27 Φεβρουαρίου, 2015

Οι Έλληνες της Νέας Ορλεάνης ή αλλιώς πως η Εκκλησια ενωνει τον Ελληνισμο !!

   1.   Ο πλούσιος Αθηναίος έμπορος, Μιχαήλ Δράκος, έφτασε στην
περιοχή την δεκαετία του 1760 και παντρεύτηκε μια ντόπια.
   2.   Το 1850, οι Έλληνες ήταν περίπου 150 άτομα οπότε και ήταν η πρώτη φορά που η απογραφή του πληθυσμού κατέγραψε και τον τόπο γέννησης.
3.    Η ελληνική κοινότητα ιδρύθηκε το 1864 από τον έμπορο βαμβακιού, πρόξενο της Ελλάδας στην περιοχή, Νικόλα Μπενάκη, απόγονο γνωστής οικογένειας των Αθηνών .
4.    Αποτελεί την πρώτη ελληνορθόδοξη κοινότητα στην αμερικανική ήπειρο.
5.   Το 1866 χτίστηκε σε αγροτεμάχιο του Μπενάκη η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μισό αιώνα πριν την ίδρυση της,Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
6.   Η ίδρυση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας προσέλκυσε τους Έλληνες στη γύρω περιοχή, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα
7.    Η απογραφή του 1930 κατέγραψε 200 άτομα ελληνικής
καταγωγής, κατανεμημένα σε 52 νοικοκυριά, από τα οποία το 80%
μιλούσε ελληνικά στο σπίτι.
8.   Το 1974 εκτιμάται ότι οι Ορθόδοξοι ενορίτες ήταν 1.500 οικογένειες το 90% από τις οποίες ήταν ελληνικής καταγωγής και οι υπόλοιπες ρωσικής, συριακής, ρουμανικής, σερβικής, λιβανικής, αλβανικής και
βουλγαρικής
9.   Την δεκαετια του '70 , το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό, το μεγαλύτερο του κόσμου, έστελνε πάνω από 1.000 πλοία τον χρόνο στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμάται, να φτάνουν στην πόλη κάθε χρόνο περίπου 20.000 ναυτικοί, που ήθελαν να δοκιμάσουν νέες περιπέτειες.
 
10.   Σημερα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης και στην ευρύτερη περιοχή ζούνε 1.000 άτομα ελληνικής καταγωγής και ασχολούνται με τη ναυτιλία, την ιατρική, τη δικηγορία ή απασχολούνται στις υπηρεσίες εστίασης.
11.   Η Νέα Ορλεάνη γιορτάζει την ελληνική της πλευρά εδώ και 41 χρόνια με το δημοφιλές Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Μάιο, το τριήμερο της Ημέρας Μνήμης των Πεσόντων Στρατιωτών (Memorial Day).


12.   Στην πόλη λειτουργεί ελληνικό σχολείο, όπου πηγαίνουν τα παιδιά το Σαββατοκύριακο, καθώς και κατηχητικό. Υπάρχει παράρτημα της ΑΧΕΠΑ, των Θυγατέρων της Πηνελόπης (το γυναικείο τμήμα της ορ-
γάνωσης) και ο δραστήριος Χιακός σύλλογος «Αγία Μαρκέλλα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου