16 Ιανουαρίου, 2018

Μυρμήγκια στην κουζίνα: 6 Βήματα για να απαλλαγείς από την παρουσία τους!




      Η κουζίνα είναι, ίσως, εκείνος ο χώρος του σπιτιού, του οποίου η καθαριότητα μας απασχολεί περισσότερο. Λόγω του ότι εκεί συγκεντρώνονται τα τρόφιμα, είναι πολύ σημαντικό να παραμένει καθαρή. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κομβικό σημείο της διατήρησης της υγιεινής στο σπίτι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν εισβάλλουν μυρμήγκια στην κουζίνα;  Σίγουρα, το θέαμα δεν είναι ευχάριστο, όπως και η αίσθηση ότι η κουζίνα μας δεν είναι τόσο καθαρή, όσο θα θέλαμε. Σε κάθε περίπτωση, δε σου προτείνουμε να μάθεις να συμβιώνεις αρμονικά μαζί τους. Αντιθέτως, θα πρέπει να βρεις αποτελεσματικούς τρόπους να απαλλαγείς από την παρουσία τους.

      Αλλά γιατί να εισέλθουν μυρμήγκια στην κουζίνα σου; Ένα ανοιχτό παράθυρο είναι αρκετό για να προσελκύσει αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Συνήθως, αναζητούν τροφή και νερό, καθώς προσελκύονται από μυρωδιές της κουζίνας. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να κλείνουμε πάντα τις συσκευασίες των τροφίμων στο σπίτι. Ένας σίγουρος και άμεσος τρόπος για να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια στην κουζίνα είναι η απεντόμωση, όπως και αν έχουν εισβάλει κατσαρίδες στο σπίτι. Ωστόσο, αν προτιμάς να δοκιμάσεις και άλλες μεθόδους, ίσως πιο φυσικές, υπάρχουν λύσεις. Θα ήθελες να μάθεις κάποιες συμβουλές για να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια που εισβάλουν στην κουζίνα σου;
6 απλά βήματα για να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια στην κουζίνα!
    Βήμα 1ο: Κλείσε καλά τα σκεύη που περιέχουν τρόφιμα
     Μια απλή μυρωδιά φαγητού μπορεί να προσελκύσει ένα στρατό μυρμηγκιών στην κουζίνα σου. Δεν έχει σημασία αν είναι μαγειρεμένο φαγητό, ή κάποιο ωμό συστατικό. Φυσικά, δεν εννοούμε ότι τα μυρμήγκια έχουν τον απώτερο σκοπό να διαταράξουν την ηρεμία σου. Ο σκοπός τους είναι να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή για τη φωλιά τους, καθώς είναι πολύ εργατικά. Αυτός είναι ένας λόγος για να μην πανικοβληθείς, αν τα συναντήσεις στον κήπο, ή το μπαλκόνι σου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να συμβιώσετε στο εσωτερικό του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προστατεύεις τα τρόφιμα σου, τοποθετώντας τα σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Αυτός είναι ένας τρόπος για να μην ενθαρρύνεις τα μυρμήγκια να πλησιάσουν.
      Βήμα 2ο: Καθάρισε τα ψίχουλα & υπολείμματα τροφών
      Είναι λογικό να μην έχεις χρόνο να κάνεις γενική καθαριότητα στην κουζίνα κάθε μέρα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολή. Από την άλλη πλευρά, γνώριζες ότι ακόμα και η ύπαρξη υπολειμμάτων φαγητού μπορεί να προσελκύσει μυρμήγκια στην κουζίνα σου; Κάποια ψίχουλα από ψωμί, λίγες σταγόνες χυμού που έσταξαν στον πάγκο της κουζίνας και άλλα τόσα καθημερινά πράγματα μπορεί να κάνουν τη ζημιά.
Τι έχουμε να σου προτείνουμε για αυτό; Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να καθαρίζεις επιτόπου το σημείο όπου υπάρχουν ψίχουλα και υπολείμματα τροφών. Χρησιμοποίησε ένα καθαρό, ελαφρώς βρεγμένο σφουγγαράκι, ή απορροφητικό πανάκι, το οποίο έχεις εμποτίσει με λίγο λευκό ξύδι. Τα μυρμήγκια, όπως και άλλα ζωύφια, απωθούνται από το ξύδι. Συνεπώς, όταν καθαρίζεις τα ψίχουλα με ένα πανάκι βρεγμένο με ξύδι, μειώνεις δραματικά τις πιθανότητες να σε επισκεφθούν ξανά.

      Βήμα 3ο: Φρόντισε για τη σωστή καθαριότητα του δαπέδου
      Μήπως τα υλικά που χρησιμοποιείς για τον εβδομαδιαίο καθαρισμό της κουζίνας δεν επαρκούν για να απωθήσουν τα μυρμήγκια; Ίσως το κλασικό καθαριστικό πατώματος που βρίσκουμε στο super market δεν είναι κατάλληλο για το χώρο σου, αν δέχεσαι εισβολή μυρμηγκιών. Αντίθετα, σου προτείνουμε να στραφείς προς μια πιο φυσική και οικολογική επιλογή. Στον κουβά της σφουγγαρίστρας σου τοποθέτησε μπόλικο χλιαρό νερό και μισή κούπα λευκό ξύδι. Αν δεν έχεις λευκό ξύδι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το παραδοσιακό ξύδι, το οποίο όμως έχει πιο έντονο άρωμα. Φυσικά, το έντονο άρωμα θα απωθήσει ακόμα περισσότερο τα μυρμήγκια, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστο για σένα.
      Στη συνέχεια, σφουγγάρισε κανονικά το πάτωμα της κουζίνας. Ένα πέρασμα ίσως να μην είναι αρκετό, οπότε πέρνα το πάτωμα και μια δεύτερη φορά. Αν η μυρωδιά του ξυδιού δεν είναι η αγαπημένη σου, μπορείς να ρίξεις στον κουβά λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας. Αυτό θα απαλύνει πολύ το άρωμα του ξυδιού. Το σφουγγάρισμα με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αποθαρρύνει την είσοδο των μυρμηγκιών. Ομοίως, μπορείς να καθαρίσεις και τον πάγκο της κουζίνας. Φτιάξε ένα μείγμα από ίσες ποσότητες νερού και ξυδιού.        Στη συνέχεια, εμπότισε με το μείγμα σου ένα καθαρό πανί και τρίψε τον πάγκο, τα ντουλάπια και όποια επιφάνεια θέλεις. Ωστόσο, αν ο πάγκος σου είναι από φυσικό μάρμαρο, τότε η συνταγή αυτή δεν είναι κατάλληλη για σένα, καθώς το ξύδι και γενικά τα οξέα διαβρώνουν το μάρμαρο.
      Βήμα 4ο: Εντόπισε τη φωλιά των μυρμηγκιών
      Αν βρίσκεσαι σε αυτό το σημείο, τότε πιθανώς έχεις ήδη δεχτεί εισβολή από μυρμήγκια στην κουζίνα σου και πρέπει να βρεις τρόπο να τα διώξεις. Σε περίπτωση που υποψιάζεσαι ότι έχουν κάποια φωλιά, ή κάποια είσοδο από την οποία μπαίνουν ανενόχλητα, πρέπει να την εξαλείψεις από την αρχή. Έτσι, σου προτείνουμε να ελέγξεις απ’ άκρου εις άκρον το χώρο τη κουζίνας. Μετακίνησε έπιπλα και οικιακές συσκευές, έλεγξε μήπως υπάρχει κάποια μικρή τρύπα στο παράθυρο της κουζίνας και βρες τα πιθανά σημεία, από όπου εικάζεις ότι μπορεί να έχουν προέλθει.
Αν ανακαλύψεις ότι έχουν αρχίσει να χτίζουν φωλιά πίσω από κάποια ηλεκτρική συσκευή, ή κάπου αλλού στο πάτωμα, θα πρέπει, φυσικά, να την καταστρέψεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καθαρίσεις πολύ καλά το πάτωμα με ξύδι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Αφού γίνει αυτό, έρχεται η στιγμή να φράξεις τις πιθανές εισόδους, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
       Βήμα 5ο: Φράξε τις πιθανές εισόδους προς την κουζίνα
       Αφού βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει πια φωλιά μυρμηγκιών στο χώρο, είναι ώρα να φράξεις κάθε πιθανή είσοδο τους. Για αρχή, τα μυρμήγκια μπορούν να εισέλθουν όπως και τα μυγάκια στην κουζίνα, δηλαδή από το παράθυρο. Επίσης, μπορούν να εισέλθουν από την πόρτα της κουζίνας, αν υπάρχει κάποια πόρτα που οδηγεί σε εξωτερικό χώρο. Τα σημεία αυτά θα πρέπει να καλυφθούν, έτσι ώστε να μην κινδυνεύεις από μελλοντική εισβολή. Ένας τρόπος για να πετύχεις το σκοπό σου, είναι να απλώσεις λίγη πούδρα ταλκ, ή λίγο καλαμποκάλευρο κατά μήκος των εισόδων. Τα υλικά αυτά απωθούν τα μυρμήγκια, ενώ το καλαμποκάλευρο έχει την ιδιότητα να τα εξολοθρεύει.
       Ένας δεύτερος τρόπος είναι να απλώσεις κατακάθι από καφέ φίλτρου, ή και κόκκους καφέ για να τα εμποδίσεις. Ωστόσο, οι δύο αυτές μέθοδοι υπονοούν ότι χάνεται μέρος της αισθητικής του χώρου. Αν προτιμάς μια μη ορατή λύση, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Πάρε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρι και βάλε μέσα χλιαρό νερό και καυτερό πιπέρι. Λίγες κουταλιές του γλυκού πιπέρι θα πρέπει να είναι αρκετές. Στη συνέχεια, ανακίνησε το μπουκάλι, ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Τέλος, ψέκασε με το μείγμα σου το περβάζι του παραθύρου και το χώρο γύρω από την πόρτα της κουζίνας. Ρίξε άφθονο από το μείγμα σου για να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα.
        Βήμα 6ο: Διάλεξε τα σωστά αρωματικά χώρου
        Αν θεωρείς ότι το σπίτι σου έχει μια παραπάνω ευαισθησία προς τα μυρμήγκια, καλό θα είναι να λάβεις δράση για πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Τι εννοούμε με αυτό; Η κουζίνα σου μπορεί να έχει ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας και ταυτόχρονα να απωθεί τα μυρμήγκια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να διαλέξεις τα σωστά αρωματικά, ή να φτιάξεις τα δικά σου αρωματικά χώρου. Όμως, ας δούμε κάποια βασικά παραδείγματα.
      Άρωμα μέντας
      Η μέντα, όπως και ο βασιλικός, έχει θαυματουργές εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, έχει υπέροχο άρωμα φρεσκάδας, το οποίο μπορεί να ταιριάζει θαυμάσια στην κουζίνα σου. Πώς, λοιπόν, θα φτιάξεις το δικό σου αρωματικό μέντας; Ένας πρώτος τρόπος είναι να αναμείξεις αιθέριο έλαιο μέντας με λίγο χλιαρό νερό και να τα ανακατέψεις καλά, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να βράσεις μερικά φύλλα μέντας μέσα σε νερό, μέχρι που το νερό να αναδίδει το χαρακτηριστικό άρωμα της μέντας. Αφού φτιάξεις το αρωματικό, παίρνεις ένα μπουκάλι με ψεκαστήρι και τοποθετείς το μείγμα σου. Τέλος, ψεκάζεις την κουζίνα σου για να αποκτήσει όμορφο άρωμα και να απωθήσει τα μυρμήγκια, αποπροσανατολίζοντας τα. Μπορείς να επαναλαμβάνεις 2- 3 φορές την εβδομάδα για να έχεις συνεχή προστασία.
      Άρωμα κανέλας
      Αν δεν είσαι λάτρης του αρώματος της μέντας, μπορείς να πετύχεις όμοια αποτελέσματα ψεκάζοντας το χώρο με άρωμα κανέλας. Η εκτέλεση είναι παρόμοια με την προαναφερθείσα. Ο πρώτος τρόπος για να φτιάξεις το αρωματικό, είναι να προσθέσεις αιθέριο έλαιο κανέλας σε ίση ποσότητα με νερό. Τα ανακατεύεις καλά για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα και το αρωματικό είναι έτοιμο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να βράσεις 2- 3 ξύλα κανέλας μέσα σε μικρό κατσαρολάκι με νερό. Στη συνέχεια, τοποθετείς το μείγμα σου σε ψεκαστήρι και ψεκάζεις την κουζίνα. Μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία κάθε μέρα, ή και λίγες φορές τη βδομάδα για να έχεις μόνιμα αποτελέσματα.

Πηγή: http://frapedoypoli.blogspot.com/2018/01/6_16.html#ixzz54KhWXqyX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου