18 Ιανουαρίου, 2016

Κίνδυνος για την υγεία συστατικό σε αρωματικά κεριά και καθαριστικά

Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία απο συστατικό αρωματικά κεριά και καθαριστικά 

Ένα πρωτότυπο πείραμα που διεξήγαγε καθηγητής από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Γιορκ υπέδειξε ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε αρκετά αρωματικά κεριά, αποσμητικά χώρου αλλά και καθαριστικά αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, καθώς έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο του λάρυγγα και καρκινικούς όγκους της ρινός.
Ο καθηγητής Alastair Lewis από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γιορκ επισκέφθηκε έξι σπίτια σε διάστημα πέντε ημερών ώστε να εξετάσει την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό τους.
Αρχικά, μέτρησε τα επίπεδα μιας σειράς πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) και εντόπισε ουσίες όπως το βενζόλιο (προερχόμενο από τους ρύπους που απελευθερώνουν τα αυτοκίνητα) και το α-πινένιο (αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται σε αρκετά καθαριστικά).
Το συστατικό που φάνηκε όμως να ξεχωρίζει ήταν το λιμονένιο, το οποίο απελευθερώνεται από αρωματικά κεριά, διάφορα αποσμητικά χώρου (σε μορφή σπρέι ή υγρό που τοποθετείται με ειδική συσκευή στην πρίζα) και ορισμένα καθαριστικά. Το λιμονένιο προσδίδει στα προϊόντα άρωμα όμοιο με αυτό τον εσπεριδοειδών και θεωρείται τόσο ασφαλές που μπορεί να το βρούμε ακόμη και ως πρόσθετο σε τρόφιμα.
Ωστόσο, όταν απελευθερώνεται στο χώρο του σπιτιού, αντιδρά με άλλες ουσίες και η σύστασή του μεταβάλλεται. Ο καθηγητής Lewis ανέλυσε τις διαδικασίες αντίδρασης μεταξύ του συστατικού και άλλων ουσιών στο εργαστήριο και διαπίστωσε ότι η έκθεση στο όζον (το οποίο βρίσκεται παντού γύρω μας) κάνει το λιμονένιο να μετατρέπεται σε μια άλλη χημική ουσία, τη φορμαλδεΰδη.
Όπως σιαβάζουμε και στο onmed, η φορμαλδεΰδη έχει αποδεδειγμένα καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο και σε υψηλά επίπεδα θεωρείται εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία. Έχει συνδεθεί με ήπια συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας, η φαγούρα στα μάτια και η ρινορραγία, αλλά και με σοβαρότερες επιπτώσεις όπως ο καρκίνος στο λάρυγγα και τη ρινική κοιλότητα.
Δεδομένου ότι τους χειμερινούς μήνες τα σπίτια παραμένουν ερμητικά κλειστά, ο ελλιπής αερισμός οδηγεί σε συγκέντρωση των επικίνδυνων ουσιών στους εσωτερικούς χώρους.