Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Ερευνητής επινόησε σύστημα που θα μπορεί γλιτώνει τους επιβάτες σε αεροπορικά ατυχήματα

Πρωτοποριακή ιδέα Ουκρανού αλλάζει τον σχεδιασμό των αεροσκαφών         Ο φυσικός, μηχανικός και ερευνητής Vladimir Tatarenko από την Ουκρανία έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη δημιουργία μιας σωτήριας κάψουλας, που θα μπορούσε να αποτρέψει τον θάνατο των επιβατών σε πολλά αεροπορικά ατυχήματα.

         «Κοιτάζοντας αυτές τις φρικτές σκηνές και γνωρίζοντας τα στατιστικά στοιχεία των ατυχημάτων, έβγαλα ορισμένα συμπεράσματα. Οι άνθρωποι κάνουν λάθος για τις αεροπορικές καταστροφές, επειδή περίπου το 80% από όσες συμβαίνουν οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος», δήλωσε ο εφευρέτης σε συνέντευξή του στην ουκρανική AIN.UA και πρόσθεσε: «Ενώ οι μηχανικοί αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν ασφαλέστερα τα αεροπλάνα, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον ανθρώπινο παράγοντα».

          Μετά από πέντε δεκαετίες έρευνας, ο Tatarenko έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του. Πρόκειται για μια κάψουλα διαφυγής, που αποσκοπεί στη διάσωση του πληρώματος και των επιβατών ενός αεροπλάνου της πολιτικής αεροπορίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

       Οι επιβάτες, σύμφωνα με αυτήν την ιδέα, βρίσκονται ουσιαστικά μέσα σε μια αφαιρούμενη κάψουλα, που βρίσκεται στην άτρακτο του αεροσκάφους. Μετά την εκτίναξη, η πτώση της κάψουλας επιβραδύνεται από αλεξίπτωτα και ενεργοποίηση ρουκετών, επιτρέποντας μια ομαλή προσγείωση, είτε στην ξηρά είτε στο νερό.

      Η κάψουλα είναι κατασκευασμένη από ανθρακόνημα και άλλα ελαφρά μέταλλα.
http://www.akous.gr/news/ereynhths-epinohse-systhma-poy-tha-mporei-glitwnei-toys-epivates-se-aeroporika-atyxhmata-video.46500.asp