30 Δεκεμβρίου, 2017

Ένα σχόλιο με αφορμή την κοπή βασιλόπιτας στην Αρχιεπισκοπή

Δημοσιεύτηκε στις 

Ούτε ένας, δεν ψήφισε με βάση τις επιταγές και τα πιστεύω της Εκκλησίας, αλλά με βάση τις εντολές και τα κελεύσματα της Ευρώπης και την κομματική πειθαρχία.
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Την ώρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστελνε το δικό του κοινωνικό- και όχι πολιτικό-μήνυμα σχετικά με τους πλειστηριασμούς που γίνονται στην Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μέσα σε έναν συνωστισμό επισήμων πολιτικών προσώπων– παλιάς και νέας κοπής– με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, χαμογελούσε σε όλες και όλους, που λίγες μέρες πριν ψήφιζαν όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια που καταφέρονταν εναντίον της Εκκλησίας. Όλοι τους ένας και ένας!
Και κανείς από όλους αυτούς σε κάθε κρίσιμη για την Εκκλησία μάχη δεν πήραν θέση,γιατί κάθε άλλο παρά το καλό της Εκκλησίας θέλουν! Αντιθέτως θέλουν τη συρρίκνωση της δύναμης της Εκκλησίας και τον περιορισμό του ρόλου της! Αλλά ούτε για την Ελλάδα, όπως την ξέραμε,
νοιάζονται.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι, μαζί και οι Μητροπολίτες περίμεναν καρτερικά τη σειρά τους για να πάρουν την βασιλόπιτα από τον συγκινημένο– από την κοσμοσυρροή και όχι μόνο– Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μίλησε και πάλι για ενότητα! Πόσο ποιά να… ενωθούμε Μακαριώτατε; Κόρα θα πιάσουμε!
Αλήθεια,δεν βρέθηκε μία λέξη να ειπωθεί για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν στην καθημερινότητά του τον Έλληνα! Μία κουβέντα παρηγοριάς, για όλους εκείνους που δίνουν καθημερινά μάχη με όλους και όλα για να επιβιώσουν στη σημερινή Ελλάδα της φτώχειας, των μνημονίων και των πλειστηριασμών! Μια ανάσα για εκείνους που σηκώνουν στα σπίτια τους Σταυρό μαρτυρίου για το άρρωστο παιδί τους, για τον ανήμπορο γονιό τους, για τον εμπερίστατο αδελφό τους! Αν δεν ειπωθούν αυτά τα λόγια από τους ποιμένες μας από ποιόν περιμένουμε να τα ακούσουμε; Αν η Εκκλησία απεμπολήσει αυτή την αποστολή της τότε θα της μείνουν τα συσσίτια( και αυτά για τους αλλοδαπούς) και η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών από χορηγούς για να δοξάζεται ο κ. Δήμτσας!
Είναι αλήθεια ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας! Και η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να μη γοητευτεί από αυτό. Εξάλλου είναι η πρώτη διδάξασα την εικόνα και την αναπαράση του θείου δράματος! Κάποτε, όμως, πρέπει να μάθουμε να μιλάμε με αλήθειες, πέρα από τις εικόνες!
Πρέπει να βάζουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και να μη διστάζουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!
Από όλες και όλους τους παρευρισκόμενους στην κοπή της πίτας–παρά την υποτιθέμενη προσήλωσή τους στην Εκκλησία, τις Παραδόσεις μας και ασφαλώς προς τον Αρχιεπίσκοπο– ούτε ένας εξ αυτών δεν έχει ταχθεί υπέρ των συμφερόντων της Εκκλησίας! Ούτε ένας, δεν ψήφισε με βάση τις επιταγές και τα πιστεύω της Εκκλησίας, αλλά με βάση τις εντολές και τα κελεύσματα της Ευρώπης και την κομματική πειθαρχία.
Η Ελλάδα έπρεπε να γονατίσει πρώτα οικονομικά,για να περάσουν πιο εύκολα τα υπόλοιπα σχέδιά τους: να εξαφανίσουν τα θρησκευτικά από τα σχολεία, να επιτρέψουν την αλλαγή φύλου από τα ανώριμα χρόνια της εφηβείας και όλα τα ηχηρά παρόμοια!
Και για όλο αυτό το γκρέμισμα κανείς δεν μίλησε! Ούτε από τα αριστερά, ούτε από τα δεξιά! Και οι λίγες φωνές που ακούστηκαν ισχνά, έκρυβαν σκοπιμότητα.
Ο δε καθ ´ ύλην αρμόδιος υπουργός, αν και γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη δεν δίστασε να μας πεί ότι και ο μουφτής πρέπει να ψηφίζεται στην Θράκη όπως ακριβώς ο …Οικουμενικός Πατριάρχης στην Πόλη. Ίσα και όμοια! Τέτοια ισοπέδωση δεν έχει ξαναζήσει ο Ελληνισμός και ο θεσμός του Πατριάρχη, ούτε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Και όλα αυτά η Εκκλησία τα αντιμετωπίζει, δυστυχώς, ως μη γενόμενα! Και συνεχίζει τη συνεργασία με όλους αυτούς που γκρεμίζουν ότι τους θυμίζει την Ορθοδοξία! Και πορεύεται σα να μην έγινε τίποτα!
Κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε το κακό που μας κάνουν!
Και όλοι αυτοί- πραγματικοί και ηθικοί αυτουργοί- σπεύδουν να φωτογραφηθούν στα εύκολα κοντά στη δύναμη της Εκκλησίας!
Στα εύκολα σπεύδουν όλοι! Στα δύσκολα λακίζουν ή χάνουν τη μιλιά τους!
Και ασφαλώς, όλοι αυτοί που ανέβηκαν τα σκαλοπάτια της Αρχιεπισκοπής, για να παραστούν στην κοπή της πίτας δεν πήγαν μόνοι τους! Κάποιος τους κάλεσε! Κάποιους τους ήθελε παρόντες! Εκτός και αν είδαν φώς και μπήκαν! Αυτοί είδαν ένα φώς, το φώς της Εκκλησίας!
Εμείς πότε θα το δούμε ;
Γιατί φοβούμαι ότι τα Φώτα που έρχονται όλα θα είναι εφέτος πολύ σκοτεινά, ίσως πιο σκοτεινά και από τις καρδιές μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου