15 Νοεμβρίου, 2015

Επίσκεψη στο Μουσείο Βασιλέως Γεωργίου Α′ στην Θεσσαλονίκη.

Στο «Παπάφειο Ορφανοτροφείο», που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεοκλασσικά κτίσματα της Θεσσαλονίκης στον ανατολικό τομέα της πόλης, βρίσκεται το ″άγνωστο″ για πολλούς Μουσείο του Βασιλέως Γεωργίου Α′ το οποίο επισκέφθηκα σήμερα ύστερα από την ευγενική μεσολάβηση του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιου Πακαλίδη ώστε να μου δοθεί από την Διοίκηση του Ιδρύματος η απαραίτητη άδεια αποκλειστικής φωτογράφησης της αίθουσας του Μουσείου.

Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος

Στις 05 Μαρτίου 1913, το «Παπάφειο Ορφανοτροφείο» λειτουργούσε ως νοσοκομείο αφού είχε επιταχθεί για τον λόγο αυτό το 1912. Εκεί, στο ισόγειο του κτηρίου σε μια αίθουσα δεξιά της εισόδου μεταφέρθηκε ο Βασιλεύς Γεώργιος Α′ αιμόφυρτος μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε από τον Αλεξ. Σχινά και εκεί έγινε η διαπίστωση του θανάτου του και η ταρίχευση της σορού του για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Θεσσαλονίκη..


Στις 28 Οκτωβρίου 1960, η αίθουσα αυτή μετονομάστηκε σε: «Αίθουσα Μουσείου» σε επίσημη τελετή στην οποία παρέστησαν ο Βασιλεύς Παύλος με όλη τη βασιλική οικογένεια, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά κλιμακίου Υπουργών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ.ά.



Στην αίθουσα υπάρχουν διάφορες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραπάνω φωτογραφία που λήφθηκε λίγη ώρα μετά τον θάνατο του Βασιλέως με τα διάτρητα και αιματοβαμμένα ενδύματα του Γεωργίου Α΄ καθώς και το δολοφονικό όπλο.


http://www.royalchronicles.gr/