15 Νοεμβρίου, 2015

Γεωργιος Παπανικολαου ,αθορυβος και μεγαλος επιστημονας !

Σαν σήμερα το 1949, απονέμεται τιμητική διάκριση στον εργαζόμενο στις ΗΠΑ Έλληνα γιατρό ογκολόγο Γεώργιο Παπανικολάου, ο οποίος, με το "Τεστ Παπ" βοήθησε στην έγκαιρη πρόβλεψη του γυναικείου καρκίνου.
Ο Παπανικολάου τιμήθηκε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Μεταξύ άλλων και με το μετάλλιο τιμής της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκινολογίας το 1952, ενώ είχε προταθεί δύο φορές και για το βραβείο Νόμπελ ιατρικής.
Ο φίλος του καρκινολόγος Τσαρλς Κάμερον έγραψε: «Ο άνθρωπος, ο οποίος “χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου” -όπως θυμίζει μια αναμνηστική πλάκα του Καρκινολογικού Ινστιτούτου του Μαϊάμι, που έχει μετονομαστεί σε “Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου”- ήταν πάντα ένας σιωπηλός αγωνιστής του πνεύματος και της επιστήμης, επίμονος και ατάραχος, ακούραστος και ταπεινός, ευγενής και αξιοπρεπής, ακόμα και όταν αδικήθηκε όπως στην περίπτωση του Νόμπελ Ιατρικής, για το οποίο είχε προταθεί από πολλούς Έλληνες και ξένους ερευνητές».
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο http://ellinoistorin.gr/]