08 Ιανουαρίου, 2017

Ντοπάρισμα με Χυμό από Παντζάρι

                                            ντοπάρισμα με χυμό από παντζάρι
Μελέτη του πανεπιστημίου του Κάνσας που δημοσιεύτηκε το 2013 στο έγκυρο περιοδικό Physiology το 2013, καταδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες του παντζαριού σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και σε αθλητές.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του πανεπιστημίου Auburn αποκάλυψε ότι κατανάλωνε συμπυκνωμένο χυμό παντζαριών κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και των προπονήσεων, και πιθανόν αυτό να την οδήγησε σε μια νικηφόρα περίοδο.

Ο καθηγητής κινησιολογίας, ανατομίας και φυσιολογίας του πανεπιστημίου του Κάνσας David Poole, ισχυρίζεται μέσα από την μελέτη, ότι το νιτρικό άλας που βρίσκεται στον χυμό του παντζαριού διευκολύνει την ροή αίματος στους σκελετικούς μυες κατά την διάρκεια της άσκησης, ειδικότερα στους μυες ταχείας συστολής, αυτούς δηλαδή που σχετίζονται με το έντονο τρέξιμο.
Κατά τους ερευνητές η διαδικασία περιλαμβάνει την μετατροπή, μέσα στο πεπτικό σύστημα, του νιτρικού άλατος σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο λειτουργεί ως ισχυρό φυσικό αγγειοδιασταλτικό. Με τα αιμοφόρα αγγεία διεσταλμένα, η ροή αίματος (και συνεπώς οξυγόνου) στους μυς αυξάνεται σημαντικά. Υπολογίστηκε ότι η κατανάλωση 70ml χυμού παντζαριών αυξάνει την ροή του αίματος στους σκελετικούς μυες σε ποσοστό 38% ενώ ο καθηγητής Poole επισημαίνει ότι αύξηση της οξυγόνωσης στους μυες κατα 10% μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ ενός ασθενούς καθηλωμένου σε καροτσάκι από έναν ασθενή που περπατάει.

Ενώ οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται, θα μπορούσε με επιστημονική στήριξη να ισχυριστεί κανείς, ότι το παντζάρι και ο χυμός του, αποτελούν μια καλή λύση φυσικού ντοπαρίσματος για τους αθλητές και μια ευεργετική συνιστώσα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρδιακών ασθενών.

http://www.itrofi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου