30 Απριλίου, 2017

Καλλιεργείστε απεριόριστη ποσότητα βασιλικού από ένα μόνο φυτό


Ένα αρωματικό φυτό με αντικαρκινικές ιδιότητες αφού είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία όχι μόνο αποτελεί σύμμαχο στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, αλλά και στις παθήσεις που σχετίζονται με την πήξη του αίματος, όπως η αιμορραγία και με αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία από λοιμώξεις όπως η E.Coli.

Πώς θα καλλιεργήσετε βασιλικό στο σπίτι σας
Παρ’όλο που συνηθίζεται να αγοράζουμε συνέχεια προμήθειες βασιλικού, υπάρχει ένας πολύ πιο οικονομικός τρόπος να δημιουργήσουμε απεριόριστη ποσότητα αυτού του αγαπημένου φυτού, πολλαπλασιάζοντας απλά μία αγορασμένη γλάστρα βασιλικού, χωρίζοντας, μοιράζοντας και ξαναφυτεύοντας την σε μορφή ξεχωριστών φυτών.
Τι θα χρειαστείτε
-Μία γλάστρα βασιλικού από κατάστημα
-Κοπρόχωμα
-Μικρές γλάστρες ή ρολά χαρτιού υγείας τοποθετημένα όρθια σε ένα δίσκο
-Περβάζι σε υψηλή θερμοκρασία ή θερμοκήπιο αυλής

Αφαιρέστε το βασιλικό από τη γλάστρα και στη συνέχεια κόψτε στη μέση το χώμα. Γι’αυτό το βήμα ίσως χρειαστεί να σπάσετε μερικές ρίζες, αλλά θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διατηρηθούν οι μίσχοι.
Ξεκινώντας από το πρώτο μισό, εντοπίστε τους μίσχους του βασιλικού που φαίνονται πιο δυνατοί και στη συνέχεια ξεμπερδέψτε τους προσεχτικά και φυτέψτε τους σε ένα ξεχωριστό δοχείο. Προαιρετικά, μπορείτε να μεταφυτέυσετε τσαμπιά από μερικούς μίσχους που θα απομείνουν σε ένα άλλο δοχείο. Κόψτε τις κορυφές των βλαστών αφήνοντας τα δύο πρώτα φύλλα σπόρου, έτσι ώστε το φυτό να μπορέσει να διοχευτεύσει αρκετή ενέργεια για να αναπτύξει καλές ρίζες. 

Τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια

Το συχνό και σωστό πότισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. 
Προστατέψτε το καλά από το κρύο και τοποθετήστε το σε ένα ζεστό θερμοκήπιο ή σε ένα περβάζι που εκτείθεται στο φως του ήλιου. 
Εάν επιλέξετε να το φυτέψετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε έναν εξωτερικό κήπο. 
20 μέρες μετά τη μεταφύτευση, τοποθετήστε το σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας και να το επαναφέρετε σε εσωτερικό χώρο όταν βραδιάσει, για να βοηθήσετε τα νέα φυτά να εγκλιματιστούν. Μία εβδομάδα μετά τη μετάβαση, μπορείτε να τα φυτεύσετε έξω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου