28 Ιανουαρίου, 2015

Η Βενιζελική πτώχευση του 1932 και η αντιμετώπιση της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης από την δικτατορία Μεταξά


Ιωαννης Μεταξας . Πηγε εναντιον ακομη και στις προτροπες του βασιλεως χαριν της ελαφρυνσεως του χρεους.

Το 1932 ο Βενιζελος εψαχνε χρηματα στην Ευρωπη, αλλα κανεις ευρωπαιος δεν ηταν προθυμος να δανεισει στην Ελλαδα. Το 1932, το συνάλλαγμα από τις εξαγωγές της χώρας πήγαινε σε ποσοστό 81% για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η κρίση, είχε γίνει πια ασφυξία. Υπηρχε ρευστη πολιτικη κατασταση .
Το 1935 εγινε η παλινορθωση της βασιλειας και η επανοδος του βασιλεως Γεωργιου του Β΄ . Τις 13 Απριλίου του 1936 πεθανε ο πρωθυπουργος Δεμερτζης και ο βασιλευς Γεωργιος προτεινει ως πρωθυπουργο τον Ιωαννη Μεταξα . Τα κομματα μεσα στην βουλη ηταν χωρισμενα σε δυο μεγαλες παραταξεις στους ''Βενιζελικους'' και στος ''Αντιβενιζελικους'' και οι δυο παραταξεις ψηφισαν τον Μεταξα ως πρωθυπουργο. Σημειωση ο Μεταξας ηταν αρχηγος των ελευθεροφρονων με μονο 6 βουλευτες ! Συμφωνα με δηλωση του Θ.Σοφουλη πρεπει η εκλογη του Μεταξα στην πρωθυπουργια να εγινε λογω του φοβου που ειχαν οι αστοι πολιτικοι εκεινης της εποχης απεναντι στον κομμουνισμο, που τοτε ειχε μεγαλη δυναμικη εξαπλωσης και ελκυστικα κυρηγματα για τον δεινοπαθουντα ελληνικο λαο λογω της ασχημης οικονομικης καταστασης 
Ετσι, με μοχλό την αδυναμία των μεγάλων κομμάτων να συνεννοηθούν και να δώσουν λύση στα προβλήματα, ο Μεταξάς, είχε γίνει όχι μόνον πρωθυπουργός, με τους 241 ψήφους της Βουλής, αλλά είχε γίνει και δικτάτορας αφου η Βουλή του είχε δώσει μόνη της έκτακτες εξουσίες, ενώ είχε αυτοαναστείλει τη λειτουργία της για ένα εξάμηνο μετά το τέλος Απριλίου 1936!
Ο βασιλευς Γεωργιος πιεζε τον Μεταξα να δωσει στους βρετανους ομολογιουχους το 50% των τοκων των δανειων . Ο Μεταξας αρνηθηκε σθεναρα , εφτασε να απειλησει ακομη και με παραιτηση . Οι Βρετανοι τοτε φοβηθηκαν οτι αν τυχον εφευγε ο Μεταξας και ερχοταν καποιος παλαιος πολιτικος τοτε δεν θα επαιρναν ουτε πενταρα ! Ο Αγγλος πρέσβης στην Αθήνα Waterlow σημείωνε συμφωνώντας πλήρως και ενημερωνε τους αγγλους ομολογιουχους , ότι ο Μεταξάς προσέφερε περισσότερο απ’ όσο μπορούσε να προσφέρει «οποιοσδήποτε άλλος Ελληνας» και καλούσε τους ομολογιούχους να αντιληφθούν ότι «εάν και όταν επέστρεφαν οι πολιτικοί, δεν θα έπαιρναν ούτε δεκάρα παραπάνω, και το πιθανότερο, τίποτε απολύτως»… Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσημη κήρυξη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, στις 20 Αυγούστου, ο Μεταξάς συμφωνεί να καταβάλει το 40% για το έτος ’35-’36 και το 40% για το έτος ’36 - ’37. Ο Μεταξάς ανακοίνωσε προσωπικά τη συμφωνία στον Γεώργιο, που βρισκόταν στην Κέρκυρα, σε διακοπές φιλοξενώντας τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Ή. Ηταν όλοι ικανοποιημένοι.
.

Γεωργιος Β΄
http://www.istorikathemata.com/2011/05/1932.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου