11 Μαΐου, 2017

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΕ ΦΑΛΑΓΓΑ!


ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΕ ΦΑΛΑΓΓΑ!
Οι Σπαρτιάτες είχαν μια φοβερή μηχανή, ΑΝΙΚΗΤΗ στην εποχή τους!
Δεν είναι τυχαίο που όταν άρχισε ο Πελοποννησιακός πόλεμος , ο Περικλής μάζεψε όλο τον πληθυσμό μέσα στα τείχη της Αθήνας , η οποία τροφοδοτούνταν αποκλειστικά από τη θάλασσα , αφήνοντας την ύπαιθρο της Αττικής στο έλεος των Σπαρτιατών. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ!
Οι Σπιαρτιάτες πολεμούσαν σε φάλαγγα που είχε εξήντα άνδρες πλάτος και οχτώ άνδρες βάθος.Ήταν ένα σιδερένιο τείχος που πολεμούσε με τέλειο συγχρονισμό, τον οποίο πετύχαιναν μετά από χιλιάδες ώρες γυμνασίων. Από τη σπαρτιατική φάλαγγα προήλθαν οι μετέπειτα εξελιγμένες πολεμικές φάλαγγες της αρχαιότητας ,όπως η λοξή των Θηβαίων , η μακεδονική του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου , καθώς και η ανίκητη φάλαγγα των Θηβαίων.
Η βαριά ασπίδα που κρατούσε κάθε άνδρας στη σπαρτιατική φάλαγγα κάλυπτε το αριστερό μισό του δικού του σώματος και το μισό δεξί του διπλανού του. Η διατήρηση της συνοχής της φάλαγγας ήταν ζωτικής σημασίας. Γι αυτό ο Σπαρτιάτης που θα έχανε στη μάχη το ή την περικεφαλαία του δεν πάθαινε τίποτα, αν όμως έχανε την ασπίδα του, εθεωρείτο δειλός και προδότης , διότι αυτό έθετε σε κίνδυνο την ενότητα της φάλαγγας.
Ο μοναδικός που γλίτωσε από τους τριακόσιους του Λεωνίδα στη μάχη των Θερμοπυλών ήταν κάποιος Αριστόδημος. Όταν επέστρεψε στην Σπαρτη αντιμετώπισε το χλευασμό των συμπατριωτών του. Για να εξιλεωθεί την επόμενη χρονιά στη μάχη των Πλαταιών έβγαινε μόνος του μπροστά και ορμούσε στους Πέρσες ,επιζητώντας την εξιλέωση μέσω του θανάτου του. Γλίτωσε ,αλλά το συμβούλιο των αρχηγών όχι μόνο δεν τον αντάμειψε αλλά τον εξόρισε από τη Σπάρτη , γιατί η παράτολμη συμπεριφορά του έθετε σε κίνδυνο τη φάλαγγα.
Για να θεωρηθεί άντρας ένας Σπαρτιάτης έπρεπε να σφραγίσει την εφηβεία του με το θάνατο ενός είλωτα. Κάθε χρόνο έμπαιναν στο στρατό 400-500 άντρες ,σκοτώνοντας ισάριθμους είλωτες. Καταλαβαίνετε σε τι λουτρό αίματος ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο σκληροί ήταν.

https://plus.google.com/117366863781324413670 
Γιαυτο ο Θεος τους εδωσε εναν ανθρωπο της αληθινης χριστιανικης αγαπης  για να τους εμπνεει και να τους καθοδηγει,αναφερομαι στον Παναγιωτατο Μητροπολιτη Σπαρτης κκ Ευσταθιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου