27 Ιουνίου, 2017

«Δεν θέλουμε το ευρώ», λέει ο Τσέχος υποψήφιος πρωθυπουργός


«Δεν θέλουμε το ευρώ», λέει ο Τσέχος υποψήφιος πρωθυπουργός

«Δεν θέλουμε το ευρώ», λέει ο Τσέχος υποψήφιος πρωθυπουργός

     Η Τσέχικη Δημοκρατία δεν πρόκειται να μπει στο ευρώ στο άμεσο μέλλον, σε περίπτωση που βρεθεί στην εξουσία ο δισεκατομμυριούχος που ενδέχεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
      Ο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος ισχυρίζεται πως βοήθησε στην έμπνευση του «Εμπρός!» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι σε πορεία προς την νίκη στις γενικές εκλογές της Τσεχίας τον Οκτώβριο. Αλλά, παρότι ο Μακρόν επιθυμεί να επιταχύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ συνεργάζεται με τη Γερμανία για να δώσει τέλος στην προσφυγική κρίση του μπλοκ και για να τονώσει το ευρώ, ο Μπάμπις επιθυμεί τα αντίθετα.
      Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η αντίστασή του στην προσχώρηση της χώρας του στην νομισματική ένωση, θυμίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων της Τσέχικης Δημοκρατίας.
«Όχι ευρώ. Δεν το θέλω το ευρώ. Δεν θέλουμε το ευρώ εδώ», δήλωσε ο μεγιστάνας την Παρασκευή, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιθώριο του συνεδρίου reSITE στην Πράγα. «Όλοι γνωρίζουν πως έχει χρεωκοπήσει. Έχει να κάνει με την κυριαρχία μας. Θέλω την τσέχικη κορώνα και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα. Δεν θέλω άλλο ένα θέμα στο οποίο θα μπερδεύονται οι Βρυξέλλες», πρόσθεσε.
      Ο Μπάμπις απολύθηκε τον περασμένο μήνα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, εξαιτίας μιας υπόθεσης σύγκρουσης συμφερόντων που συνδέεται με την αυτοκρατορία του στη γεωργία, στα χημικά και στα media. Παρά την αποπομπή του, η στήριξη των ψηφοφόρων για το κόμμα του, τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο ANO, έχει ενισχυθεί λόγω των δεσμεύσεών του να κυβερνήσει τη χώρα σαν επιχείρηση, έπειτα από χρόνια «διεφθαρμένης και ανίκανης διοίκησης».
Ο 62χρονος πολιτικός, που έχει γεννηθεί στη Σλοβακία, επιμένει πως είναι κεντρώος και πως απορρίπτει τις πολιτικές ταμπέλες, αν και θυμίζει τους γειτονικούς επικριτές της ΕΕ, όπως τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας που αντιτίθεται στις ποσοστώσεις στο προσφυγικό και στην εκχώρηση κυριαρχίας.
     Το ANO θα κέρδιζε σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ψήφου αν η Τσεχία πήγαινε σήμερα στις κάλπες, έναντι ποσοστού 28% που είχε τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εταιρία δημοσκοπήσεων Stem. Οι Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους συγκυβερνά το ANO στο πλαίσιο της κυβέρνησης τριών κομμάτων, υποχώρησαν στην τρίτη θέση με 11%, μετά το Συντηρητικό κόμμα.
      Πάντως, ο Μπάμπις δεν είναι ο μοναδικός που απορρίπτει το ευρώ. Παρότι πέντε χώρες της πρώην σοσιαλιστικής, ανατολικής Ευρώπης έχουν προσχωρήσει από το 2004 και μετά, διαδοχικές κυβέρνησης της Τσέχικης Δημοκρατίας έχουν αρνηθεί να ορίσουν ημερομηνία και, σύμφωνα με περσυνή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 72% των Τσέχων θέλει να κρατήσει την κορώνα.
Το τσέχικο νόμισμα έχει ενισχυθεί παραπάνω από 20% έναντι του ευρώ από όταν η χώρα προσχώρησε στην ΕΕ το 2004. Από την αρχή της φετινής χρονιάς έχει ανατιμηθεί κατά 3% και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στις 26,265 ανά ευρώ.
http://www.pelop.gr/?page=service&srv=12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου