Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το τεστ λογικής;

      
        Ένα βίντεο που έχει στόχο να εξετάσει πόσο λογικός είναι ο τρόπος σκέψης μας έχει γίνει viral.

        Το βίντεο, το οποίο δημοσίευσε στο YouTube το κανάλι WonderWhy, παρουσιάζει ένα τεστ που είχε ευφεύρει το 1963 ο ψυχολόγος Peter Wason. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις το 4% των ανθρώπων μπορούν να βρουν την σωστή απάντηση, ενώ το 46% δίνει την ίδια λάθος απάντηση.

        Το τεστ σας παρουσιάζει τέσσερις κάρτες. Η κάθε μία έχει από τη μία πλευρά ένα γράμμα και από την άλλη έναν αριθμό. Εάν μια κάρτα έχει ένα φωνήεν, τότε ο αριθμός της θα είναι ζυγός. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μπροστά σας τέσσερις κάρτες: Α, Κ, 2, 7. Ποιες κάρτες πρέπει να αναποδογυρίσετε για να δείτε εάν όντως ισχύει ο κανόνας με τα φωνήεντα και τους ζυγούς αριθμούς;

       Η απάντηση

       Εάν επιλέξατε να αναποδογυρίσετε την κάρτα με το γράμμα «Α» και εκείνη με τον αριθμό «7», συγχαρητήρια, ανήκετε στο 4% του πληθυσμού!  

    
       Εάν επιλέξατε εκείνη με το «Α» και το «2», ανήκετε στο 46% που έδωσε την ίδια λάθος απάντηση.

       Το ερώτημα που σας είχε τεθεί ήταν να βρείτε κατά πόσο ο κανόνας με τους ζυγούς αριθμούς και τα φωνήεντα ακολουθείτε, αναποδογυρίζοντας όσες κάρτες χρειάζεται.

       Κάρτα «Α»
: Εάν την γυρίσετε ανάποδα και βρείτε έναν ζυγό αριθμό, ο κανόνας επιβεβαιώνεται. Εάν βρείτε ένα μονό αριθμό, ο κανόνας καταρρίπτεται.

      Κάρτα «Κ»: Εάν την αναποδογυρίσετε θα βρείτε είτε έναν ζυγό, είτε μονό αριθμό. Ο κανόνας δεν λέει πουθενά ότι πίσω από ένα σύμφωνο κρύβεται ένας μονός αριθμός!

       Κάρτα «2»: Εδώ οι περισσότεροι μπερδεύονται! Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετοί ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο τις οδηγίες που τους δόθηκαν. Το τεστ έλεγε πως πίσω από ένα φωνήεν βρίσκεται ένας ζυγός αριθμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει και το αντίθετο. Εάν αναποδογυρίσετε την κάρτα μπορείτε να βρείτε είτε ένα φωνήεν, είτε ένα σύμφωνο.

      Κάρτα «7»: Εάν αναποδογυρίσετε την κάρτα θα πρέπει να βρείτε ένα σύμφωνο. Διαφορετικά, ο κανόνας καταρρίπτεται.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 
 πηγη zoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου