11 Μαΐου, 2017

Απαγορεύεται το Διαβασμα στους σκλάβους..


Απαγορεύεται το Διαβασμα στους σκλάβους..
Το 1660 ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος ο Β έβγαλε μια διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι σκλάβοι που ζούσαν στις αγγλικές αποικίες έπρεπε να διδαχθούν γραφή κι ανάγνωση, ώστε να γίνει δυνατή η διδαχή τους με τα χριστιανικά ιδεώδη. Οι σκλάβοι, ακόμη και τρίτης γενιάς συνέχιζαν να πιστεύουν στους ειδωλολατρικους θεούς της Αφρικής με προφορική παράδοση από τους παλιότερους.
Οι ιδιοκτήτες των φυτειών αντέδρασαν. Δεν είχαν αντίρρηση να γίνουν οι σκλάβοι τους χριστιανοί αλλά όχι μαθαίνοντας γραφή κι ανάγνωση. ΈΝΑΣ ΣΚΛΑΒΟΣ ΕΓΓΡΑΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΡΡΕΠΗΣ ΣΕ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!

  Η διαταγή του Κάρολου αποσύρθηκε γρήγορα, μετά απο πολιτικές πιέσεις των λόρδων. Και όσο διαδιδόταν τα βιβλια, τόσο η νομοθεσία που αφορούσε τη σχέση των σκλάβων με τα γράμματα γίνονταν πιο αυστηρότερη!
Συμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε στον αμερικάνικο Νότο και στη Καραϊβική, την πρώτη φορά που σκλαβος συλλαμβανόταν να προσπαθεί να μάθει γραφή, μαστιγωνόταν με ένα καμτσίκι. Τη δεύτερη φορά με τη γάτα με τις 9 άκρες, που κατέληγαν σε σιδερένιες μπίλιες. Την τρίτη φορά του έκοβαν την πρώτη άρθρωση του δείκτη του δεξιού χεριού.. Αν συλλαμβανόταν να ξέρει να διαβάζει ή να κάνει το δάσκαλο σε άλλους, ΚΡΈΜΑΣΜΑ επιτόπου...
Η Μπελ Μαιερε Κοροδερς , μια 90χρόνη μαύρη που είχε γεννηθεί σκλάβα, διηγήθηκε τη δεκαετία του ΄30 σε μια επιτροπή του Κογκρέσου τη δική της ανάμνηση για το θέμα. Είχε αναλάβει την ανατροφή ενός παιδιού του αφέντη της κι αυτός τη μαστιγωσε μέχρι θανάτου, όταν ανακάλυψε ότι η σκλάβα του προσπαθούσε να μάθει ανάγνωση, ενώ έπαιζε με το παιδί τους κύβους, που είχαν στις πλευρές τους τα γράμματα της αλφαβήτου. Η τιμω
ρια ήταν τόσο άγρια που της κόπηκε δια παντός η διάθεση να ξανασκυψει πάνω σε βιβλιο...

https://plus.google.com/117366863781324413670 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου