20 Αυγούστου, 2018

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

                    Εχουμε συνηθίσει να εξιδανικεύουμε τον αρχαίο κόσμο του Κλασσικού Πολιτισμού επειδή βεβαιως η ελληνική Αρχαιότητα εχει διαμορφώσει την Ιστορία μας , αποτελώντας το θεμέλιο του Δυτικού Πολιτισμού. 
Και πράγματι χωρίς τον Κλασσικό Πολιτισμό
θα είμασταν ΑΛΛΟΙ σήμερα  και βεβαίως ο Κλασσικός Πολιτισμός υπήρξε ο σπουδαιότερος στην ανθρώπινη Ιστορία επειδή αποτελεί το θεμέλιο της ανάπτυξης της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ . 
Ωστόσο ολα αυτά δεν δικαιολογούν την οποια εξιδανίκευση διότι ο Κλασσικος Πολιτισμός :
1) Βασιζόταν στη ΔΟΥΛΕΙΑ  και στο εξ αυτής συνεπαγόμενο ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ (βλ Δήλος)
ανεχόμενος τον χωρισμό των ανθρώπων  σε ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ και ΔΟΥΛΟΥΣ  ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ 
με βάση ΦΥΛΕΤΙΚΑ, ως επι το πλείστον, χαρακτηριστικά ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ δηλ. ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ  (οι Δουλοι στην κλασσική αρχαιότητα θεωρουντο οτι ανήκαν στην ΕΓΓΕΙΟ ιδιοκτησια).
2) Ανεχόταν ΤΗΝ ΙΕΡΟΔΟΥΛΙΑ δηλ την ΠΟΡΝΕΙΑ  ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ (στο Ιερό της Αφροδίτης στην Κόρινθο "υπηρετούσαν " ως και 1000 Ιεροδουλες, ενω υπήρχε η συνήθεια των ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΤΑΜΑΤΩΝ ,οπως γράφει ο Πίνδαρος (ΧΙΙΙ Ολυμπ.) αναφερόμενος σε εναν Ολυμπιονίκη του 464 πΧ που αφιέρωσε στην ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 50 Ιεροδουλες !).
Η Ιεροδουλία ηταν άλλωστε  η συχνότερη διεξοδος για τα θήλεα τέκνα  ΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.
3) Ανεχόταν την ΕΚΘΕΣΗ (=εγκατάλειψη) των θήλεων νεογνών απο γονεις που ΑΡΝΟΥΝΤΟ ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να συντηρήσουν ενα κορίτσι. Πολλά τετοια θήλεα έκθετα κατέληγαν Ιερόδουλες στα κατά τόπους Ιερά της Αφροδίτης  ή Πόρνες στα "δημόσια" Πορνεία  του ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ που ιδρυσε στην Αθήνα, κατά την παράδοση ο Σόλων.
4) Ανεχόταν την ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ  ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ,(και συχνά μέσω ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ) οταν δεν ηταν τέκνα ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ γονέων  αλλά ηταν τέκνα ΔΟΥΛΩΝ-οπως ο γνωστός μαθητής του Σωκράτη ,Φαίδων  ο οποιος δουλος ων ,εκπορνεύτηκε παιδιόθεν απο τον κύριο του - (ή ακομα και οταν ηταν γόνοι Ελευθερων γονέων αλλά ΠΑΜΦΤΩΧΩΝ. )
Ειναι πολλές οι αρχαιες πηγές που αποκαλύπτουν την σκοτεινή , αυτή, πλευρά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ.
Τα εργα πχ:
-"ΚΑΤΑ ΤΙΜΑΡΧΟΥ " του ΑΙΣΧΙΝΗ ,

-"ΚΑΤΑ ΝΕΑΙΡΑΣ" του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
(αν και νεώτερες ερευνες αποδίδουν το εργο αυτό στον Απολλόδωρο)

-"ΚΑΤΑ ΣΙΜΩΝΟΣ" του ΛΥΣΙΑ

-οι "ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ" του ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ
κλπ.  ειναι μερικές απο τις αρχαιες πηγές  που  ερχονται να ρίξουν απλετο φώς για την ζωή των ΑΠΟΚΛΗΡΩΝ της αρχαιότητας ιδιαίτερα για τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ και τους ΔΟΥΛΟΥΣ.
Γράφει ο ΣΤΡΑΒΩΝ οτι στις "καλές" μέρες  της ΔΗΛΟΥ  διακινούντο εκει 10.000 δούλοι ημερησίως ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ της Ιστορίας  και μάλιστα ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΙΕΡΟΥ του ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ....!
Απο την άλλη μιλώντας για τον βίο της Νέαιρας
ο Δημοσθένης (ή όποιος έγραψε το εν λόγω έργο)
παρουσίαζει την ζοφερή εικόνα της εξέλιξης μιάς εταίρας από την παιδική ηλικία ως την ωριμότητα.
Διαβάζοντας λοιπόν τις αρχαίες πηγές διαπιστώνει κάποιος ότι πράγματι για τα μικρά ΚΟΡΙΤΣΙΑ μιας ΦΤΩΧΗΣ οικογένειας  στην Αρχαιότητα  δεν υπήρχε οικονομικό μέλλον άλλο , παρά αυτό της κεκαλυμμένης , ή μη, ΠΟΡΝΕΙΑΣ ενω για τα κορίτσια από γονείς που ηταν ΔΟΥΛΟΙ  Η ΠΟΡΝΕΙΑ ή η ΙΕΡΟΔΟΥΛΙΑ  ΗΤΑΝ σχεδόν ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ.
Εχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το ξεκίνημα των γνωστών ΕΤΑΙΡΩΝ της αρχαιότητας ΦΡΥΝΗΣ, ΛΑΪΔΑΣ, ΑΣΠΑΣΙΑΣ,ΝΕΑΙΡΑΣ κλπ για να καταλάβει το ολο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.
Σύνηθες εξάλλου φαινόμενο  χαρακτηριστικό της αρχαιότητας και βεβαίως  ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ,ήταν η  ΕΚΘΕΣΗ  (=εγκατάλειψη μικρών νεογέννητων κοριτσιών  σε Ναούς ή ακόμα και στους δρόμους τα οποία  όταν δεν πέθαιναν από το κρύο , τα έπαιρναν επιτήδειοι  συνήθως ηλικιωμένες πόρνες  για να τα "εκπαιδεύσουν " στο...αρχαιότερο επάγγελμα.
Κι όσα κορίτσια σαν την Φρύνη πλούτιζαν εξαιτίας της ανυπέρβλητης ομορφιάς τους κατέληγαν ως ΕΤΑΙΡΕΣ να γίνουν κάτοχοι πλήθους τέτοιων νέων κοριτσιών που ως θηλυκές ΜΑΣΤΡΟΠΟΙ  τις "εκπαίδευαν" κατάλληλα (πχ στον χορό και το τραγούδι)  για να βγουν γρήγορα στο επάγγελμα ,αρχικά ως ΣΥΝΟΔΟΙ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΑ (αυλήτριες ,χορεύτριες) και κατόπιν ως επαγγελματίες επίσημες πόρνες-με σκοπό τον γρήγορο πλουτισμό βεβαίως.
Ένας πρόχειρος...Τιμοκατάλογος του 4ου αι πΧ εν Αθηναις, σύμφωνα με τις πηγές, εχει ως ακολούθως :

ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΡΓΑΤΗ :
1 ΔΡΑΧΜΗ  
(τα προς το ζην αναγκαία έφταναν  ημερησίως τους 3 οβολούς, ητοι 1/2 δραχμής)

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΤΑΙΡΑΣ : 2 ΔΡΑΧΜΕΣ

ΑΓΟΡΑ ΕΤΑΙΡΑΣ: 70 ΔΡΧ -3000 ΔΡΑΧΜΕΣ

ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΟΙΚΙΑΣ : 20 ΜΝΕΣ= 2000 ΔΡΑΧΜΕΣ
(Στην γνωστή περίπτωση της Νέαιρας μαθαίνουμε από τον "ΚΑΤΑ ΝΕΑΙΡΑΣ" λόγο  οτι η απελεύθερη πόρνη, σύζυγος ενός μάγειρα, Νικαρέτη ΑΓΟΡΑΣΕ 7 ΜΙΚΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ , ενα εκ των οποίων ήταν η Νέαιρα ,για να τα "εκπαιδεύσει" ως πόρνες  ΑΠΟ 4 ΗΔΗ ΕΤΩΝ
ενω τα παρουσίαζε ως δικά της γνήσια και ελεύθερα τέκνα  ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ  ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ,αφού ο Νόμος απαγόρευε την εκπόρνευση Ελευθέρων γυναικών.
Αργότερα  -όπως γράφει το κέιμενο- ξαναπούλησε τις " κόρες" της κι ετσι η Νέαιρα βρέθηκε "αυτόνομη" πόρνη στην Κορινθο  όπου ,όχι μόνο πλούτισε, αλλά εγινε με τα χρήματα της και Απελεύθερη ,ενω μετακόμισε στην Αθήνα οπου εκει ,νυμφευόμενη κάποιον Στέφανο, κατηγορήθηκε οτι παρουσιαζόταν ως Ελευθερη ενω δεν ηταν ,παραβιάζοντας τους σχετικούς περι Γάμου αθηναϊκούς Νόμους.(Βλ Δημοσθ."Κατά Νέαιρας ,18-19)
Το πόσο χρήμα απέφερε αυτή η πορνεία στην κλασσική αρχαιότητα φαίνεται απο τα..ΤΑΜΑΤΑ αυτών των πορνών- πολυτελείας  στο ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ και σε άλλα μεγάλα Πανελλήνια Ιερά.
Ιδιαιτέρως το Ιερό της Αφροδίτης στην Κορινθο με τις διάσημες 1000 ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ του, υπήρξε βασική πηγή πλούτου για ολοκληρη την πόλη  (οπως συνέβαινε και με το δουλεμπόριο της Ιεράς νήσου Δήλου).
Βέβαια η Νομοθεσία απαγόρευε  επι ποινή θανάτου  την ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗ των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ γυναικών  (για λόγους κυρίως ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ οπως φαινεται απο τη Νομοθεσία περί νόμιμων γάμων και γνησίων Τεκνων), ομως τι προοπτικές ειχε να επιβιώσει μια ελευθερη κοπέλα ΦΤΩΧΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
αν δεν κατάφερνε να παντρευτεί ?
Ή το πιο συχνό : τι επιβίωση μπορούσε να εχει μια ΧΗΡΑ που έχασε  ( στους συχνούς πολέμους)
τον άνδρα-προστάτη της  ("ΚΥΡΙΟΝ" κατά τη νομική ορολογία της εποχής) σε μιαν κοινωνία ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ?
Μια άλλη σκοτεινή σελίδα της ελληνικής αρχαιότητας  (πέραν της Δουλείας και της Ιεράς Πορνείας) είναι η ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ, τα "Παιδικά" -και δεν εννοώ εδω την "πνευματική Παιδεραστία" του πλατωνικού Συμποσίου -αλλά την ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ  και μάλιστα με ..Συμβόλαιο,οπως την παρουσιάζουν οι αρχαίες πηγές μας,πχ ο ΑΙΣΧΙΝΗΣ στον "ΚΑΤΑ ΤΙΜΑΡΧΟΥ" λόγο του  ή ο "ΚΑΤΑ ΣΙΜΩΝΟΣ" του ΛΥΣΙΑ  που περιγράφει την δικαστική διαμάχη δυο εραστών για τον νεαρό Θεόδοτο απο τις Πλαταιές  που ο Σίμων είχε νοικιάσει ( ή αγοράσει)  αντί 300 δρχ  μέσω Συμβολαίου , αλλά ο αντίπαλος του (που υπερασπίζεται ο Λυσίας) απήγαγε το αγόρι  δια της βίας  με συνέπεια να ξεσπάσει ολόκληρη συμπλοκή μεταξύ των ..παρατάξεων των δύο εραστών  του νεαρού Θεοδότου..
Ο,τι ίσχυε δηλαδή  για την ..ανυπαρξία μέλλοντος ενός φτωχού κοριτσιού ,το ίδιο ίσχυε φυσικά και για ένα φτωχό αγόρι  ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΕΚΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
(ή ήταν ορφανό  ακόμα κι αν ανήκε στους ελεύθερους πολίτες -ήταν γραμμένο σε ΦΑΤΡΙΑ δηλαδή).
Αν σκεφτούμε μάλιστα οτι Η ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΦΥΛΕΤΙΚΗ  ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ,
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ,αναγνώριζε ως γνήσια και ελεύθερα  τα τέκνα των οποίων ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ηταν Ελευθεροι κι οχι μόνο ο πατέρας (ΔΥΟΙΝ ΑΜΦΟΙΝ) ,αντιλαμβανόμαστε οτι  ενα ΜΕΓΑ πλήθος ΜΗ ΓΝΗΣΙΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ  (απο πχ παλλακίδες ή εταιρες ή δούλες κλπ) ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΜΟΙΡΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ -δηλ τροφή και επιβίωση σε σκοτεινά μονοπάτια.
Έτσι και τα νεαρά αγόρια  αυτής της καταγωγής
έψαχναν οδό επιβίωσης στην πορνεία ,
εξαιρετικά προσοδοφόρο όπως φαίνεται απο τις πηγές, στις αρχαίες ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ κοινωνίες.
Βέβαια κι εδω ο Νόμος ηταν αυστηρότατος ,η ποινή ηταν θάνατος για την διαφθορά αγοριών
(ΤΕΘΝΑΤΩ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ) ,αλλά ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ .
Για τα αγόρια δούλων (ή ξένων)  ουδείς ενδιαφερόταν ΕΚΕΙ ΙΣΧΥΕ Ο,ΤΙ ΙΣΧΥΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ  ΑΓΟΡΑΣ ή ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΔΟΥΛΩΝ-[εξάλλου δεν μπορούσε να υπάρξει σπουδαία ΑΛΛΗ οικονομική διέξοδος  για τους φτωχούς Ελευθερους εργάτες  σε άλλα επαγγέλματα , οταν οι ΔΟΥΛΟΙ  ειχαν γεμίσει τις ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ  ελαχιστοποιώντας τα ημερομίσθια..
Οι πηγές δειχνουν οτι λιγοι ελευθεροι τεχνίτες
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΙΚΑΝΟΙ  μπορουσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην  ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΗ αρχαιότητα που μηδένιζε το κόστος της δουλικής χειρονακτικής εργασίας
αφανίζοντας την ελεύθερη εργασία,πχ την υφάντρια ή τον κατασκευαστή ασπίδων..]
Τελος, η ζωή στην αρχαιότητα   ήταν εξαιρετικά...ανθυγιεινή  τα βράδυα και τις νυχτες  εξαιτίας αφενός της ανυπαρξίας δημοσιου φωτισμού  αλλά κυρίως εξαιτίας  της ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.
Ετσι διάφορες εγκληματικές παρέες ή ομαδες μεθυσμένων  οργίαζαν στους δρόμους των πόλεων
της Αρχαιότητας  τις νύχτες  ληστευοντας ή κακοποιώντας οποιον εβρισκαν ..
Στην συμπεριφορά αυτη των περιθωριακών ομάδων- συμμοριών  δεν υστερούσαν οι πλούσιοι
οι οποιοι εξαιτίας και της..μόρφωσης που ειχαν λάβει (απο προσωκρατικούς και σοφιστές)
ειχαν καταλήξει στο να μην πιστευουν σε θεούς κι ετσι το ειχαν σαν διασκέδαση να ..ιεροσυλήσουν ή να διακωμωδήσουν την λατρεία της Πολης  ( βλ πχ λέσχες των αυτοαποκαλούμενων ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΣΤΩΝ -" σατανιστές " θα τους λέγαμε σήμερα..).
Εδώ εντάσσεται και ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΜΩΝ και η ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ απο την παρέα του Αλκιβιάδη παραμονές  της Σικελικής Εκστρατείας...
( αν σκεφτούμε με σημερινούς ορους τι ειδους ενεργεια  ηταν ο ακρωτηριασμός των Ερμών ,
θα αντιληφθούμε το μεγεθος της ιεροσυλίας και το αντικτυπο που ειχε τοτε στον αθηναϊκό λαό.
Ειναι πχ σαν μια παρέα σήμερα να βεβηλώσει εν μιά νυκτί ΟΛΕΣ τις Εκκλησίες μιας Πολης..)
Η ιδια σκοτεινή εικόνα για τους ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΥΣ και ΑΠΟΚΛΗΡΟΥΣ,
γυναικες και δούλους  της κλασσικής αρχαιότητας ισχύει και για την ελληνιστική και ΡΩΜΑΪΚΗ Περίοδο -με μιά διαφορά  οφειλόμενη στά πλήθη των ΑΝΕΡΓΩΝ που ειχαν συρρεύσει στην Ρώμη για τις δωρεάν διανομές σιταριού :
 Οταν επι αυτοκράτορος ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ( 30 πΧ) καταλύθηκε η Δημοκρατία στη Ρώμη (η οποία ειχε εκφυλιστεί σε ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ  ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ) οι διάφορες "πολιτικές" συμμορίες, απο τις μάζες των ανέργων που ειχαν κατακλύσει τη Ρώμη μετά τους Κατακτητικούς Πολέμους,
ελαβαν ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ μανδύα (collegia) συνεχίζοντας την εγκληματική τους δραστηριότητα με τους ιδιους "χουλιγκανισμούς" ...
(Υπηρξαν μάλιστα και αυτοκράτορες οπως ο Νέρων που μεταμφιεσμένοι με τους σωματοφύλακες τους επιδίδοντας σε τετοιες νυχτερινές αλητείες...)
Τοτε το Κράτος εθεσε εκτός νόμου τα collegia αυτά που τα διειδε  ως εν δυνάμει ΠΟΛΙΤΙΚΑ ταραχοποιά στοιχεία αποτελούμενα απο δούλους , ξένους , φτωχούς, απόκληρους, περιθωριακούς κλπ επικίνδυνους  για την Ασφάλεια και την Τάξη της Ρώμης  (κατά ανάλογο των Συμμοριών του Σικάγου στον Μεσοπόλεμο).
Σε αυτά τα collegia ως γνωστόν συμπεριέλαβε τοτε  μαζί με τους αγύρτες της Κυβέλης και τους Χριστιανούς..
ΥΓ για οσους δυσκολεύονται να εντρυφήσουν στις πολλαπλές αρχαίες πηγές για τα εν λόγω θέματα  προτείνω το ευσύνοπτο, γνωστό εργο της GATHERINE SALLES " Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ" - εκδ.Παπαδήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου