24 Ιουλίου, 2015

το λουλουδι που φυτρωνει μονο στον Ολυμπο , πουθενα αλλου στον κοσμο !


Γιάνκεα: Το λουλούδι που φυτρώνει μόνο στον Όλυμπο.

«Σπίτι» του τον Όλυμπο έχει κάνει ένα μικρό μοβ λουλούδι, το οποίο δεν απαντά πουθενά αλλού στον κόσμο, ούτε έχει κοντινούς «συγγενείς».

Το «γιάνκεα» (Jankaea heldreichii) είναι φυτό τοπικό, ενδημικό του Ολύμπου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός του είναι σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην προστασία και χωρίς επεμβάσεις διαχείριση των ενδιαιτημάτων του.


«Το "γιάνκεα" φύεται κυρίως σε βράχια και προτιμά τη σκιά και την υγρασία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Γεώργιος Φωτιάδης, δασολόγος- φυτοκοινωνιολόγος ,ο οποίος θα αναφερθεί στο συνέδριο στα σημαντικά στοιχεία της χλωρίδας του Ολύμπου.

«Το βουνό αποτελεί κυριολεκτικά έναν χλωριδικό παράδεισο με πάνω από 1.500 είδη φυτών και με τοποθεσίες, όπως τα 'Ζωνάρια', όπου όλα τα είδη φυτών είναι είτε τοπικά, είτε ελληνικά, είτε βαλκανικά ενδημικά, γεγονός που από μόνο του κατατάσσει την περιοχή στις πολυτιμότερες από άποψη χλωρίδας παγκοσμίως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Όλυμπος αποτελεί επίσης μοναδικό θύλακα μυκητικής βιοποικιλότητας, όπως επισημαίνει ο δρ Στέφανος Διαμαντής, δασολόγος- φυτοπαθολόγος, ο οποίος θα μιλήσει στο συνέδριο για τους μύκητες που αποτελούν αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό στοιχείο των φυσικών οικοσυστημάτων.

«Γενικότερα, υπάρχει άγνοια του ρόλου που παίζουν στα οικοσυστήματα οι μύκητες, οι οποίοι αποσυνθέτουν την οργανική ουσία που συσσωρεύεται στα δάση» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας ότι οι μύκητες, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην επικράτηση των ανθεκτικών στις ασθένειες φυτικών γενοτύπων, οι καρποφορίες (τα μανιτάρια τους) αποτελούν σημαντικό κρίκο στην πολύπλοκη τροφική αλυσίδα, ενώ τα εδώδιμα μανιτάρια εκτιμώνται ιδιαίτερα από τον άνθρωπο ως τροφή. 
«Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου αποτελεί αποδεδειγμένα σημαντικό θύλακα ελληνικής αλλά και παγκόσμιας μυκητικής ποικιλότητας και ασφαλές καταφύγιο διατήρησης και προστασίας της. Εξάλλου βρίσκεται στη Μεσογειακή λεκάνη, η οποία θεωρείται 'hotspot' παγκόσμιας βιοποικιλότητας» σημείωσε ο κ. Διαμαντής.

Τόνισε, δε, ότι «αν και η καταγραφική δουλειά που έχει μέχρι σήμερα γίνει θεωρείται σημαντικά περιορισμένη, εν τούτοις έχουν καταγραφεί είδη μοναδικά για την παγκόσμια βιβλιογραφία, Σπάνια (R) και Τρωτά (V) για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ακόμη είδη που θεωρούνται Απωλεσθέντα (Εx) για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο».

«Μάλιστα ο μύκητας Zeus olympius - Κινδυνεύον (En) αποτελούσε μοναδική παγκόσμια καταγραφή μέχρι το 2013, οπότε άλλη μία θέση βρέθηκε στη Ν. Βουλγαρία» συμπλήρωσε.
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου