02 Μαρτίου, 2017

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ


Ο Όσιος Ιωάννης ο επικαλούμενος Κουκουζέλης γεννήθηκε στην Ιλλυρία και μάλιστα στο Δυρράχιο στις αρχές του 12ου αιώνα.
Ο Όσιος είχε την ατυχία να μείνει σε μικρή ηλικία ορφανός απὸ πατέρα.
Η ευσεβής μητέρα του τον μεγάλωσε με "παιδεία και νουθεσία Κυρίου " και του εμφύσησε την αγάπη για τα ιερά γράμματα.
Ωστόσο οι στερήσεις και οι κακουχίες που εβίωσε , όντας ορφανος και εμπερίστατος, ήταν πολλές.
Το φαγητό του ήταν γλισχρότατο και έτσι όταν οι συμμαθητές του τον ρωτούσαν τι έφαγε απαντούσε "κουκία και ζέλια " δηλαδή κουκιά και μπιζέλια, που ήταν μία φτηνή τροφή, και για αυτό του προσέδωσαν το προσωνύμιο Κουκουζέλης !
Η επιμέλεια του στην Εκκλησιαστιή Μουσική και πρωτίστως η καλλίφωνη ψαλμωδία του τον οδήγησαν σε νεαρή ηλικία στην Βασιλεύουσα, όπου σύντομα διακρίθηκε και ανεδείχθη αρχιμουσικός στην αυή του Αυτοκράτορος Αλεξίου του Α του Κομνηνου, ό οποίος τόσο πολύ εξετίμησε το τάλαντο του, ώστε ήθελε να τον κρατήσει για πάντα κοντά του νυμφεύοντας τον μάλιστα με κόρη κάποιου πλούσιου αξιωματούχου !
Όμως η ψυχή του Οσίου Ιωάννη, ως έλαφος διψώσα, λαχταρούσε τον της ασκήσεως τίμιον βίο, δηλαδή την μοναχική πολιτεία !
Τόσο πολύ θέλχθηκε από τις διηγήσεις για τους ασκητές του Αγίου Ορους από τον Ηγουμένον  της Μονής Μεγίστης Λαυρας , ο οποίος είχε επισκεφθεί το Παλάτιο, ώστε αναζητούσε τρόπους να μεταβεί στο Περιβόλι της Παναγίας μας , στο Άγιο Όρος !
Έτσι με αφορμή τον επικείμενο γάμο του, τον οποίο με τίποτα δεν επιθυμούσε, προφασίστηκε ότι θα μεταβεί στην πατρίδα του για να πάρει την ευχή της μητέρας του, και μετέβη στο Αγιο Όρος !!
Για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ενδύθηκε ταπεινά και τρίχινη στολή και έτσι κτύπησε την θύρα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας.
Αντικρίζοντας τον ο θυρωρός της Μονής τον ρώτησε ποιός είναι και ποια τέχνη κατέχει.
Ο νεαρός Ιωάννης προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το τάλαντο του ως καλλικέλαδου Πρωτοψάλτη και 

Μαίστορος της  θείας Τέχνης του Δαμασκηνού προφασίστηκε τον   βοσκό !
Όταν μάλιστα ο θυρωρός προέβαλλε ως αντίρρηση το νεαρόν της ηλικίας του, ο νεαρός Ιωάννης αποκρίθηκε με τα λόγια του Προφήτου Ιερεμία
" Ἀγαθὸν ἀνδρί, ὅταν ἄρη ζυγὸν ἐν τῇ νεότητι αὐτοῦ"
Έτσι τον οδήγησε στον Ηγούμενο που τον δέχθηκε ως δόκιμο και του ανέθεσε τη  βοσκή των τράγων !
Έτσι κρύφια και χωρίς να αποκαλύπτει το ταλαντο του για να προφυλαχθεί από την εωσφορική οίηση και να διάγει αμέριμνο βιο, ο Όσιος Ιωάννης έβοσκε τους τράγους !
Ενας μοναχός που διέβαινε από τους αγρούς άκουσε τυχαία τον Όσιο Ιωάννη να ψάλλει και παρατήρησε ότι ακόμη και η άλογη φύσις, δηλαδή οι τράγοι, είχαν σταματήσει να βοσκούν και μαγεμένοι τον άκουγαν !!
Έτσι το ανέφερε στον Ηγούμενο που τελικά τον ανάγκασε να αποκαλύψει την ταυτότητα του !
Φυσικά ενημερώθηκε και ο Αυτοκράτορας, ο οποίος σεβόμενος την απόφαση του Αρχιμουσικού του και θαυμάζοντας την αποταγή του από τα κοσμικά, διέταξε να τον αφήσουν να μονάσει !
Ο Ηγούμενος του ανέθεσε να ψάλλει τις Κυριακές και τις μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές και ο Όσιος έκων άκων υπήκουσε !!
Ωστόσο ποτέ δεν έψελνε με έπαρση, αλλά πάντοτε ταπεινα, ουδέποτε επιδεικνύοντας το τάλαντο του, αλλά πάντα προς δόξαν Κυρίου !
Και κρυφίως συνέχιζε τους ασκητικούς του αγώνες με χαμαικοιτία, υπερ το δέον νηστεία, και ανύστακτη προσευχή, ενώ παράλληλα μελοποιούσε, επιμελείτο παλαιοτέρων μουσικών κειμένων και παράλληλα δίδασκε όποιον του το ζητούσε την Τέχνη της Ψαλτικής.


Σε μία Παννυχίδα, δηλαδή Αγρυπνία που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής της Πέμπτης Εβδομάδος των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τότε όπου στους Ιερούς Ναούς ψάλλεται ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος - δηλαδή και οι Τέσσερεις Στάσεις των Χαιρετισμών δηλαδή και οι 24 Οίκοι - αφού έψαλλε με περισσή αγάπη και τέχνη στην Υπεραγία Θεοτόκο, αποκαμωμένος απο την κούραση, αποκοιμήθηκε για ελάχιστο στο στασίδι του, και - ω των θαυμάτων σου Κύριε των Δυνάμεων - του εμφανίστηκε μπροστά του η Βασίλισσα των Αγγέλων, η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Υπεραγία Θεοτόκος και του είπε με μεγάλη γλυκύτητα !!
Χαῖροις Ἰωάννη, τέκνον μοι.
Ψάλλε μοι καὶ οὐ μή σ᾿ ἐγκαταλείπω.

Και του ενεχειρίζει ένα χρυσό νόμισμα !!!
Όταν ο Όσιος Ιωάννης ανοίγει τα μάτια του νομίζοντας ότι επρόκειτο για όνειρο, αισθάνεται στο χέρι του το χρυσό νόμισμα που του χάρισε η Υπεραγία Θεοτόκος !
Ανέφερε το θαυμαστό γεγονός στον Ηγούμενο και ως ανάθημα προσέφερε το χρυσό νόμισμα στην Αγία Εικόνα Της !!
Το μισό από αυτό το νόμισμα είναι και σήμερα αποθησαυρισμένο στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσονται και τα Τίμια Λείψανα του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλη !!
Το άλλο μισό το ζήτησαν οι αδελφοί μας Ρώσσοι και η Ιερά Μονή τους το δώρισε πρός ευλογίαν !!
Και η υπόσχεση της Παναγίας μας στον όσιο Ιωάννη ότι δηλαδή δεν θα τον εγκαταλείψει επιβεβαιώθηκε και αργότερα στην ζωή του !
Όταν εξαιτίας της μεγάλης του άσκησης και της συνεχούς ορθοστασίας τα πόδια του γέμισαν κιρσούς και εξελκώματα που ανέδυαν δυσώδες υγρό, κάτι που ο Όσιος με περισσή υπομονή και αγόγγυστα αντιμετώπιζε, εμφανίστηκε στο Κελλίον του η Υπεραγία Θεοτόκος και του είπε
Από τουν νυν έσο υγιής
Ο Όσιος Ιωάννης εκοιμήθη και ετάφη στην Ιερά Μονή της μετανοίας του, όπου τα άγια λείψανα του αποτελούν κρουνό θαυμάτων και ιάσεων ακόμη και στις μέρες μας !
Η Οσία μνήμη του τιμάται από την Αγία Εκκλησία μας την 1η Οκτωβρίου !!
Βλέπουμε λοιπόν ότι η υπόσχεση της Παναγίας μας που έδωσε στον Όσιο Πέτρο τον Αθωνίτη , ότι δηλαδή όποιος την χαιρετίζει με τους Χαιρετισμούς Της,η Παναγια  θα είναι αρωγός και προστάτης του και στα του βίου αυτού, αλλά και την ώρα της Κρίσεως του, ενώπιον του Αδέκαστου Κριτού, του Υιού και Θεού Της, είναι αψευδής και την βλέπουμε να πραγματώνεται συνεχώς και σε Αγίους και σε απλούς αμαρτωλούς αδελφούς μας !!

Το θαύμα με το χρυσό νόμισμα στον Όσιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη, έγινε το Σάββατο του Ακαθίστου, μετά την ανάγνωση και των τεσσάρων στάσεων και των 24 Οίκων των Χαιρετισμών !
 http://xairetismoi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου