15 Φεβρουαρίου, 2015

Η Μονή της Όπτινα , στην Ρωσία.

Το περίφημο μοναστήρι της Όπτινα, το πνευματικό καύχημα της Ρωσικής Εκκλησίας,
Η παράδοση αναφέρει ότι ιδρυτής του μοναστηριού ήταν κάποιος Όπτα, αρχηγός συμμορίας ληστών. Γυρνώντας σ’ αυτά τα δάση κάποτε, άκουσε τη φωνή του Θεού να τον καλεί. 
Ο 19ος αιώνας ήταν ο χρυσός αιώνας της Όπτινα.
Μερικοί μαθητές του αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι (18ος αι.) ήλθαν στην Όπτινα και αποτέλεσαν το συνδετικό κρίκο με το μεγάλο γέροντα Παΐσιο. Έτσι ο σπόρος της ορθόδοξης πνευματικότητας μεταφέρθηκε στην Όπτινα και άρχισε η μεγάλη φιλοκαλική αναγέννηση στη Ρωσία.
Ο στάρετς Μωϋσής θεωρειται ως ο δεύτερος κτήτορας, για να μην πούμε ο ιδρυτής της Όπτινα. Το μοναστήρι έγινε το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Ρωσίας .
Όλο το 19ο αιώνα, ως τις αρχές του 20ου, έζησαν πολλοί μεγάλοι στάρετς, εκτός των δύο αδελφών, όπως οι Ιωσήφ, Λεωνίδας, Μακάριος, Αμβρόσιος, Βαρσανούφιος, Ανατόλιος .
Η  θαυματουργος  εικονα της Παναγιας του Καζαν.
Προσωπικά αντικείμενα  του  σταρετς   αγίου  Αμβροσίου.
Μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων το μοναστήρι αρχικά μετετράπη σε Μουσείο Ντοστογιέφσκι. Οι περισσότεροι μοναχοί διώχθηκαν.
Το 1988 εγκαταστάθηκαν  οι πρώτοι μοναχοί και άρχισε με εντατικό ρυθμό η ανακαίνιση.
Ο ταφος  του αγίου Αμβροσίου.
Η Όπτινα μέσα σε λίγα χρόνια μεταμορφώθηκε και η νέα αδελφότητα προσπαθεί να συνεχίσει την πλούσια πνευματική παράδοση που κληρονόμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου