Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Οκτώ τόνοι πλαστικών απόβλητων κάθε χρόνο στους ωκεανούς!


Αποτέλεσμα εικόνας για Οκτώ τόνοι πλαστικών απόβλητων κάθε χρόνο στους ωκεανούς


Περίπου οκτώ τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίες θεωρούνται οι πιο ακριβείς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Η ποσότητα αυτή καλύπτει μια τεράστια έκταση, 34 φορές όσο το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ενώ έως το 2025 μπορεί να φθάσει τα 17,5 εκατ. ετησίως, αν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Για το 2015, η εκτίμηση είναι ότι 9,1 εκατ. τόνοι πλαστικών θα βρουν το δρόμο τους προς τις θάλασσες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Οκτώ τόνοι πλαστικών απόβλητων κάθε χρόνο στους ωκεανούςΜεγάλες ποσότητες πλαστικών -σακούλες, μπουκάλια, πλαστικές συσκευασίες, παιγνίδια κ.α.- «κάθονται» στους βυθούς ή έχουν διασπαστεί σε μικροσκοπικά κομμάτια, μικρότερα από κόκκο ρυζιού, τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών που τα τρώνε (με άγνωστες συνέπειες). Στην πραγματικότητα, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών των θαλασσών (έως το 99%) δεν είναι ορατό, γι’ αυτό το πρόβλημα έχει υποεκτιμηθεί μέχρι σήμερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Οκτώ τόνοι πλαστικών απόβλητων κάθε χρόνο στους ωκεανούς    Η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά (τα οποία εμφανίστηκαν στην αγορά στη δεκαετία του ’30) αναδείχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για το περιβάλλον, αλλά και την υγεία των ανθρώπων. Όπως είπε η Τζένα Τζέμπεκ, «η ποσότητα πλαστικών που καταλήγει στους ωκεανούς, ισοδυναμεί με πέντε σακούλες σούπερ-μάρκετ γεμάτες πλαστικά για κάθε 30 εκατοστά ακτογραμμής στον κόσμο».
Αποτέλεσμα εικόνας για Οκτώ τόνοι πλαστικών απόβλητων κάθε χρόνο στους ωκεανούςΕίκοσι χώρες ευθύνονται για το 83% των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στις θάλασσες, με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή, παράγοντας πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως, πράγμα μάλλον αναμενόμενο για μια χώρα με τεράστιο πληθυσμό και με εξίσου τεράστια ακτογραμμή. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, που επίσης έχουν μεγάλη παράκτια ζώνη, βρίσκονται στη 20ή θέση μεταξύ των κρατών που ρυπαίνουν, ενώ η Ε.Ε. θα βρισκόταν στην 18η θέση, αν αντιμετωπιζόταν ως ενιαία κρατική οντότητα.
Αποτέλεσμα εικόνας για Οκτώ τόνοι πλαστικών απόβλητων κάθε χρόνο στους ωκεανούς  Οι ερευνητές καλούν τις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν την κατανάλωση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης όπως οι σακούλες για τα ψώνια, καθώς και τις αναπτυσσόμενες χώρες να βελτιώσουν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων που διαθέτουν.
http://neotera.gr/139869/okto-tonoi-plastikon-apovliton-kathe-xrono-stous-okeanous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου