19 Αυγούστου, 2016

Γκρεμίζοντας το Μύθο του Πόσιμου Κολλαγόνου! Η Αλήθεια Πίσω από το Μάρκετινγκ!




              Το μάρκετινγκ προωθεί μανιωδώς το   κολλαγόνο, εἰτε σε μορφή χαπιών είτε σε πόσιμα σκευάσματα. Στην τηλεόραση αφιερώνονται ολόκληρες εκπομπές με τις τηλεπαρουσιάστριες και τα μοντέλα να κρατούν με χαμόγελο σκευάσματα κολλαγόνου λέγοντάς μας πόσο καλό κάνει στο δέρμα.

               Διαβάζουμε και ακούμε πολλά για τα προϊόντα κολλαγόνου τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν ξέρουμε τι από αυτά είναι αλήθεια και τι στοχεύει απλά στην τσέπη μας. Ας απομυθοποιήσουμε μερικούς από τους μύθους μάρκετινγκ που κυκλοφορούν εκεί έξω για το«μαγικό» κολλαγόνο.

         Τι Είναι το Κολλαγόνο;
        Αρχικά να πούμε μερικά πράγματα για το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι το βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού. Είναι μια πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να σχηματιστεί μόνο από το ίδιο το σώμα μας. Συνδέει τα κύτταρα των ιστών του σώματός μας μεταξύ τους, τους ίδιους τους ιστούς μεταξύ τους και τα όργανα του σώματος. Ουσιαστικά όλο μας το σώμα έχει συνοχή λόγω του κολλαγόνου. Βρίσκεται σε διάφορες μορφές στην καρδιά, στους τένοντες, στα μαλλιά, στα νύχια, στο δέρμα, στα μάτια, σταούλα, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Δίνει την ελαστικότητα στους ιστούς αυτούς, όπως π.χ. στο δέρμα.

              Η παραγωγή του είναι μια ενδογενής διαδικασία, είναι δουλειά του οργανισμού να το παράγει και να το χρησιμοποιήσει. Η κατάποσή του σε υγρή μορφή και η εφαρμογή του στο δέρμα δεν θα βοηθήσει τον οργανισμό να παράγει περισσότερο ή νέο κολλαγόνο, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω.

Μύθος 1: Η Πόση Κολλαγόνου Αυξάνει το Κολλαγόνο στον Οργανισμό.

              Αν καταναλώνετε κολλαγόνο, είτε πρόκειται για δισκία, είτε για σκόνη, είτε για υγρή πόσιμη μορφή, αφομοιώνεται και αποβάλλεται όπως κάθε τροφή. Δεν κυκλοφορεί σε όλο το σώμα στην μορφή που το παίρνουμε αλλά διασπάται σε αμινοξέα. Διασπάται και μεταβολίζεται από το σώμα, όπως συμβαίνει με όλες τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε στη διατροφή μας.

Μύθος 2: Εφαρμόζοντας Κρέμες Κολλαγόνου, Ορούς και Μάσκες Αυξάνουμε την Παραγωγή Κολλαγόνου στο Δέρμα.

              Εάν εφαρμόσετε κολλαγόνο τοπικά στο δέρμα σας, απλά αυτό θα καθίσει και θα επικαλύψει την επιφάνεια του δέρματος. Δεν θα μπορέσει να διεισδύσει στην επιδερμίδα καθώς το μόριο του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλο για να περάσει το στρώμα της επιδερμίδας. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να ενεργήσει ως έναυγροσκοπικό μέσο, δηλαδή να αποτρέψει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα.Αυτό είναι όλο. Το δέρμα βάζει εμπόδια και δεν αφήνει το κολλαγόνο να εισέλθει.

Πώς Μπορώ να Αυξήσω το Κολλαγόνο στον Οργανισμό μου;

Δεδομένου ότι η κατανάλωση πόσιμου κολλαγόνου και η τοπική εφαρμογή του στο δέρμα, δεν οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής του, πως μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε τα επίπεδα του κολλαγόνου στον οργανισμό μας; Αρχικά, μπορείτε να εγχύσετε στο δέρμα σας μια ενέσιμη μορφή συνθετικού κολλαγόνου, αλλά αυτό δεν συνιστάται γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα.

            Η άλλη επιλογή που έχετε είναι να διεγείρετε τα κύτταρα του δέρματος να παράξουν κολλαγόνο με ακτινοβολία λέιζερ μέσω της θερμότητας. Ο οργανισμός θα παράγει νέο κολλαγόνο στην επιδερμίδα ως ένας τρόπος για να επισκευάσει το δέρμα. Είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να σχηματίσει το δέρμα νέο κολλαγόνο στην περιοχή του προσώπου, αν και θεωρείται επεμβατική μέθοδος και απαιτεί χρόνο και χρήματα.

           Ωστόσο, αν θέλετε να διατηρήσετε ή να αναπληρώσετε το κολλαγόνο του σώματός σας με εντελώς φυσικό και ασφαλή τρόπο, τότε απλά πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας με τρόπο που ο οργανισμός σας να μπορεί να το κάνει μόνος του. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό.
Βοηθήστε τον Οργανισμό Σας να Παράξει Κολλαγόνο
               Βεβαιωθείτε ότι παίρνεται την επαρκή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C καθημερινά. Λειτουργεί ως συμπαράγοντας για τη σύνθεση του κολλαγόνου και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του συνδετικού ιστού.
Μπορούμε να πάρουμε πρόδρομες ουσίες που οδηγούν στο σχηματισμό του κολλαγόνου από το στόμα με τη μορφή συμπληρωμάτων, οι οποίες ενεργοποιούν τις ινοβλάστες για να σχηματίσει το σώμα το δικό του κολλαγόνο.
Αποφύγετε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα (και το παθητικό) και την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, μιας και όλα αυτά αλλοιώνουν τις ίνες κολλαγόνου.

              Μετά από όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε δεκάδες ευρώ για να αγοράσουμε τα μπουκαλάκια με πόσιμο κολλαγόνο που βλέπουμε παντού. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υγρά που κυκλοφορούν στο εμπόριο παρασκευάζονται από βράσιμο δέρματος, χόνδρων, τενόντων, κοκάλων, και άλλων συνδετικών ιστών σφαγμένων ζώων και είναι η χείριστη μορφή πρωτεΐνης με σχεδόν    μηδαμινή θρεπτική αξία σε απαραίτητα αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη και μεθειονίνη. Κρατήστε την υγεία σας και το πορτοφόλι σας μακριά.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην  αναρτηση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου