30 Μαΐου, 2017

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Αυτοκρατορα Κων/νο Παλαιολόγο στον Μυστρα

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον  Αυτοκρατορα  Κων/νο Παλαιολόγο στον Μυστρα ,παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας


       Η 29η Μαΐου αποτελεί ημέρα ανάμνησης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς καθώς και της ηρωικής θυσίας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Βασιλίδας των Πόλεων.
        Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρόντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, για τρίτη συνεχή χρονιά, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, που στις 6 Ιανουαρίου 1449, ανήμερα των Φώτων, στέφθηκε στον ίδιο χώρο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, το οποίο βρισκόταν σε δεινή θέση. Ακολούθησε ομιλία της φιλόλογου κ. Ευαγγελίας Μπέτα, με θέμα «Βυζάντιο: Από το τότε στο σήμερα».



    Αμέσως μετά αρχές και κοινό μετέβησαν στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία του Μυστρά, όπου τελέσθηκε Τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τιμητικό στρατιωτικό άγημα. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, που με τις βυζαντινές ενδυμασίες τους μετέφεραν νοερά τους παρευρισκόμενους στην εποχή του Βυζαντίου καθώς και η πτήση αεροπλάνου το οποίο έρανε με ροδοπέταλα τον Ανδριάντα κατά την ώρα της απόδοσης τιμών.
      Στις φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Σταύρος Αραχωβίτης, Αθανάσιος Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Δήμαρχος Δ. Τρίπολης κ. Δημήτριος Παυλής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εκπαίδευσης, φορέων και συλλόγων.
        Αμέσως μετά οι επίσημοι μετέβησαν στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του πρώην Δημοτικού σχολείου Μυστρά, όπου σε ειδική τελετή επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αναμνηστικός τόμος και τιμητική πλακέτα.




1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΠΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !
    Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΜΩΑΜΕΘ(''ΠΟΡΘΗΤΗΣ'') ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΤΙ ΠΟΡΘΗΣΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή