09 Οκτωβρίου, 2015

Η ομιλία του Γεωργίου Καρτάλη στη Διάσκεψη του Λιβάνου για την διάλυση της ΕΚΚΑ και την δολοφονία του Δημήτριου Ψαρρού (17 Μαΐου 1944)


ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ  ΨΑΡΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.
  1. '' Ο κ. Ρέντης μας είπεν ότι το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ δεν έκανε απελευθερωτικόν αγώνα. Εγώ νομίζω ότι έκαμεν απελευθερωτικόν αγωνα, αλλά με φειδώ και με σκοπόν. Διά να δικαιολογήσουν την απαίτησιν αυτήν της Αγγλικής Αποστολής, διά να δυσφημήσουν την ιδίαν Αποστολήν και, τρίτον, έκαναν και απελευθερωτικόν αγώνα, διά να προμηθεύωνται όπλα από τον εχθρόν. Αλλά τον έκαναν με φειδώ τον απελευθερωτικόν αγώνα, διότι το μέγα μέρος των όπλων το εκρατούσαν διά την στιγμήν του εμφυλίου πολέμου, την στιγμήν της αποπείρας της καταλήψεως της εξουσίας. Πολλές είναι αι εκδηλώσεις εις τα χωριά και εις τα άλλα μέρη των φίλων του ΕΑΜ, οι οποίοι λέγουν ότι τα όπλα τα φυλάμε για τους εσωτερικούς εχθρούς.''
  2. '' «Ο Ζούλας εβύθισε στο λαιμό του ημιθανούς Ψαρρού, τη μάχαιρά του με τόση λύσσα, ώστε οι χείρες του εβάφηκαν με το αίμα του θύματος». Την τύχη του αρχηγού τους, είχαν και οι περισσότεροι άνδρες του 5/42 στις πλαγιές του Κλήματος Δωρίδος.'' (Ο αιχμάλωτος τον συμμοριτών Παπαγιαννόπουλος, αναφέρει την  σκηνη  στο βιβλίο του με τίτλο «5/42-Ψαρρός»).
  3. Η EKKA είχε περίπου 1.000 άτομα. Όλες οι οργανώσεις αρχικά χρηματοδοτούνταν και εξοπλίζονταν από τους Βρετανούς.  Ο Ε.Λ.Α.Σ.(20000 ανδρες) πήρε επίσης τα περισσότερα από τα όπλα (ακόμη και πυροβολικό) των ιταλικών φρουρών στην Ελλάδα, όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε το καλοκαίρι του 1943. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών του πολέμου ο Ε.Λ.Α.Σ. είχε δημιουργήσει ορισμένα αεροδρόμια στα βουνά στα οποία μπόρεσε να προσγειωθούν βρετανικά και Αμερικανικά αεροσκάφη με αποστολές βοήθειας και πράκτορες των συμμάχων.Ο ΕΔΕΣ ειχε 5000 ανδρες.
  4. Τον Απρίλιο του 1944 δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξαπέλυσαν την τελική επίθεσή τους ενάντια στο 5/42 στο Κλήμα Δωρίδας. Υστερα από φονικότατη μάχη το Σύνταγμα διαλύθηκε και ο συνταγματάρχης Ψαρρός με 150 περίπου αντάρτες του -πολλοί από τους οποίους τραυματίες- παραδόθηκε στον ΕΛΑΣ. Ενώ ήταν αιχμάλωτος, ο ταγματάρχης του ΕΛΑΣ, Θύμιος Ζούλας,  δολοφονησε  εν ψυχρώ τον Ψαρρό. 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου