13 Ιανουαρίου, 2015

καφες ,το δημοφιλες ροφημα !

                  shutterstock_135168119
 Οι ποικιλίες του καφέ
Yπάρχουν δύο βασικά είδη του φυτού του καφέ, τα οποία προσφέρουν πολλές ποικιλίες ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο καλλιέργειάς τους. Η πιο παλιά ποικιλία είναι η Arabica και προέρχεται από την Αιθιοπία. Καλλιεργείται ιδανικά σε αρκετό υψόμετρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και απαιτεί πολύ συγκεκριμένα εδαφολογικά στοιχεία, αλλά και απόλυτη ισορροπία θερμότητας και υγρασίας. Χρειάζεται περίπου 6 έως 9 μήνες για να ωριμάσει το φυτό και να αρχίσουν να πέφτουν οι καρποί στο έδαφος. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μόνο 1%, αλλά είναι πλούσιοι σε γεύση και άρωμα. Γενικά, το 78% του καφέ που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο είναι της ποικιλίας Arabica.
Η ποικιλία Robusta τώρα, ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα θερμά και υγρά κλίματα, στα οποία η Arabica δεν ευδοκιμεί. Ο καφές αυτής της ποικιλίας διαθέτει πιο έντονη, σκληρή γεύση και δεν είναι τόσο αρωματικός, αλλά περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από την Arabica. Σαν φυτό είναι πιο ανθεκτικό σε ασθένειες και εξωτερικούς παράγοντες και πολύ πιο παραγωγικό. Καλλιέργειες της ποικιλίας Robusta αποτελούν το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής και, παρά την πιο σκληρή γεύση της σε σχέση με την Arabica, η ποικιλία Robusta είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ.
Δύο ακόμα -λιγότερο γνωστές και δημοφιλείς- ποικιλίες είναι η Kape Baraco, που καλλιεργείται κυρίως στις Φιλιππίνες και η Liberia, με φυτά που φτάνουν μέχρι και τα 9 μέτρα ύψος και καλλιεργούνται στη Λιβερία της Αφρικής.
Γενικά οι καφέδες που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο είναι συνήθως μίγματα (χαρμάνια όπως τα λένε), που αποτελούνται από διαφορετικές αναλογίες Arabica και Robusta προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός συνδυασμός γεύσης, αρώματος και καφεΐνης.


  shutterstock_157089089
Το ξέρατε ότι… * Πρωταθλητές στην ετήσια κατανάλωση καφέ είναι οι Φιλανδοί και οι Νορβηγοί με 10 κιλά; * Στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος παραμονής στην καφετέρια είναι τα 40 λεπτά, δηλαδή ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη; * Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας ενός ροφήματος καφέ επαναλαμβάνεται παγκοσμίως περισσότερες από 400 δισεκατομμύρια φορές το χρόνο; * Ο ακριβότερος καφές είναι ο ινδονησιακός Kopi Luwak, που κοστίζει μέχρι και 1.400 δολάρια το κιλό; Και αφού έχεις πληρώσει ένα σωρό λεφτά για να τον δοκιμάσεις, μαθαίνεις ότι οι σπόροι του συλλέγονται από τα… περιττώματα ενός τρωκτικού, του Μαραπάτι, του οποίου οι διεργασίες χώνεψης δίνουν στους κόκκους του καφέ μια σπάνια γεύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου