσως επικράτησε η επανάσταση εναντίον του Όθωνα. Με το ψήφισμα της έξωσης του βασιλιά, δημιουργήθηκε τριμελής «Προσωρινή κυβέρνηση». Πρόεδρός της ορκίστηκε ο Δημήτριος Βούλγαρης .
        5. Στην εθνοσυνέλευση που συγκροτήθηκε για την εκλογή νέου μονάρχη, σύντομα οι αντιπρόσωποι χωρίστηκαν «α λα γαλλικά» στα δυο, τους ορεινούς (οπαδούς του Κανάρη) και πεδινούς (οπαδούς του Βούλγαρη).
       6. Αλλεπάλληλα τα πραξικοπήματα του Βούλγαρη.
       7. Αιματηρές συγκρούσεις, οπαδοί του Βούλγαρη προσπάθησαν να κάψουν το σπίτι του Κουμουνδούρο.
       8. Την νύχτα 19 προς 20 Ιουνίου 1863 ο οπαδός του «Τζουμπέ» Βούλγαρη, ο λήσταρχος Κυριάκος σκόπευε να ενωθει με τους φιλικά στον Βούλγαρη διακείμενους στρατιωτικούς και χωροφύλακες, να καταλύσει την εξουσία και να την παραδώσουν στον «Τζουμπέ» (Βούλγαρη) προκειμένου να εγκαταστήσει δικτατορία.
       9. Ο Τζουμπές εγινε αιτιος ακυβερνησιας και χαους .Οι μεγαλες Δυνάμεις εσωσαν την κατασταση.

1 σχόλιο:

  1. Ο Δημήτριος Βούλγαρης, παρά την αναμφισβήτητη ευφυΐα του, δεν άφησε θετικά ίχνη στον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας, παρά μόνον φαυλότητα και αντισυνταγματικές πρακτικές. Πολλές φορές ψήφιζε νόμους και τον προϋπολογισμό, χωρίς η Βουλή να βρίσκεται σε απαρτία. Η κοινή γνώμη εξεγέρθηκε και ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσίευσε στην εφημερίδα Καιροί το περίφημο άρθρο του Τις πταίει; το 1875.

    ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/127#ixzz3MQucZ2Yh

    ΑπάντησηΔιαγραφή