16 Αυγούστου, 2018

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Αντγος ε.α. Κων.Πατιαλιακας

Ο Αύγουστος του 1922, ο καταλυτικός και τρομερός μήνας, που έβαλε ανεξίτηλα την σφραγίδα του στα πεπρωμένα του Έθνους μας, ήταν ιδιαίτερα θερμός εκείνο το χρόνο στη Μικρά Ασία. Κανένας όμως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι στη διάρκεια του θα συνέβαιναν τόσο ιλιγγιώδη και κοσμογονικά γεγονότα.
Ήταν 5 ώρα το πρωί της καυτής 13ης Αυγούστου, όταν, αιφνιδιαστικά, καταιγισμός πυρών του Τουρκικού Πυροβολικού σάρωσε τη Ζώνη Ευθύνης του Α΄ Σώματος Στρατού στην εξέχουσα του μετώπου τοποθεσία του Αφιόν Καραχισάρ. Εντός ελαχίστου χρόνου τα χαρακώματα της αμυντικής γραμμής ανασκάφτηκαν και τα αμυνόμενα τμήματα επ΄αυτών αποδεκατίσθηκαν. Η μεγάλη επίθεση των Τουρκικών δυνάμεων κάτω από την Αρχιστρατηγία του Μουσταφά Κεμάλ είχε αρχίσει. Μέσα σε λίγες μέρες το μέτωπο διασπάσθηκε και σκηνές απειθαρχίας, ηττοπάθειας, αλλοφροσύνης, πανικού και άτακτης φυγής επικράτησαν...
Σε λιγότερο από 20 ημέρες η Στρατιά Μικράς Ασίας με ανύπαρκτο ηθικό και σχεδόν διαλυμένη, πλην ελαχίστων Μονάδων και Συγκροτημάτων, χωρίς να δώσει αγώνα, με απώλειες 80.000 ανδρών, σε νεκρούς, τραυματίες, αιχμαλώτους και αγνοουμένους, έναντι συνολικής δύναμης 230.000 μαχητών, εγκατέλειψε τη Μικρασιατική γη, ενταφιάζοντας τη Μεγάλη Ιδέα, με την οποία γαλουχήθηκαν επί αιώνες τόσες και τόσες γενεές Ελλήνων...
Ας αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής, τόσον στους μαχητές, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Μικρασιατικής γης, όσο και στους σφαγιασθέντες αμάχους από τα στίφη του Τουρκικού όχλου.
Ας αντλήσουμε διδάγματα από τα τραγικά λάθη της εποχής εκείνης, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ πια.
Ας ευχηθούμε ότι στο μέλλον το Έθνος μας δεν θα βιώσει ανάλογες καταστροφές και ο Λαός μας θα ζει με ειρήνη, πρόδο και ευημερία.
Αποσπάσματα από άρθρο μου με τον πιο πάνω τίτλο, που δημοσιεύθηκε στις 21 Αυγούστου 2006 στην έγκριτη ημερήσια εφημερίδα << ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ >> των Κυκλαδων.
ΣΧΟΛΙΟ: Πολλές οι αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη Μικρασιατική Καταστροφή σε οκτώ(8) λέξεις, σε μια εξίσωση: Μικρασιατική Καταστροφή= Εθνικός Διχασμός+Συμμαχική Κακοπιστία+Μουσταφά Κεμάλ.
Φωτογραφία του Kostas Patialiakas.
 Από την καταστροφή της Σμύρνης.
Φωτογραφία του Kostas Patialiakas.
13η Αυγούστου 1922. Έναρξη επίθεσης Τουρκικών δυνάμεων.
Φωτογραφία του Kostas Patialiakas.
Διάταξη αντιπάλων δυνάμεων προ της έναρξης της Τουρκικής επίθεσης τη 13η Αυγούστου 1922.
Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Από την προς Άγκυρα προέλαση της Στρατιάς Μικράς Ασίας, Αύγουστος 1921, στη Μικρασιατική Καταστροφή τον Αύγουστο του 1922

Φωτογραφία του Kostas Patialiakas.
Αγώνας εκ του συστάδην.
Αμυντικός αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου