26 Φεβρουαρίου, 2015

"Δεν είμαστε Γερμανοί!" . Η Ελληνική Απάντηση στην Γερμανική Εκστρατεία Δυσφήμισης για το Εγκλημα στο Πολεμικο Πλοιο Λορελάϋ.

Η ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1900

                                            Περιληψη δημοσιευσης
1.    Η Ελλάδα το 1902 βρισκόταν σε δεινή οικονομική, ηθική και κοινωνική κατάσταση .
2.   Το 1897 είχε υποστεί μια ταπεινωτική στρατιωτική ήττα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία
3.   Υπηρχε επιβολη Διεθνους Οικονομικου Ελεγχου απο τον ΔΟΕ (με την Γερμανια να διευθυνει τον ΔΟΕ) επεβλεπε την απευθείας αφαΙμαξη των προσόδων του Ελληνικού κράτους προς ικανοποίηση των πιστωτών της Χώρας .
4.   Επικρατουσε μεγαλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική δυσπραγία και τους πολλούς φόρους.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

5.   Τον Οκτώβριο του 1902, κατέπλευσε στον Πειραιά για να επισκευαστεί από τα ναυπηγεία Βασιλειάδη το γερμανικο πλοιο Λορελάυ (Τσαμπα δουλεια και καλη δουλεια, χαζοι ηταν να πανε αλλου για επισκευες οι γερμαναραδες!).
6.   Το πρωινό της 3ης Νοεμβρίου 1902, ένας αξιωματικός του πλοίου ανήλθε για να κάνει τον προβλεπόμενο έλεγχο, όταν διαπίστωσε ότι είχε κλαπεί ενα κιβωτιο με διπλωματικα εγγραφα , ενώ είχαν εξαφανιστεί ο υπαξιωματικός Μπρίτσκι και ο ναύτης Κόχλερ. Η αίθουσα που βρισκόταν το κιβώτιο αλλά και οι χώροι γύρω από αυτήν ήταν γεμάτοι από λίμνες αίματος, ενώ επίσης ύποπτο ήταν ότι έλειπε και η βάρκα του πλοίου, ενώ το σκοινί που ήταν δεμένη είχε στάλες από αίμα πάνω του.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞ. ΖΑΙΜΗΣ

7.   Το νέο θορύβησε την κυβέρνηση Ζαϊμη που φοβόταν τυχόν διεθνείς επιπλοκές.
8.   Αμέσως οι Ελληνικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνες .
9.   Ρώσοι δύτες έψαξαν αυθημερόν την περιοχή και λίγες ώρες μετά ανέσυραν το άψυχο σώμα του Μπρίτσκι, αλλά δεν βρέθηκε πουθενά το πτώμα του Κόχλερ.
10.  Η άποψη του κυβερνήτη του πλοίου φον Ρόϋτερ και της Γερμανικής πρεσβείας ήταν ότι η ληστεία του πλοίου έγινε από Έλληνες που δολοφόνησαν τους δύο Γερμανούς αποκομίζοντας το κιβώτιο.
11.  Η πιθανότερη εκδοχή ομως των ελληνικων αστυνομικών αρχών ήταν ότι το έγκλημα το είχαν διαπράξει Γερμανοί ναύτες του πληρώματος που γνώριζαν τα θύματα, γνώριζαν πως να κινηθούν και που βρισκόταν το κιβώτιο.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΛΟΡΕΛΑΥ
 
12.  Παρολα αυτα ο Γερμανός πρέσβης τηλεγράφησε στην κυβέρνηση του ότι οι δολοφόνοι ήταν Έλληνες ζητώντας την άδεια να τους επικηρύξει.
13.  Ο Γερμανικός Τύπος φιλοξενούσε ανθελληνικά δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες ως έθνος ληστών και δολοφόνων!(Τοτε ετσι ,τωρα τεμπεληδες!)
14.  Οι Γερμανοί επικήρυξαν τους Έλληνες εγκληματίες έναντι 1000 μάρκων. Η επικήρυξη έθιξε τους Έλληνες καθώς θεωρήθηκε ότι οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι οι Ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να εξιχνιάσουν το έγκλημα και είχαν ανάγκη της οικονομικής αρωγής των Γερμανών.
15.  Όσο απίστευτο και αν ακούγεται σήμερα, υπήρχε μια πάνδημος αγωνία να αποδειχθεί ότι οι εγκληματίες δεν ήταν Έλληνες, η οποία έφτανε τα όρια της ομαδικής υστερίας.
16.  Η λύση του δράματος όμως ήρθε εντελώς απρόσμενα το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου από τον νεαρό εύζωνα Δημήτριο Σαούτη που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας. Ο οποιος αναγνωρισε και συνελαβε τον Κόχλερ οποιος περπατουσε στον δρομο .
17.  Ο Κόχλερ δεν άργησε να παραδεχθεί την ενοχή του: αυτός είχε αιφνιδιάσει τον Μπρίτσκι και τον είχε σκοτώσει πισώπλατα ρίχνοντας το άψυχο σώμα του στην θάλασσα (ειχαν προηγουμενα).
18.  Το νέο της ενοχής του Πρώσου ναύτη λύτρωσε κυριολεκτικά τους Έλληνες οι οποίοι πανηγύρισαν με μια ειλικρινή χαρά αποθεώνοντας τον εύζωνα Σαούτη .Ακόμη και στους τοίχους τοιχοκολούνταν αφίσες που έγραφαν "Δεν είμαστε Γερμανοί!",  ''-Δεν είμαστε Γερμανοί!-Κάτω οι υβριστές μας!''
19.  Ο διευθυντής της αστυνομιας παρουσιάστηκε στον Βασιλεα Γεώργιο Α΄ για να του αναγγείλει επισήμως την σύλληψη και την ομολογία του Πρώσου ναύτη και για να λάβει τα συγχαρητήρια του Βασιλιά για την εξιχνίαση του εγκλήματος από τις Ελληνικές αρχές.

                                            
20.  Ο ευζωνας Σαουτης εγινε λαικος ηρωας και αρνήθηκε να παραλάβει την αμοιβή χιλίων μάρκων που του πρόσφερε η γερμανική πρεσβεία!!!
21.  Ο Γερμανός πρέσβης βαρώνος Πλεσσάν προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λεγοντας, προφανως ψεμματα, οτι τα φυλλάδια των επικηρύξεων δεν είχαν τυπωθεί με την άδεια της Γερμανικής πρεσβείας.
22.   Ο πλοίαρχος φον Ρόϋτερ που ήταν και ο πλέον εριστικός εναντίον των Ελλήνων, με δηλώσεις του διαμαρτυρήθηκε ότι είχαν παραποιηθεί από τις εφημερίδες όσα είχε πει και σε καμία περίπτωση δεν είχε προσβάλλει τους Έλληνες(Κι αλλο ψεμμα!)

                                                         

http://www.istorikathemata.com/2015/02/We-are-not-Germans-defamatory-campaign-and-the-Greek-answer-6th-October-1902.html#more



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου