04 Απριλίου, 2016

Προσοχή στην χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης

A9BF223E40F8A6AA32B51FA1F061CB8E.jpgΗ χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν πρωτεΐνη, αποτελεί μια πάγια τακτική για πολλούς ανθρώπους που γυμνάζονται συστηματικά. Η μαζικότητα της οφείλεται όχι μόνο στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αλλά και στην πρόφαση ότι τέτοιου είδους συμπληρώματα είναι σχετικά ανώδυνα και δεν έχουν κάποια επικινδυνότητα.
Αυτό που καταρχήν πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής που καθημερινά καταναλώνουμε.
Εκτός των υπολοίπων λειτουργιών της, αποτελεί δομικό συστατικό των μυών μας και η πρόσληψή της είναι απαραίτητη, μέσα από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Σε άτομα που γυμνάζονται, ιδιαιτέρως αν υφίστανται και έντονη μυϊκή καταπόνηση, η διατροφή τους θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα, ώστε η ποσότητα πρωτεΐνης από διάφορες πηγές, π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά προϊόντα, να είναι επαρκής για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους.
Όταν οι ανάγκες είναι υψηλές και δεν μπορούν να καλυφθούν καθαρά διατροφικά, ενδεχομένως και πάντα κατά περίπτωση, ο ειδικός που δεν είναι άλλος από τον γιατρό ή τον επιστήμονα διαιτολόγο, μπορεί να συστήσει και κάποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης.
Χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στα εν λόγω συμπληρώματα, καθώς η υπερβολή στη χρήση πρωτεΐνης μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα, με πιο κλασσικό τις νεφρικές διαταραχές. Επίσης, θα πρέπει να προσέχουμε τί συμπλήρωμα χρησιμοποιούμε, καθώς πολλές φορές μπορεί να μην περιέχει μόνο θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη (και λίγο υδατάνθρακα ή λίπος), αλλά και άλλες ουσίες, με στόχο τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος στην αύξηση της μυϊκής μάζας, οι οποίες μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.
Για του λόγου το αληθές,  η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία συμβουλεύει τους καταναλωτές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση ενός τέτοιου προϊόντος για αύξηση μυϊκής μάζας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι το εν λόγω προϊόν βρέθηκε ότι περιέχει τουλάχιστον ένα συνθετικό αναβολικό στεροειδές, με επικίνδυνες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

ΠΗΓΗ   Medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου