Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

15 Σεπτεμβρίου 1994: Πτώση Ελικοπτέρου Ε/Π ΕΣ στην Δράμα!

15 Σεπτεμβρίου 1994: Πτώση Ελικοπτέρου Ε/Π ΕΣ στην Δράμα! Νεκροί και τα δέκα μέλη του πληρώματος! (φωτογραφίες λίγο πριν την πτώση/βίντεο)


Στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, ημέρα Πέμπτη, και ώρα λίγο μετά το τελευταίο φως, το Ε/Π ΕΣ 633, με τριμελές πλήρωμα και επιβαίνοντες άλλους 7 δασοκομάντος, απογειώνεται από την βάση του για κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Περιστεριά του Αιγείρου Δράμας.
Μετά την άφεση των δασοπυροσβεστών στο σημείο, το Ε/Π εκτέλεσε ρίψεις νερού με τον κάδο και με το σβήσιμο της φωτιάς, προσγειώθηκε, επιβίβασε την ομάδα των 7 και ξεκίνησε την πτήση επιστροφής του στο Α/Δ Καβάλας...

Στην πορεία του προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ και κατέπεσε σε βραχώδη περιοχή όπου συνετρίβη, με συνέπεια να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες!

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την φωτογραφική μηχανή του Δασοκομάντο Γιώργου Τζιαγκίδη, του οποίου η φωτογραφική μηχανή βρέθηκε στα συντρίμμια του Ε/Π. Τραβήχτηκαν την ίδια ημέρα και λίγες ώρες πριν...


Το Ε/Π ΕΣ 633, στο Α/Δ Αμυγδαλεώνα, έτοιμο για απογείωση, μεταμεσημβρινές ώρες της 15/9/1994


Το Ε/Π ΕΣ 633, έχει προσγειωθεί πλησίον του χώρου της φωτιάς, οι Δασοκομάντος αποβιβάζονται


Οι Δασοκομάντος αποβιβάζονται με τα ατομικά είδη πυροσβέσεως
και γίνεται η ανάπτυξη του κάδου αεροπυρόσβεσης


Το Ε/Π ΕΣ 633 έτοιμο να απογειωθεί με τον κάδο αεροπυρόσβεσηςΤο Ε/Π ΕΣ 633, έχει ολοκληρώσει την υδροληψία, έτοιμο να ρίξει στην εστία της φωτιάςΗ πυρκαγιά έχει σβήσει, οι Δασοκομάντος, έχουν αναρτήσει τα προσωπικά τους είδη,
το Ε/Π με το πλήρωμα έχει τελειώσει τις ρίψεις και βρίσκεται στην φάση της προσγείωσης.
Σε λίγο, ολοκληρώνεται η προσγείωση, ο κάδος θα μπει μέσα στο ΕΣ 633...Στην φωτογραφία φαίνεται ο συγχωρεμένος Αρχιλοχίας Δημήτριος Σκούντας και κάποιος από τους δασοκομάντος, λίγο πριν την απογείωση του ΕΣ 633 για την βάση τουΛίγο πριν από την απογείωση!
Φαίνεται ο Επιλοχίας (ΠΖ) Κωστόπουλος Δημήτριος -συγκυβερνήτης του ΕΣ 633-
και πίσω του φαίνεται ο αρχηγός των δασοκομάντος Σφηνιάς Αντώνιος

Νεκροί είναι:- Ο Θεόκλητος Καλφόπουλος, Λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού,
- Οι Δημήτριος Σκουντάς και Δημήτριος Κωστόπουλος αρχιλοχίες που αποτελούσαν το πλήρωμα και
- Οι Ευάγγελος Κουτσογιώργης, Αντώνης Σφηνιάς, Μανώλης Λιάπης, Χρήστος Κρικόπουλος, Γρηγόρης Αδάμος, Γιώργος Τζιαγκίδης και Μανώλης Κεσικιάδης δασοκομάντος.

Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια για να δοθεί στην δημοσιότητα το ακριβές πόρισμα που υπογράφεται από στρατιωτικούς, το οποίο συντάχθηκε μόλις 13 μέρες μετά την πτώση του ελικοπτέρου. Το έγγραφο είχε χαρακτηριστεί απόρρητο και το σφάλμα αποδίδεται σε χειρισμούς του κυβερνήτη και σε πιθανό υπερβάλλοντα ζήλο του.
Παρ' όλα αυτά είχε προϋπάρξει επίσημο έγγραφο του ΓΕΣ σύμφωνα με το οποίο το ελικόπτερο δεν ήταν κατάλληλο για ρίψεις νερού και κατά συνέπεια για κατάσβεση πυρκαγιών.Στην μνήμη των νεκρών δασοκομμάντος και του πληρώματος του ελικοπτέρου φυτεύτηκαν συστάδες δέντρων!
Στην φωτογραφία ο πίνακας όπου φαίνονται τοπογραφικά οι συστάδες με τα ονοματεπώνυμα τους.
Οι περισσότεροι δασοκομμάντος ήταν από την Καβάλα και είχαν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις (προσόν για να προσληφθούν σαν συμβασιούχοι δασοκομάντος δασοπυρόσβεσης) γι΄αυτό και τους τιμούν μαζί με τους 3 στρατιωτικούς που αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου, οι συνάδελφοί τους έφεδροι καταδρομείς Καβάλας, ο Σύλλογος των οποίων διοργανώνει τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης.

****
Λοχαγός Θεόκλητος Καλφόπουλος
Αρχιλοχίας Δημήτριος Σκουντάς
Αρχιλοχίας Δημήτριος Κωστόπουλος
Δασοκομάντο Ευάγγελος Κουτσογιώργης
Δασοκομάντο Αντώνης Σφηνιάς
Δασοκομάντο Μανώλης Λιάπης
Δασοκομάντο Χρήστος Κρικόπουλος
Δασοκομάντο Γρηγόρης Αδάμος
Δασοκομάντο Γιώργος Τζιαγκίδης
Δασοκομάντο Μανώλης Κεσικιάδης 


Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι !!!!


ΔΕΙΤΕ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΣΥΝΔΕΣΜΟ
  http://peripatrhs.blogspot.gr/2014/09/15-1994.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου