26 Οκτωβρίου, 2016

ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΓΕΡΑ.......ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ !

Ο Αλέξανδρος Ν. Τσιριντάνης (4 Νοεμβρίου 1903 – 24 Σεπτεμβρίου 1977) ήταν Έλληνας νομικός και συγγραφέας.  
             Η καταπληκτικη τεχνικη προοδος της εποχης μας, αντι να γεμισει την ψυχη του ανθρωπου με χαρα και υπερηφανεια,οπως γινοταν αλλοτε, τον εκαμε να κυριαρχηθη ,αντιθετα, απο ενα αισθημα ανησυχιας, γιατι δεν βλεπει παραλληλα με την τεχνικη προοδο ,ακμη του πνευματικου πολιτισμου,πραγμα που ειναι απαραιτητη προυποθεση για την σωστη αναπτυξη  της ανθρωπινης κοινωνιας.

       Ο πνευματικος πολιτισμος της εποχης μας παρουσιαζει κοπωση και αποδυναμωση των αξιων του ,πραγμα που δειχνει οτι ο πολιτισμος που μας ειχε εκθρεψει ,φευγει πια. Η ιστορια διδασκει ,οτι καθως ενας πολιτισμος χανεται,αλλος τον διαδεχεται.

       Ομως ο νεος αυτος πολιτισμος δεν ηρθε ακομη,γιατι δεν ειναι αμεση η διαδοχη, τη στιγμη αυτη βρισκομαστε στο μεταβατικο σταδιο, στη μεσοβασιλεια των πολιτισμων, γιαυτο και εχουμε μια αβεβαιοτητα για το μελλον.

        Ο ανθρωπος της εποχης μας πρεπει να καταβαλλει προσπαθεια ωστε να αναπτυχθει, ο αντιστοιχος πνευματικος πολιτισμος, η προσπαθεια αυτη πρεπει να γινει με την μορφη ενος νεου ανθρωπισμου,που δεν θα κυταζη να κολακεψει τον ανθρωπο,αλλα θα τον ανεβαζει στο μεγαλειο που απαιτουν οι   καιροι που ερχονται.

         Βαση αυτου του ανθρωπισμου πρεπει να ειναι η παιδεια, αλλα μια παιδεια κοινωνικη και μαλιστα παιδεια δικαιου,που ειναι απαραιτητο στοιχειο στην διαδοχη των πολιτισμων. Η δικαιοσυνη αυτη δεν θα αποβλεπει μονο στην προστασια του ατομου ως ατομο(ειναι αναγκη να υπερνικηθει το ατομιστικο ρωμαικο δικαιο) αλλα θα εκδηλωθει με ενδιαφερον για την πανανθρωπινη αλληλεγγυη και θα ειναι ταυτογχρονα κοινωνικη δικαιοσυνη. 

 Απο την ομιλια στην ''Β'  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΗΝΩΝ Ιουν 1966''.
Αλ. Τσιριντανης











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου