31 Δεκεμβρίου, 2016

Αν ζωγραφίζετε ρευστά ρολόγια σαν Νταλί μπορεί να έχετε Πάρκινσον

Αν ζωγραφίζετε ρευστά ρολόγια σαν Νταλί μπορεί να έχετε Πάρκινσον



Τα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου του Πάρκινσον αλλά και του Αλτσχάιμερ είναι φανερά στους πίνακες ζωγραφικής αν κάποιος ζωγραφίζει. Μάλιστα τα πρώτα συμπτώματα της νόσου αποτυπώνονται στον καμβά των καλλιτεχνών πολύ πριν εκείνοι το μάθουν ότι πάσχουν από τις ασθένειες.

Παράδειγμα ο Νταλί!

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Neuropsychology, βασίζεται στα έργα των γνωστών ζωγράφων Σαλβαντόρ Νταλί και Νόρβαλ Μόρισο που έπασχαν από Πάρκινσον και των Βίλεμ ντε Κούνινγκ και Τζέιμς Μπρουκς που έπασχαν από Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη αναλύθηκαν πάνω από 2.092 έργα ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων πίνακες καλλιτεχνών. Έργα των Μαρκ Σαγκάλ, Πάμπλο Πικάσο και Κλοντ Μονέ --που δεν είχαν προσβληθεί από νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου-- περιελήφθησαν στη μελέτη για λόγους σύγκρισης.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα συμπτώματα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων είναι ορατά στους πίνακες των καλλιτεχνών πολύ πριν αυτοί μάθουν ότι έπασχαν από αυτές.

"Το να καταφέρουμε να γνωρίζουμε το νωρίτερο δυνατόν αν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας παραμένει μια ιατρική πρόοδος", εξηγεί ο Αλεξ Φόρσαϊθ, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Οι μελετητές ανέλυσαν τους πίνακες με βάση την μορφοκλασματική μέθοδο. Η τεχνική της ψηφιακής εικόνας που χρησιμοποιείται ήδη για να διακρίνεται ένας αυθεντικός πίνακας από μια απομίμηση, επέτρεψε εδώ να υπολογιστεί ο βαθμός πολυπλοκότητας των έργων ζωγραφικής.

Στις περιπτώσεις των Ντε Κούνινγκ και Μπρουκς, η μελέτη έδειξε μεγάλη μείωση της πολυπλοκότητας των έργων τους μετά την ηλικία των 40 ετών, δηλαδή πολύ πριν τούς διαγνωστεί η ασθένεια. Ο Ντε Κούνινγκ διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ το 1989 σε ηλικία 85 ετών και ο Μπρους σε ηλικία 79 ετών.

Για τους Νταλί και Μόρισο, η έρευνα διαπίστωσε μια αύξηση της "µορφοκλασµατικής διάστασης" στο μέσο της ζωής τους, μετά την οποία παρατηρήθηκε μια εξασθένιση καθώς πλησίαζαν τα 60 τους. Ο Νταλί διαγνώστηκε με Πάρκινσον στα 76 του, όταν το δεξί του χέρι έτρεμε πολύ. Ο Μόρισο ήταν 65 ετών.

Στις περιπτώσεις των Σαγκάλ, Μονέ και Πικάσο, η μελέτη δείχνει μια αντίστροφη τάση: αυξημένη πολυπλοκότητα στα έργα τους με την πάροδο των ετών.

"Ελπίζω η μελέτη να δώσει τροφή για σκέψη γι αυτό που συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο αρκετά πριν" από τη διάγνωση της νόσου, αναφέρει ο Α. Φόρσαϊθ.

http://www.news.gr/ygeia/h-psyhh-moy/article-wide/294163/an-zografizete-refsta-rologia-san-ntali-mporei-na.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου