02 Νοεμβρίου, 2016

Ιερώνυμος: Προβληματικός άνθρωπος ο Ν. Φίλης


Ιερώνυμος: Προβληματικός άνθρωπος ο Ν. Φίλης – Φίλης: Ο Αρχιεπίσκοπος δεν απέφυγε τον πειρασμό
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ  ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΠΡΑΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ  ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ  ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ,ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ  ΤΙ ΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΙΛΗΣ !
«Προβληματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυνος τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ένας χαρακτηρισμός που προκάλεσε την αντίδραση του δεύτερου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Δυστυχώς ο κ. Φίλης -ζητώ συγγνώμη και από αυτή τη θέση- είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Είναι ασυνεπής -και το λέω αυτό σαν Αρχιεπίσκοπος- ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του».

Παράλληλα, έκανε λόγο για μητρική σχέση της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε: «Ποιος θα μας χωρίσει;».

Απαντώντας, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «πείσματα» και διαβεβαίωσε ότι «η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική».

«Την 28η Οκτωβρίου άκουσα τον αρχιεπίσκοπο στον Άη Στράτη να λέει ότι ‘δεν είναι καιρός για πείσματα και πράγματα που μας έχουν πληγώσει’ και ότι ‘τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς πάθος’. Σήμερα, μαθαίνω ότι σε μια συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί το βράδυ, δεν αποφεύγει τον πειρασμό... Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω. Δηλώνω υποστηρικτής των όσων είπε στον Άη Στράτη. Άλλωστε, η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον υπουργό Παιδείας απάντησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, αναφέροντας πως «ο κ. Φίλης υποπίπτει για μία ακόμη φορά σε έναν ακόμη πειρασμό και πάλι για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι τέτοιο το αντικληρικαλιστικό πείσμα του, ώστε αυτός που, κατά δήλωσή του, "δεν σκοπεύει να ακολουθήσει", σπεύδει να κάνει δήθεν συναινετικές δηλώσεις προτού καν ακούσει τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος».

«Δυστυχώς γι’ αυτόν, έναν υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι υβριστικές και απρεπείς για την Εκκλησία και την προσφορά της στο έθνος μας και στον λαό μας, δηλώσεις του είναι ακόμη νωπές» προσθέτει ο κ. Κονιδάρης.

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος

Αναλυτικά, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι «ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό» και αναφερόμενος σε «κίνδυνο ισλαμοποίησης» πρόσθεσε πως «εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, αναφέρθηκε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και στον απόηχο της αντιπαράθεσης για το μάθημα των Θρησκευτικών, με την επισήμανση ότι «δυστυχώς, και ζητώ συγγνώμη γι' αυτή τη φράση, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό ως αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του».

Επίσης, επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει πριν από λίγο καιρό ότι ο Πάνος Καμμένος είχε απειλήσει να παραιτηθεί αν ο πρωθυπουργός δεν συμφωνούσε με όσα ζητούσε ο αρχιεπίσκοπος: «Αν μου πείτε Μακαριώτατε, δεν συμφωνείτε, δεν θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί. Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δεν βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε ακόμη λόγο για τη μητρική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε «Ποιος θα μας χωρίσει;».

Σε ερώτηση «υπάρχει αυτή η κρίση στη σχέση Εκκλησίας - κυβέρνησης. Ακούει κανείς εκ δεξιών, ‘μα γιατί δεν είναι Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος;’, εξ αριστερών, ‘προς Θεού να μη γίνει Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος’. Εσείς πώς αντιδράτε σε αυτό;», ο αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι «εγώ δεν πιστεύω στις συγκρούσεις. Πιστεύω στη συνεργασία. Αλλά δεν κάνω πίσω στις αρχές μου. Και οι αρχές μου είναι η πίστη μας στις αξίες, όπως είναι η πατρίδα μας. Για να πάμε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία μας, στις παραδόσεις μας, στις οικογένειες μας, στον τρόπο ζωής μας». Ωστόσο, είπε ότι σέβεται το έργο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο «και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά. Και τώρα με τον κ. Τσίπρα». Ωστόσο, σημείωσε ότι «αν τα πράγματα πάνε σε αδιέξοδο, ασφαλώς δεν θα μείνουμε με κλειστά τα μάτια και με δεμένα τα χέρια».

Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία έκανε λόγο για «εκκλησιαστική περιουσία 1.000 προσώπων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», ενώ για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Πατριαρχείο και το θέμα των νέων χωρών είπε ότι «ο Πατριάρχης μας είναι δεκτός, όπου θέλει να έρθει στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά μας, γιατί είναι ο δικός μας ο Πατριάρχης».

Σχετικά με το προσφυγικό, μίλησε για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προς κάθε κατεύθυνση, «αλλά φοβάμαι ότι η φιλοξενία των ξένων, των προσφύγων έχει γίνει λίγο επαγγελματική», πρόσθεσε. Τέλος, σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του, επισήμανε ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η υστεροφημία, ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση ούτε με την κυβέρνηση «ούτε με τους δικούς μας τους ανθρώπους» και κατέληξε: «Όπως είπα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου, δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να έχω ένα θρονί, όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στο τέλος της ζωής μου να κάτσω σε ένα θρονάκι και να τελειώσω»

http://www.eklogika.gr/news/Ierwnumos-Provlhmatikos-anthrwpos-o-N-Filhs-%E2%80%93-Filhs-O-Arxiepiskopos-den-apefuge-ton-peirasmo-01-11-2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου