27 Ιανουαρίου, 2015

Οι όροι συμφωνίας τερματισμού του πολέμου του 1897 και η επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην Ελλάδα (1897-1899)


    

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 
      1. Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 κράτησε περίπου 30 ημέρες . Άρχισε άτυπα στις 5 Απριλίου και έληξε με την ήττα της Ελλάδος . Υπογράφηκε συνθηκολόγηση στις 20 Σεπτεμβρίου 1897 με την πίεση των Μ. Δυνάμεων επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος Α παρακάλεσε τον Τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο τον Β να πείσει τον σουλτάνο να σταματήσει τις εχθροπραξίες το οποίο και έγινε .Διαπραγματεύσεις υπό υψηλή εποπτεία των Δυνάμεων οδήγησε στην Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως (4 Δεκεμβρίου) .Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανικη Αυτοκρατορία.
     2. Οι τουρκοι έχοντας τον αέρα του νικητή ζητούσαν να πάρουν πίσω την Θεσσαλία μέχρι την Λαμία . Ζητούσαν και υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις . Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν συμφώνησαν στις παράλογες απαιτήσεις των τουρκων.
     3. Ένα κάλο του πολέμου του 1897 ήταν η αυτονομία της Κρήτης, που ήταν ο προθάλαμος της ένωσης με την Ελλάδα που έγινε τελικά το 1913.
    4.Εκείνο που έκαιγε τις Μεγάλες Δυνάμεις ήταν το θέμα των δανείων που πήρε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους και δεν μπορούσε να ξεπληρώσει. Ο Τρικούπης το 1893 πτώχευσε την χώρα και τα δάνεια παρέμειναν ανεξόφλητα , αυτό έκαιγε τους Ευρωπαίους και δη τους Γερμανούς !
   5. Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις επέβαλλαν τελικά στην Ελλάδα να δώσει αποζημίωση στην Οθωμανική αυτοκρατορία 4.000.000 τουρκικές λίρες (95.000.000 γαλλικά φράγκα) , αλλά πώς να πληρώσει η ευρισκόμενη σε χρεωκοπία Ελλάδα που σημειωτέον θα έπρεπε να πληρώσει και τα έξοδα που δημιούργησε ο πόλεμος ; (159.956.770 δραχμές πλην των ζημιών που είχαν προκύψει στη Θεσσαλία).
   6. Άρα θα έπρεπε η Ελλάδα να καταφύγει στην σύναψη νέου δανείου , όμως οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι απέκλειαν κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό εάν πρώτα δεν γινότανε ρύθμιση για τα παλιά χρέη.
Έτσι τον Σεπτέμβριο του 1897 η ελληνική κυβέρνηση Ράλλη θα αναγκαστεί να δεχτεί τον διεθνή έλεγχο επί των εσόδων της . Η Κυβέρνηση θα φέρει την υπογραφή της ειρήνης με τους επαχθείς οικονομικά όρους στη Βουλή. Οι βουλευτές μη μπορώντας να κάνουν και αλλιώς (ο Τουρκικός στρατός καραδοκούσε λίγο έξω από τη Λαμία…) θα την υπερψηφίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου του 1897.
   7. Στις 22 Νοεμβρίου του 1897 θα υπογραφεί η οριστική συμφωνία ειρήνης με την Οθωμανική αυτοκρατορία από τον Ζαΐμη , ενώ τον Μάρτιο του 1898 θα επέλθει και η οριστική συμφωνία για την εξόφληση του χρέους και το ύψος του δανείου. Η Ελλάδα υπό την εγγύηση των μεγάλων δυνάμεων θα έπαιρνε 170.000.000 χρυσά φράγκα ( με τόκο 2,5%) εκ των οποίων τα 150.000.000 αμέσως για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων της .

   8. Στην χώρα μας ουσιαστικά επιβλήθηκε διεθνής οικονομική επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) με πρώτο πρόεδρο της τον Βρετανό Εδουάρδο Λω. Η Δ.Ο.Ε. πήρε υπό τον έλεγχο της τα μονοπώλια σε διάφορα σημαντικά προϊόντα , όπως πετρέλαιο, αλάτι , σπίρτα , τέλη χαρτοσήμου , φόρου κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος , παιγνιόχαρτα και τους δασμούς από όλα τα τελωνεία της χώρας. Μάλιστα αν οι εισπράξεις από τα έσοδα αυτά δεν ήταν αρκετές τότε η ελληνική κυβέρνηση θα όφειλε να καλύψει την διαφορά από τα υπόλοιπα έσοδα του προϋπολογισμού … (Τους μισθούς και τις συντάξεις δεν φαίνεται να τις πείραξαν από την αρχή, όπως έκαναν κάποιοι σύγχρονοι ''σωτήρες'').

   9. Επίσης η Δ.Ο.Ε. θα είχε το δικαίωμα να εποπτεύει , να διορίζει ελεγκτές , αλλά και αν αντιλαμβάνεται ότι πάει να ξεγελαστεί να διενεργεί επιθεωρήσεις…Επιπροσθέτως οποιαδήποτε μετατροπή της συμφωνίας θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την συναίνεση και των έξι χωρών που ήταν μέλη της διεθνούς επιτροπής. Τελικά οι μεγάλες κερδισμένες θα είναι οι Βρετανία (Αγγλία) και Γαλλία , αφού οι Γερμανία και Αυστροουγγαρία θα αποπεμφθούν κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου (1914-18) , η Ρωσία θα αποχωρήσει μόνη της μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στη χώρα το 1917 , όπως και η Ιταλία που θα αποχωρήσει οικειοθελώς μετά το τέλος του πολέμου το 1919.

   10. Η Κυβέρνηση το Φθινόπωρο του 1897 θα συστήσει δωδεκαμελή επιτροπή (και με ανακριτικά δικαιώματα) βασικός σκοπός της οποίας θα ήταν η εξακρίβωση των αιτιών της επαίσχυντης ήττας …Παράλληλα σχηματίζονταν και επιτροπές που θα εξέταζαν παραλείψεις και λάθη τόσο σε στρατό και ναυτικό (με την δυνατότητα και αποτάξεων ή αποστρατειών) όσο και στις διοικητικές και δικαστικές αρχές του κράτους. Το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό ! Κάθε κόμμα συνέτασσε το δικό του πόρισμα , όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν δέσμιοι μικροκομματικών επιδιώξεων όπως γίνεται και σήμερα με τις επιτροπές της βουλής .


  11. Ο Ζαΐμης προκήρυξε εκλογές για τις 7 Φεβρουαρίου 1899 στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Θεοτόκης Πλέον στις πλάτες του Θεοτόκη (κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα για την επόμενη δεκαετία) θα στηριζόταν η χώρα για να πετύχει την ανασύνταξη της …

http://www.istorikathemata.com/2014/10/1897-1897-1899.html#more






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου