03 Ιουλίου, 2017

Το 70% των καμμένων εκτάσεων του 2007 έχουν σήμερα αναδασωθεί-Το θαύμα της φύσης!






http://www.pelop.gr/?page=article&docid=381037&srv=4

Αχαΐα:Το 70% των καμμένων εκτάσεων του 2007 έχουν σήμερα αναδασωθεί-Το θαύμα της φύσης!

Ενα αθόρυβο θαύμα έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον ορεινό όγκο της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, δέκα χρόνια από τις πυρκαγιές που είχαν προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στην περιοχή. Μέσα σε ένα βράδυ κάηκαν χιλιάδες στρέμματα πευκόδασους και ελάτων, εκτός από τα εκατοντάδες σπίτια και αγροικίες. Σήμερα εάν επισκεφθεί κανείς τα μέρη όπου είχαν παραδοθεί στη φωτιά, διαπιστώνει ότι η φύση ήρθε και πάλι να καλύψει το κενό.
«Το 70% των περιοχών που καταστράφηκαν έχουν αναδασωθεί. Αυτό έγινε είτε από την ίδια τη φύση αλλά και με προσπάθειες δικές μας, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στην περιοχή την αίγλη που της αξίζει » αναφέρει στην «ΠτΚ» ο Βασίλης Κωστάρας, πρόεδρος του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης, της περιοχής που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή.
Η εξήγηση που δίνει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Σωτήρης Λαμπρόπουλος είναι ότι «στα μέρη που η φύση είναι παρθένα μπορεί να γίνει αναδάσωση. Γενικότερα στην Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα η φύση κατάφερε να βρει τον ρυθμό της. Το ίδιο και σε άλλες περιοχές, δηλαδή μπορεί να υπάρξει φυσική αναδάσωση, φθάνει όμως να μην έχουν σημειωθεί καταστροφές και άλλη φορά».
Μια βολτα στον ορεινό όγκο της Αιγιάλειας, που κατά κύριο λόγο υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή, αλλά και στα Καλάβρυτα, επιβεβαιώνει το πόσο η φύση έχει καταφέρει να αλλάξει το τοπίο.
Εξίσου όμως σημαντική ήταν και η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως παρατηρεί ο κ. Κωστάρας.
«Φροντίσαμε με φυτώρια να αλλάξουμε την κατάσταση. Σήμερα από το Πυργάκι και κάτω και όπου υπήρχε πευκόδασος και δρυόδασος η ανάπτυξη των φυτών είναι πολύ καλή. Μιλάμε σε αυτά τα σημεία για αυτοφυή δέντρα. Από το Πυργάκι και πάνω που υπήρχε ελατόδασος, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει πλήρης αναδάσωση. Μην ξεχνάτε ότι το έλατο είναι ένα ειδικό δέντρο. Εκεί η αναδάσωση δεν ξεπέρασε το 30%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου