25 Νοεμβρίου, 2017

Πρωτοεμφανιζόμενες ελληνικές μπίρες

 Οι νέες είναι ωραίες…
http://elliniki-paragogi.blogspot.gr/2017/11




Από Χρυσούλα Κυριακοπούλου - 02/11/2017

Πρωτοεμφανιζόμενες ελληνικές μπίρες που έκαναν ντεμπούτο στην εξειδικευμένη έκθεση Ζυθογνωσία και μας κέρδισαν το ενδιαφέρον.

Οι ελληνικές μπίρες τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει ισχυρό trend. Παρακολουθήσαμε την έκρηξη των μικροζυθοποιίων, την «ανανέωση»
μεγαλύτερων μονάδων με «φρέσκες» ετικέτες και την είσοδο διαφορετικών κατηγοριών μπίρας. Με άλλα λόγια ξεφύγαμε από τις κλασικές ξανθιές, τύπου Lager και Pilsner και μπήκαμε πιο βαθιά στο κόσμο της μπίρας ανακαλύπτοντας το μεγάλο εύρος αρωμάτων και γεύσεων.

Οι θολές έγιναν αμέσως αγαπητές και ακολούθησαν οι μαύρες, μέχρι να έρθει η μόδα με τις India Pale Ale. Οι ελληνικές μπίρες πλέον δεν είναι «αναβαθμισμένες» μόνο ποιοτικά, αλλά και ποικιλιακά, καθώς παίζουν σε πολλές κατηγορίες. Σε αυτό το κλίμα ξεφυτρώνουν συνέχεια καινούργιες μικρές μονάδες και γεννιούνται πρωτότυπες ετικέτες.
Στη φετινή εξειδικευμένη έκθεση Ζυθογνωσία που έγινε πριν λίγο καιρό, υπογραμμίστηκε το δυνατό κύμα της μπίρας με πολλές ενδιαφέρουσες αφίξεις. Ανάμεσα στις εκατοντάδες μπίρες που γέμισαν το Ζάππειο ξεχώριζαν μερικές που έκαναν την πρώτη πρόβα τους για να κυκλοφορήσουν αργότερα στην αγορά. Επίσης κάποιες μικροζυθοποιίες συστήθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Levante Craft Beer. Η Ζάκυνθος απέκτησε την δική της συλλογή με μπίρες, εμπνευσμένες από παλιές Βαυαρικές συνταγές, που βρήκαν οι δημιουργοί του ζυθοποιείου στα πανέμορφα Ξύγκια, Τάσος Steven και Marion. 




Ανάμεσα στις νεογέννητες ετικέτες ξεχωρίζει η ανατρεπτική lager, που προκύπτει από συστατικά μαύρης μπίρας. Η Bruno Dark Lager, έχει βαθύ σκούρο χρώμα και ευωδιάζει ωραίες καβουρδισμένες νότες ξηρών καρπών. Το στόμα είναι γεμάτο με μεγάλη επίγευση. Στη γκάμα τους βρίσκουμε επίσης μια αφιλτράριστη ξανθιά Bavarian Weiss, μια πληθωρική Strong Bock και μια φινετσάτη Pale Lager.
Στο ντεμπούτο των μικροζυθοποιίων ανήκει και η Λακωνική, με τις Sparta beers. Η Sparta lager είναι μια φρέσκια, ευχάριστη ξανθιά, που προέρχεται από τον αβανταδόρικο συνδυασμό ελληνικής βύνης και νερού από τις πηγές του Ταϋγέτου. Στη μύτη ξεχωρίζουν τα λεπτά αρώματα των δημητριακών μαζί με αναζωογονητικές νύξεις βοτάνων. H Sparta American Pale ale, είναι κεχριμπαρένια με γοητευτικά αρώματα λουλουδιών και σπιρτόζικων εσπεριδοειδών.




Μια γνωστή μικροζυθοποιία η Έλιξη παρουσίασε τις δυο καινούργιες ετικέτες της, την Marea Triple και την Delphi Dark Lager. Η Marea Triple είναι η πρώτη ελληνική μπίρα τέτοιου τύπου, που παραπέμπει σε μοναστηριακή. H κλασική Marea Douple τοποθετήθηκε ξανά για ζύμωση και στην συνέχεια για ωρίμανση σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια, χωρητικότητας 228lt. To αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό.

Καθώς την δοκιμάζουμε σκάνε στον ουρανίσκο αρώματα βύνης, εμπλουτισμένα με νότες εσπεριδοειδών, καρύδας, βανίλιας και σιροπιού σφενδάμου. Η επίγευση της είναι πολύ ωραία και μεγάλη. Η Dark Ale αποτελεί την μαύρη εκδοχή της Delphi. Είναι ντελικάτη, με ωραίο αφρό και έντονα αρώματα καφέ, μαύρων φρούτων, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και σοκολάτας.


Δυο μπίρες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Στην κατηγορία των οπωσδήποτε ανήκει επίσης η Flaros. Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από τότε που ο Σιφναίος Όθων Θεοφάνους εκπλήρωσε το όνειρο του και από οικιακός ζυθοποιός κυκλοφόρησε την πρώτη του μπίρα την Flaros Session Ale κερδίζοντας τις εντυπώσεις των μπιρόφυλων. Στη Ζυθογνωσία μας σέρβιρε την νέα του πρόταση την Flaros India Pale Ale. Εξαιρετική μπίρα με εντυπωσιακά αρώματα τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Στο στόμα θα σας βγάλει μια ενδιαφέρουσα φυτικότητα.
Μια ακόμα νεοφερμένη μπίρα που κέρδισε τις εντυπώσεις είναι η Asylum, που φέρει την υπογραφή του Pol Εμμανουηλίδη. Ο ιδιοκτήτης του beerdeli.gr έχει δώσει συμβουλές και έχει συμβάλει στις συνταγές πολλών εγχώριων ετικετών, ωστόσο πρώτη φορά παρουσιάζει την δική του μπίρα. Η Asylum ανήκει στην πρωτότυπη κατηγορία των Saison beers και αξίζει να την γνωρίσετε γιατί είναι ευκολόπιοτη με ελκυστικά αρώματα φρέσκων φρούτων και παιχνιδιάρικες πικάντικες νύξεις.


Για τους λάτρεις των θολών μπιρών η μικροζυθοποιία των Κυκλάδων με το δυνατό brand Νήσοςπρόσθεσε στην συλλογή της , την Θολή Νήσος τύπου Κέλερ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μπίρα χωρίς καμία επεξεργασία βγαίνει από το κελάρι και έρχεται στο ποτήρι μας. Η Χρυσοκίτρινη Νήσος είναι σύνθετη, πλούσια με μοναδικές νότες τροπικών φρούτων αγκαλιασμένες από κομψές πράσινες νότες λυκίσκου.
ΠΗΓΗ http://www.xrysoiskoufoi.gr/article.aspx?id=2524608
Η Volkan είναι μια επαναστατική ελληνική μπίρα – το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της κίνησης Greece Debt Free™ (GDF™).
Αυτό σημαίνει ότι η Volkan προσφέρει το 50% της αξίας των κερδών της για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου