27 Δεκεμβρίου, 2016

Λιναρόσπορος, ο ευεργετικός.

Λιναρόσπορος, ο ευεργετικός.


Το φυτό με το «πιο μπλε λουλούδι της φύσης», το λινάρι το χρησιμότατο, όπως είναι η ακριβής ονομασία του στα λατινικά (linus usitatissimus), έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις σελίδες των περιοδικών διατροφής ως το απόλυτο superfood. Πωλείται πλέον συσκευασμένος σε super markets και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ενώ όλο και περισσότεροι φαίνεται πως το εντάσσουν στη διατροφή τους για να ωφεληθούν από τα πλούσια συστατικά του.

Πού ωφελεί;

Τόσο το λινέλαιο όσο και οι σπόροι λιναριού είναι πλούσιοι σε ω3 ενώ διαθέτουν ελάχιστα –σχεδόν ίχνη-ω6.

 Πλούσια επίσης σε φυτοοιστρογόνα που μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, απομακρύνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν από το διαβήτη. Το λινάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη E και πρωτεΐνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αποτελεί «φάρμακο» για τη δυσκοιλιότητα προστατεύοντας το έντερο.

Έρευνες αναφέρουν την ευεργετική του δράση σε προβλήματα ψυχιατρικά και νευρολογικά καθώς και στην κατάθλιψη. Έρευνα της Αμερικανικής Οργάνωσης Κλινικής Ογκολογίας, αποκάλυψε, πως ο λιναρόσπορος μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον προστάτη ενώ αντίστοιχες έρευνες διεξάγονται και για τον καρκίνο του μαστού.
Σε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research, αποκαλύφθηκε πως ο λιναρόσπορος μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα, να προστατεύσει το δέρμα από τη βλαβερή ακτινοβολία και να αντιμετωπίσει τη διπολική διαταραχή. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε 2 τύπους παραγώγων λιναριού το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης και τον λιναρόσπορο.

http://www.itrofi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου