3 Μαΐου 2016

ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Αρνάκια και κατσικάκια για τους πλούσιους ...
Κυνήγια και πουλερικά για τους εκλεκτούς ...
Χοιρινό για τους πολλούς ...
Κοτόπουλα, πάπιες, χήνες και περιστέρια για όλους ...

εικόνα: Τοιχογραφία. Θεσσαλονίκη, Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού, Αναπαράσταση τραπεζιού με γεύματα.

Βρώσιμα θεωρούνταν όλα σχεδόν τα μέρη των ζώων ακόμα και το κεφάλι, η ουρά, τα πόδια και τα εντόσθια. Το κρέας που δεν καταναλώνονταν αμέσως -μετά από τη σφαγή του ζώου, συνήθως παστώνονταν, προκειμένου να διατηρηθεί μεγαλύτερο διάστημα. Η συντήρηση των τροφίμων πάντα αποτελούσε πρόβλημα, πολλές φορές λόγω κακής φύλαξης ή ελλιπούς συντήρησης πέθαιναν από τροφικές δηλητηριάσεις.

Περισσότερο όμως αγαπητό και προσιτό σε σχέση με τα αμνοερίφια ήταν το χοιρινό κρέας, το οποίο μαγείρευαν με ποικίλους τρόπους.Το χοιρινό κρέας συνήθιζαν να το παστώνουν ή να το βράζουν με λαχανικά. Ένας χαρακτηριστικός τρόπος μαγειρέματος ήταν με μέλι στη γάστρα. Οι Βυζαντινοί θεωρούσαν πολύ νόστιμο και το συκώτι του χοιρινού, το οποίο το έψηναν με λάδι, αλάτι και κόλιαντρο. Το κεφάλι του χοιρινού συνήθιζαν να το κάνουν, όπως και σήμερα πηκτή...


Bυζαντινών Ιστορικά
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου