17 Νοεμβρίου, 2015

Βρετανικός φόρος τιμής στον Γιάννη Ρίτσο


Με τον ποιητή Ντέιβιντ Χάρσεντ και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο

«Η μεγάλη ποίηση έχει πολλές ζωές αλλά έχει και τη δύναμη να περνά τα σύνορα. Η ποίηση του Ρίτσου είναι πηγή έμπνευσης για μένα εδώ και πολλά χρόνια». Με τα λόγια αυτά υποδέχτηκε τους διακεκριμένους καλεσμένους του στην κατοικία του στην Αθήνα ο βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ, μελετητής του Ρίτσου, το βράδυ της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου σε εκδήλωση μνήμης για τα είκοσι πέντε χρόνια από τον θάνατο του ποιητή.

Προσκεκλημένος στην Αθήνα ήταν ο βρετανός ποιητής Ντέιβιντ Χάρσεντ, ο οποίος, γοητευμένος από τον Ρίτσο που τον πρωτοδιάβασε στα 1969, έδωσε «διασκευές» σύντομων ποιημάτων του στον τόμο In Secret - Versions of Yannis Ritsos (Enitharmon Press, 2012). Την εντυπωσιακή προσέγγιση της ποίησης του Ρίτσου από τον Χάρσεντ σχολίασε ο βρετανός πρέσβης.

«Οι εξαιρετικές μελοποιήσεις του έργου του Ρίτσου από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Θάνο Μικρούτσικο είναι επίσης παραδείγματα της αέναης ικανότητας της ποίησης να μεταμορφώνεται», συνέχισε ο βρετανός διπλωμάτης και κατέληξε: «Ήταν μεγάλη μου χαρά να φέρω ένα μέρος αυτής της ποιητικής έμπνευσης στην Κατοικία απόψε με τη συμβολή πέντε ταλαντούχων ερμηνευτών. Είναι μεγάλο προνόμιο να φέρνει κανείς κοντά τους ανθρώπους μέσα απ' την ποίηση και τη μουσική».

Εκατό και πλέον καλεσμένοι του βρετανού πρέσβη Τζων Κίτμερ μαζί με τον Ντέιβιντ Χάρσεντ και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο τίμησαν το έργο και την επιρροή του Γιάννη Ρίτσου, παρουσία της εγγονής του Λητώς Ρίτσου. Ο πολυβραβευμένος Ντέιβιντ Χάρσεντ παρουσίασε στην εκδήλωση ένα μέρος της συλλογής που εξέδωσε το 2012 αλλά και κάποια ποιήματα ειδικά γραμμένα για τη βραδιά τιμής στον Ρίτσο. Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο τραγουδιστής Κώστας Θωμαϊδης χάρισαν στους προσκεκλημένους μια εξαιρετική ερμηνεία του έργου του συνθέτη σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», αλλά και ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» και τον «Επιτάφιο» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Απαγγελίες ποιημάτων του Ρίτσου έκαναν η βρετανή ηθοποιός Τζούλια Γουότσον και η Λυδία Κονιόρδου, στα αγγλικά και ελληνικά αντίστοιχα, συγκινώντας το κοινό.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο βρετανός πρέσβης ανακοίνωσε τη διοργάνωση ποιητικού διαγωνισμού στην Ελλάδα, για ενήλικες και μαθητές, με θέμα τη μνήμη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον αντίκτυπο των πολεμικών συρράξεων.
πηγη εδω

Σονατα  του  Σεληνοφωτος  Γιαννης Ριτσος

https://youtu.be/V6d-_G6ugBA