15 Οκτωβρίου, 2016

Ρόδιοι ναυτικοί στη Ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου

ο ελληνας  πηρε μαζι  του  τους.....ελληνες !

Ρόδιοι ναυτικοί στη Ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι ‘θαλασσοκράτορες’ – εδώ και 2500 χρόνια - και όχι μόνον του Αιγαίου.
Πολλές οι αναφορές και οι επιβεβαιώσεις, ακόμα και από την εποχή του Ομήρου, ο οποίος στα Έπη του, αναφέρεται στα πλοία των Ροδιτών που μετείχαν στα ιστορικά και όχι μυθικά δρόμενα.

Άλλωστε και οι ‘λέξεις’ επιβεβαιώνουν τα ιστορικά γεγονότα. Ακόμα και οι πανάρχαιες ελληνικές ονομασίες διαφόρων τόπων ανά την υφήλιο, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της παρουσίας των Ελλήνων ναυτικών στα συγκεκριμένα μέρη.

Ιστορικοί ερευνητές, πιστεύουν ότι οι «Αργοναύτες», πραγματικοί εξερευνητές της προϊστορικής εποχής, έφτασαν μέχρι την Λατινική Αμερική, την Πολυνησία και ακόμα μακρύτερα. Γλωσσολόγοι διατείνονται ότι το 1/10 του λεξιλογίου των Μάγιας, προέρχεται από ελληνικές λέξεις, όπως και το όνομα της πρωτεύουσάς τους, ‘Κοζακοάτλ’, που εμπεριέχει την ελληνική ρίζα ‘αλτ’, απ’ όπου έχομε και τις λέξεις «Άτλας», «Ατλαντικός» κ.α.

Ιστορικοί ερευνητές υποστηρίζουν, όπως ο Πλοίαρχος-Ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας Βαρθολομαίος Λάζαρης, σε βιβλίο του αναφέρει ότι: «Ο Σκύλας ο Καρυανεύς το 520 π.Χ. ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τον περίπλου του Ινδικού Ωκεανού, μετά την κάθοδο του Ινδού ποταμού, έως Αραβία και Σουέζ.»

Σε προηγούμενο άρθρο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, είχε αναφερθεί επίσης, ότι η λέξη «Σουέζ», προέρχεται από την αντίστροφη ανάγνωση της λέξης «Ζεύς». Ακόμα και το όνομα του «Νώε», λέγεται ότι προέρχεται από το ρήμα «νέω», δηλαδή «πλέω» στα αρχαία ελληνικά κι έτσι και σήμερα έχομε τις λέξεις «ναύτης», «Ναύσταθμος» κ.α.

Ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης το 330 π.Χ. λέγεται ότι ήταν ο πρώτος Έλληνας που ταξίδεψε, ερεύνησε, μελέτησε και κατέγραψε σπουδαίες επιστημονικές πληροφορίες για άγνωστες μέχρι τότε χώρες του απώτατου Βορρά, ως ακόμα και την άγνωστη Θούλη. Υπάρχουν αποδείξεις, ότι Έλληνες ναυτικοί είχαν φτάσει μέχρι τη Βρετανία, τουλάχιστον την εποχή που κατασκευαζόταν το αινιγματικό ‘Στόουν Χεντς’, που κάποιοι τοποθετούν την κατασκευή του στο 3000 π.Χ., διότι βρέθηκε σκαλισμένος σε κάποιους μονόλιθους, ο Μινωικός διπλούς πέλεκυς.
Ο Ηρόδοτος επίσης, άφησε γραπτή πληροφορία ότι ένας ανώνυμος Έλληνας θαλασσοπόρος, το 500 π.Χ. απέπλευσε από τη Μασσαλία και βγαίνοντας στον Ατλαντικό, κατευθύνθηκε προς το Βορρά και ανέφερε τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Ο Ευθύμιος ο Μασσαλιώτης, το 330 π.Χ. ήταν ο πρώτος που εξερεύνησε τις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Είχε αποπλεύσει από τη Μασσαλία, ταυτόχρονα με τον Πυθέα και έφτασαν μαζί στον Ατλαντικό, όπου οι ρότες τους χώρισαν.

Ο Μαρκιανός ο Ηρακλειώτης το 380 π.Χ. ήταν ο πρώτος που μέτρησε την ακτογραμμή της Κίνας, υπολογίζοντάς την σε 2.350 στάδια. Εδώ, πρέπει να ξαναθυμηθούμε, τον Κινέζο Καθηγητή, τον οποίο είχε προσκαλέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου/Μεσογειακών Σπουδών Γιάννης Λυριτζής, ο οποίος σε μάθημα προς τους φοιτητές, προβάλλοντας και εντυπωσιακές διαφάνειες, έδειξε αρχαίο ναυάγιο σε λιμάνι της Βόρειας Κίνας, μέσα στο οποίο ανακαλύφθηκαν αρχαίοι Ροδίτικοι αμφορείς του 2ου π.Χ. αιώνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπήρχε τουλάχιστον από τότε, επικοινωνία και εμπορική σχέση με την Κίνα.

Η Ιστορικός Ρουθ Βόλπερ, σε συνέντευξή της σε Αθηναϊκή εφημερίδα στις 10/11/92, αναφέρθηκε στο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική το 1492. Είπε ότι ο Don Cristobal Colon=Χριστόφορος Κολόμβος, ήταν ο Ελληνοβυζαντινός Ναύαρχος Ιωάννης Δισύπατος Παλαιολόγος, ο οποίος για συγκεκριμένους λόγους, έκρυβε την ταυτότητά του.

Ο Έλληνας Αξιωματούχος Φραγκίσκος Απόλλων και ο Ναύκληρος Μιχαήλ ο Ρόδιος, συμμετείχαν στο πλοίο «TRINIDAD» (ναυαρχίδα) και «VICTORIA», το πρώτο πλοίο που πραγματοποίησε τον περίπλου της Γης (20/9/1519 - 19/6/1522), με τον Ναύαρχο Μαγγελάνο, ο οποίος απέδειξε στην πράξη τη σφαιρικότητα της Γης, που πρώτοι είχαν διατυπώσει οι Έλληνες Φιλόσοφοι Ηρακλείδης ο Πόντιος, Αρίσταρχος, Ερατοσθένης κ.α. Υπήρχαν και άλλοι Έλληνες θαλασσοπόροι οι οποίοι συμμετείχαν στις εξερευνήσεις του Ισπανικού Ναυτικού, όπως και ο Ιωάννης Φωκάς, που το 1592 συμμετείχε στις εξερευνήσεις στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό και ανακάλυψε και εξερεύνησε και το Βανκούβερ του Καναδά.

Αξίζει να υπενθυμίσομε εδώ, ότι ιστορικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι απόδειξη πως πρώτοι οι Έλληνες πήγαν στη Νότια Αμερική αποτελεί και το γεγονός ότι η γλώσσα των Μάγιας κατά 1/10 αποτελείται από ελληνικές λέξεις και ότι η γραφή τους ήταν 100% αρχαία Κρητική γραφή. Και οι ιθαγενείς της Ωκεανίας, ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν 1.100 πανάρχαιες ελληνικές λέξεις στις διαλέκτους τους, που είναι Αιολικής δομής.

Άλλωστε, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τοπωνυμιών, σε όλες τις Ηπείρους που και σήμερα καταγράφονται στους σύγχρονους χάρτες και είναι ελληνικής προέλευσης. Προφανώς, ο Περικλής, γνώριζε πάρα πολύ καλά τι διατύπωνε στον «Επιτάφιο», όπως γράφει ο Θουκυδίδης, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» και αποκαλούσαν το Αιγαίο «Ημετέρα Θάλασσα».

Ο Αρχιπλοίαρχος Ε.Ν, Ιστορικός Ερευνητής και Συγγραφέας σε δημοσίευμά του(Μεσημβρινή 10/11/1992) αναφέρει επίσης: «…τον Ελληνοβυζαντινό Ναύαρχο Ιωάννη Δυσίπατον Παλαιολόγον, ο οποίος είχε τους λόγους του να κρύβει την καταγωγή του και μετονομάστηκε Χριστόφορος Κολόμβος, αποδίδεται και το ποιητικό απόφθεγμα: ‘Η θάλασσα φέρνει όνειρα και τα καράβια ελπίδες…’» και συνεχίζει:
«Στο πλήρωμά του ο Κολόμβος, είχε και δύο Ρόδιους ναυτικούς, τον Αξιωματούχο Φραγκίσκο Απόλλωνα και τον Ναύκληρο Μιχαήλ Ρόδιο. Ο Μιχαήλ Ρόδιος, ηυτύχησε να επιβιώσει ως ένας εκ των 18 εξαθλιωμένων ημιθανών ναυτικών που κατόρθωσαν να επιστρέψουν, επί συνόλου 265 σκληροτράχηλων ναυτικών του στόλου του Μαγελλάνου.»

Αναγνωρίζεται πλέον ότι η Πρώτη Ναυτική Νομοθεσία θεσπίστηκε από τους Ρόδιους, γνωστό ως «Ναυτικό Δίκαιο των Ροδίων», που περιείχε όλη τη ναυτική γνώση, εμπειρία και αντίληψη γύρω από τη «Ναυτική Οικονομία και το Δίκαιο της Θάλασσας». Το «Ναυτικό Δίκαιο των Ροδίων» υιοθέτησαν οι Ρωμαίοι αργότερα και κάνοντας κάποιες επουσιώδεις τροποποιήσεις και προσθήκες το ονόμασαν «Ρωμαϊκό Δίκαιο». Ας μην το ξεχνούν αυτό, φίλοι κι εχθροί, ούτε ν’ αγνοούν πως το πρώτο Δικαστήριο «Εμπορικού Δικαίου», ιδρύθηκε και λειτουργούσε στη Ρόδο, στο γνωστό σε όλους μας πανέμορφο Μεσαιωνικό κτήριο «Καστελανία».

Της Μαίρης Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου