08 Ιουνίου, 2016

To ψηλότερο τροπικό δέντρο στον κόσμο !

 To ψηλότερο τροπικό δέντρο στον κόσμο

To ψηλότερο τροπικό δέντρο στον κόσμο

Βρίσκεται στη Μαλαισία και έχει ύψος 89,5 μέτρα... 

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Μαλαισία ένα τροπικό δέντρο, το οποίο με ύψος 89,5 μέτρων, αποτελεί το ψηλότερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Το πανύψηλο τροπικό δέντρο ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρ. Ντέηβιντ Κουμς, σε ένα απομονωμένο τροπικό μαλαισιανό δάσος, σε μια περιοχή γνωστή και ως «Χαμένος κόσμος της Σαμπάχ».
Η ανακάλυψη έγινε  με την βοήθεια ανιχνευτή λέιζερ τύπου LiDAR, στο πλαίσιο πτήσεων παρατήρησης για την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής.
Το δέντρο -το οποίο είναι λίγο πιο κοντό από το «Μπιγκ Μπεν» του Λονδίνου- ανήκει στο είδος «Κίτρινο Μεράντι» (Yellow Meranti).
 
Η επιστημονική ονομασία του είναι Shorea faguetiana και περιλαμβάνεται στον «κόκκινο» κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), έχοντας μπει στο στόχαστρο υλοτόμων.
 Αστειευόμενοι οι ερευνητές, δήλωσαν πως πιθανώς στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν περισσότερα τέτοια δέντρα από ό,τι στον πραγματικό, καθώς το συγκεκριμένο φυτό εμφανίζεται στο διάσημο βιντεοπαιγνίδι Minecraft.
O προηγούμενος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ήταν ένα δέντρο του ίδιου είδους, με ύψος 88,3 μέτρων, ενώ το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο είναι μια σεκόγια 115 μέτρων στην Καλιφόρνια.
Όσο για τη μέτρηση του ύψους του δέντρου, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, μέχρι τη στιγμή που ένας ειδικός ντόπιος αναρριχητής από τη Σαμπάχ προθυμοποιήθηκε να σκαρφαλώσει μέχρι την κορυφή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου