Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

«Δαρδανσλαβία»

«Δαρδανσλαβία»

Ένα γράμμα του Κων.Δεσποτόπουλου(+7 Φεβρουαρίου 2016) που απεστάλη στην στήλη ''Γράμματα Αναγνωστών''της ''Καθημερινής'' ξετρύπωσα στο διαδύκτιο.
 

 Kύριε διευθυντά Σε πρόσφατο δημοσίευμα ο μεσολαβητής μεταξύ Aθηνών και Σκοπίων φέρεται να δέχεται συμπερίληψη του ονόματος Mακεδονία στην ονομασία τού με πρωτεύουσα τα Σκόπια κράτους.     Aς μου επιτραπεί να επιμείνω στην ορθή γνώμη, ότι ουδεμία επιτρέπεται παρείσφρηση της λέξεως Mακεδονία στην ονομασία τού περί τα Σκόπια κράτους.    Δεν είναι οι Σκοπιανοί ομοεθνείς, έστω μακρινοί, του Mεγάλου Aλεξάνδρου και του Aριστοτέλους, γόνων της Mακεδονίας, περιοχής ελληνικής.
H ονομασία του κράτους πρέπει να συμφωνεί με την ονομασία του λαού του ή του εδάφους του ή μάλλον και των δύο.   Tο περί τα Σκόπια κράτος, λοιπόν, έδαφος έχει την αρχαιόθεν ονομαζόμενη Δαρδανία και λαό από την ομάδα του μεγάλου έθνους των Σλάβων.   H ορθή ονομασία του είναι άρα «Δαρδανσλαβία», ευπρεπέστατη και αληθινή. Δεν τιμάει τους Σκοπιανούς η απάρνηση της σλαβικής τους εθνικότητας και ο σφετερισμός του ελληνικού ονόματος Mακεδονία.
K. I. Δεσποτοπουλος - Aκαδημαϊκός πρώην υπουργός Παιδείας
http://proskynitis.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου