Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Το εθνόσημο έγινε 40 χρονών- η Ιστορια του.


Ήταν 22 Μαρτίου του 1975 όταν ο πρωθυπουργός Καραμανλής  ανέθεσε σε καλλιτεχνική επιτροπή η οποία αποτελούταν από τρεις κορυφαίους εικαστικούς, τον ζωγράφος Γιάννη Μόραλη, τον γλύπτη Γιάννη Παππά και τον χαράκτη και ζωγράφο Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο, όλοι του καθηγητές της Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών την εξεύρεση του νέου μας εθνικού συμβόλου.

Την τελική του διαμόρφωσητου εθνοσημου  ανέλαβε να πραγματοποιήσει το μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος και έκτοτε το εθνόσημο μας συνοδεύει στην ταυτότητα και το διαβατήριο μας, στα περισσότερα δημόσια έγγραφα και σφραγίδες, στις στολές των στρατιωτικών και στα προξενικά κτήρια.
Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος που το αποτύπωσε είναι ο “γνωστός άγνωστος” καθώς όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με έργα του αλλά δεν γνωρίζαμε ότι είναι δικά του. Πολύ απλά ο Γραμματόπουλος είναι ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε το πλέον διάσημο αλφαβητάρι, “Τα καλά παιδιά” με την Λόλα, ενώ δημιούργημα του ήταν και οι εμψυχωτικές αφίσες στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο με τις Ελληνίδες της Πίνδου, και τον Έλληνα στρατιώτη με εφ'όπλου λόγχη.

Ιστορια του εθνοσημου
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας: το Ελληνικό “εθνικό σημείο” προβλέφθηκε από το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος (Σύνταγμα της Επιδαύρου της 1ης Ιανουαρίου 1822) και καθορίστηκε με διάταγμα στις 15 Μαρτίου του ίδιου έτους. Τα γνωρίσματά του ήταν το κυανό και λευκό χρώμα και το κυκλικό σχήμα. Το Ελληνικό εθνόσημο υπέστη πολλές, μέχρι σήμερα, μεταβολές στο σχήμα και στις παραστάσεις μετά την πρώτη καθιέρωσή του, κυρίως εξαιτίας των πολιτειακών μεταβολών.

Το πρώτο Ελληνικό εθνόσημο έφερε έμβλημα την Αθηνά και την κουκουβάγια και μετά την άφιξη του Καποδίστρια προσετέθη και ο φοίνικας σαν σύμβολο αναγέννησης. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Όθωνα, το Βασιλικό έμβλημα, με τα δυο στεφανωμένα λιοντάρια που κρατούσαν το θυρεό με το Βασιλικό στέμμα, έγινε το εθνόσημο του κράτους.

Το εμβλημα  του Οθωνα αντικαταστάθηκε από το εμβλημα του Γεωργιου Α΄. Μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας το 1924 το εθνόσημο είχε απλή μορφή λευκού σταυρού πάνω σε γαλάζιο πλαίσιο. Το εμβλημα Γεωργιου Α'  επανήλθε με την επαναφορά της Βασιλείας μέχρι το 1967.

Το σημερινό έμβλημα (εθνόσημο) της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελείται από ένα κυανό θυρεό που σχηματίζει μία αιχμή στο μέσο της κάτω πλευράς του. Στη μέση ο θυρεός φέρει έναν λευκό σταυρό ο οποίος περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από δύο κλαδιά δάφνης.

Το εθνόσημο ζωγραφίζεται ή υφαίνεται, κυρίως πάνω στα πηλίκια, στις στολές ή στα κουμπιά των στρατιωτικών, των οργάνων των σωμάτων ασφαλείας κλπ.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου