29 Απριλίου, 2015

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και μη, ποια είναι η σωστή χρήση τους

Η ίδια μπαταρία, αν επαναφορτίζεται όταν είναι στο 50%, χρειάζεται 1200-1500 πλήρεις κύκλους για να πέσει αντίστοιχα. Δηλαδή 3 με 4 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!



Καθημερινά όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή με διάφορες συσκευές οι οποίες είναι επαναφορτιζόμενες η έστω φέρουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Σίγουρα όμως κανένας μας δεν έκατσε να σκεφτεί τι περίπου συμβαίνει κατά την διάρκεια της φόρτισης μια επαναφορτιζόμενης μπαταρίας - τη γενική φιλοσοφία.
Κάθε μπαταρία κινητού μπορεί να επαναφορτιστεί για ένα συγκεκριμένο αριθμό ή αλλιώς έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, που ορίζεται από τον κατασκευαστή της.
Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης είναι η χρήση και η πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει μία και μοναδική φόρτιση. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μισή ενέργεια του κινητού σου και μετά να το φορτίσεις πλήρως. Και το ίδιο την επόμενη μέρα. Αυτό μετράει σαν έναν κύκλο φόρτισης και όχι δύο.
Κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν κύκλο φόρτισης, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται ελάχιστα. Ωστόσο, μπορείς να φορτίσεις πολλές φορές το κινητό σου μέχρι η χωρητικότητα της μπαταρίας τους να μειωθεί σημαντικά. Όπως και με όλες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικαταστήσεις την μπαταρία.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας πέφτει με το χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των κύκλων φόρτισης που έχουν πραγματοποιηθεί.

Battery charge chart
Μελέτες έχουν δείξει πως η μέγιστη χωρητικότητα, εχει αρχικές τιμές μεταξύ 88-94% για καινούριες μπαταρίες, αλλά μετά από 250 κύκλους φόρτισης πέφτει στο 73-84%. Βέβαια αυτή η πτώση απόδοσης είναι και ανάλογη της συμπεριφοράς μας , καθώς λίγοι απο εμάς γνωρίζουν το savoir vivre απέναντι στις ευαίσθητες μας μπαταρίες.

Ο τρόπος φόρτισης έχει μεγάλη σημασία!

Παλιά οι ειδικοί συνιστούσαν να αποφορτίζουμε τη μπαταρία (νικελίου) όσο γίνεται περισσότερο, πριν την επαναφορτίσουμε. Πλέον όμως, με την έλευση των μπαταριών Λιθίου, αυτό έχει καταργηθεί. Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε ότι μια μπαταρία λιθίου που ξεφορτίζεται πλήρως πριν επαναφορτιστεί, χρειάζεται 300-500 κύκλους φόρτισης για να πέσει στο 70% της αρχικής της χωρητικότητας. Η ίδια μπαταρία, αν επαναφορτίζεται όταν είναι στο 50%, χρειάζεται 1200-1500 πλήρεις κύκλους για να πέσει αντίστοιχα. Δηλαδή 3 με 4 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Για μέγιστη διάρκειας ζωής της μπαταρίας λοιπόν, φορτίζετε την πιο συχνά, ιδανικά από το 40% και μέχρι το 80%.

Οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούν ταχεία φόρτιση, ώστε η μπαταρία να φορτιστεί γρήγορα έως το 80% και στη συνέχεια, μεταβαίνουν σε συντηρητική φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι ένα τηλέφωνο χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα φόρτισης έως το 80% και άλλο τόσο από το 80% έως το 100%.
Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν μια πλήρη αποφόρτιση-φόρτιση την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η μπαταρία ή αν δεν έχει λειτουργήσει για καιρό.
Καθώς η μπαταρία μας παλιώνει καλό ειναι να κάνουμε την ίδια διαδικασία μια φορά κάθε 2 μήνες, καθώς αυτό βοηθάει το τηλέφωνο να επαναυπολογίσει τη χωρητικότητα και να υπολογίζει με ακρίβεια την ένδειξη της μπαταρίας στην οθόνη.
Πιο συγκεκριμένα οι μπαταρίες και οι φορτιστές βασίζονται στην αρχή της μετατροπής της χημικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη, σε ηλεκτρική, αλλά και το αντίστροφο.
Όταν η μπαταρία είναι συνδεδεμένη σε μία συσκευή και της δίνει ρεύμα, η χημική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και όταν είναι σε κατάσταση φόρτισης, γίνεται αυτόματα η αντίστροφη διαδικασία.

H φόρτιση μιας μπαταρίας περιλαμβάνει 4 στάδια

  1. Όταν ένα κινητό είναι τελείως άδειο: εδώ η τάση της μπαταρίας αυξάνεται ραγδαία, λόγω του συνεχούς ρεύματος από τον φορτιστή.
  2. Στη δεύτερη φάση, ο φορτιστής παρέχει όλο και λιγότερο ρεύμα καθώς πλησιάζει η πλήρης φόρτισή της, αλλά εμφανίζονται και "αιχμές" φόρτισης που και που.
  3. Στο τρίτο στάδιο της φόρτισης, το κινητό τηλέφωνο έχει φορτίσει την μπαταρία του πλήρως και ο φορτιστής κόβει την παροχή ρεύματος.
  4. Στο τέταρτο στάδιο η μπαταρία μπαίνει σε κατάσταση αναμονής και απλά ο φορτιστής στέλνει απειροελάχιστα ηλεκτρικά φορτία, για να τη διατηρήσει τελείως φορτισμένη.
Όπως και να χει καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, γιατί: και είναι πάρα πολύ οικονομικές (απλά τις ξαναφορτίζετε με τον φορτιστή σας), αλλά καί βοηθάτε και στην αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος!

Στις μπαταρίες δεν αρέσει τη ζέστη!

Έχει μετρηθεί ότι αν αποθηκεύσουμε για ένα χρόνο την μπαταρία μας στο 100% της φόρτισης της, αυτή χάνει το 20% της χωρητικότητας της στους 25oC ενω στους 40oC η χωρητικότητα πέφτει ακόμα και 35% από την αρχική τιμή! Όλοι οι κατασκευαστές προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη χρήση του κινητού σε περιβάλλον ανω των 40oC μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες, κάτι που πρέπει να προσέχουμε εμείς στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι. Θερμοκρασίες άνω των 30oC θεωρούνται αυξημένες για τις μπαταρίες.
Battery heat
Το κρύο επίσης μπορεί να ρίξει την διάρκεια μιας μπαταρίας αλλά οι επιπτώσεις είναι προσωρινές. Όταν τα μόρια της μπαταρίας ζεσταθούν, η χωρητικότητα της μπαταρίας επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα.
Βλαβεροί επίσης είναι και ορισμένοι φορτιστές όπως οι ασύρματοι που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες ή ταχυφορτιστές που πιέζουν την μπαταρία κατά τη φόρτιση.
Ας μιλήσουμε για τα κινητά τηλέφωνα, αφού η αγορά είναι κατακλυσμένη από αυτά. Τα κινητά λοιπόν χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με την χημεία ιόντων λιθίου ως πηγή ενέργειάς τους.
Η μπαταρία χωρίζεται σε μια άνοδο που αποτελείται από άνθρακα, και από μια κάθοδο που αποτελείται από οξείδιο λιθίου. Ενδιάμεσά τους υπάρχει ένας ηλεκτρολύτης αγωγός που τους χωρίζει. Όταν λοιπόν το κινητό είναι σε κατάσταση φόρτισης, τα ιόντα λιθίου, ρέουν από την κάθοδο προς την άνοδο. Αντίθετα, όταν το κινητό ξοδεύει ενέργεια, πραγματοποιείται η ακριβώς αντίστροφη ροή.

Φορτιστές

Υπάρχουν στο εμπόριο πάρα πολλοί φορτιστές. Φορτιστές πρίζας, αυτοκινήτου, ηλιακής ενέργειας (μίνι φωτοβολταϊκός), φορτιστές με μπαταρίες ΑΑ, Usb, ακόμα και χειροκίνητοι!
Βέβαια όλοι αυτοί, χρησιμοποιούν την ίδια φιλοσοφία. Σκοπός τους είναι να στείλουν ηλεκτρικό φορτίο στην μπαταρία για να προκληθεί η χημική αντίδραση των ιόντων με το ηλεκτρικό ρεύμα κι έτσι να αποθηκευτεί η ενέργεια!

Ρυθμίστε το τηλέφωνο κατάλληλα, ανάλογα με τη χρήση σας

Άλλος ένας χρήσιμος τρόπος να προστατέψετε τη διάρκεια της μπαταρίας είναι να κλείνετε λειτουργίες του τηλεφώνου που δε χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή όπως GPS, Wi-Fi, Δόνηση, 3G. Η μπαταρία καταναλώνεται αρκετά από τον επεξεργαστή (και κατά συνέπεια από το πόσο βαριά είναι η εφαρμογή που τρέχει ή άλλες που δουλεύουν στο backround) και την οθόνη (και τη ρύθμιση φωτεινότητας που έχουμε θέσει). Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορούμε να αποφύγουμε την άσκοπη εξάντληση της

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ !!

Αν δε χρησιμοποιήσετε τη μπαταρία σας για μεγάλο διάστημα, αποθηκεύστε τη σε δροσερό μέρος, στο 40% της φόρτισης.
πηγη εδω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου