08 Μαρτίου, 2015

Λαμπρός εορτασμός των Λακώνων Αγίων

048http://www.immspartis.gr/wp-content/uploads/2015/03/0041.jpg



033

052

038

043

044

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν η Ακολουθία του Όρθρου, η αρτοκλασία και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος και Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου αναφέρθηκε στους Λάκωνες Αγίους, που κοσμούν την Ορθοδοξία, τονίζοντας ότι αποτελούν σημείο αναφοράς για το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, αφού μέσω αυτών αντλείται πίστη και δύναμη. Ο κ. Παντελεήμων ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο για την ευγενική πρόσκληση, που του έδωσε την ευκαιρία, εκτός απ’ το να συμπροσευχηθεί, να επισκεφθεί για άλλη μια φορά τον τόπο που αγάπησε και στον οποίο δέχθηκε τους δύο πρώτους βαθμούς της Ιεροσύνης. Από την πλευρά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε κλήρο και λαό για τη συμμετοχή του στον εορτασμό, ιδιαιτέρως δε τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, που είναι καύχημα και αδελφός της ιστορικής Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, της Ελλαδικής Εκκλησίας αλλά και της Μητροπόλεως την οποία ποιμαίνει. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε σε όλους τους Λάκωνες να έχουν την ευλογία και την προστασία των τοπικών Αγίων.
Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου και με την συμμετοχή πλειάδας κληρικών από την Ιερά Μητρόπολή μας. Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης π. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγιότητα και πώς αυτή μπορεί να κατακτηθεί στην εποχή μας.
Στον Αρχιερατικό Εσπερινό συμμετείχαν ο Βουλευτής Λακωνίας και τέως Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μακρής και ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Γεώργιος Μαρουδάς.
Ολοκληρώνοντας να σημειώσουμε ότι στην χορεία των Λακώνων Αγίων, ανήκουν οι:
- Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
- Άγιος Θεοφάνης, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
- Οσία Μάρθα Μονεμβασίας (5 Μαΐου)
- Άγιος Παύλος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
- Άγιος Ρωμανός επί την σκλέπαν (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
- Άγιος Φώτιος Μονεμβασίας, Επίσκοπος Κιέβου (27 Μαΐου & 2 Ιουλίου)
- Άγιος Ρωμανός ὁ νεομάρτυς εκ Δημηνίτσης (6 Ιανουάριου)
- Άγιος Γαλακτίων εξ Ἀναβρυτής (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
- Άγιος Νεόφυτος ὁ νεομάρτυς, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

1 σχόλιο: