11 Φεβρουαρίου, 2017

Επιστροφή στον Πατέρα(Κυριακή του Ασώτου)



Αυτό θα πει αμαρτία: απομάκρυνση απ’ τον Χριστό.
Κάθε απομάκρυνσή μας στερεί τον Χριστό και χωρίς Χριστό δε ζούμε, όπως ο νέος χωρίς την αγκαλιά του Πατέρα. Ο νέος όμως επέστρεψε, αφού το κατάλαβε ο ίδιος μέσα του. Επιστρέφοντας, απ’ τις μακρινές χώρες που πήγε να ζήσει, γύρισε κάνοντας ταξίδι μεγάλο μέχρι να ξαναβρεθεί στην αγκαλιά του Πατέρα του. Κι ο Πατέρας του; Ο Πατέρας του δε θύμωσε. Ο Πατέρας του δεν του έβαλε τις φωνές. Ο Πατέρας του δεν του έκανε τον έξυπνο… Ο Πατέρας του έκανε σα να μην είχε συμβεί τίποτε. Ο Πατέρας του τον δέχτηκε στην αγκαλιά του. Δεν του επέβαλε κάποια ποινή.
Ο Πατέρας δεν είναι άλλος απ’ τον Θεό. Ο Πατέρας του Ασώτου, είναι ο δικός μας ουράνιος Πατέρας. Ο Πατέρας που γίνεται φίλος, Ιησούς Χριστός. Ο Χριστός δε δικάζει γιατί πρώτος δικάστηκε στο Σταυρό ώστε κανένας να μη ξανακαταδικαστεί πια. Όποιος επιστρέφει στο Χριστό, δε καταδικάζεται σε κανένα κάτεργο αλλά του χαρίζεται η ίδια η Ζωή.
Η περίοδος του Τριωδίου είναι η πιο διδακτική στην Εκκλησίας μας για να καταλάβουμε το πως απομακρυνόμαστε απ’ τον Χριστό ενώ Αυτός μας καλεί όλους στη γιορτή της επιστροφής, στη Θεία Λειτουργία. Μας καλεί να συχωρέσουμε για να συχωρεθούμε. Έρχονται Άγγελοι κι Αρχάγγελοι: τέτοια είναι η χαρά στον ουρανό για όποιον επιστρέφει. Ας προσπαθήσουμε λίγο. Ο Χριστός το δικό μας λίγο θα το κάνει δικό Του πολύ. Όλοι είμαστε καλεσμένοι στη Βασιλεία Του, όλοι πλαστήκαμε για την αγκαλιά Του.

Για την επιστροφή στον Πατέρα γεννηθήκαμε.

Ιάσων Ιερομ.
https://proskynitis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου