4.3. Ο Γεράσιμος Παρδάλης είχε καταγωγή από τα Σφακιά. Ήταν Αρχιμανδρίτης στη Μητρόπολη Νικομήδειας και στις 21 Ιανουαρίου 1800 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Ναυπλίου και Άργους. Ωστόσο οι Πελοποννήσιοι της Κωνσταντινούπολης είχαν αντιρρήσεις για την εκλογή του και επιθυμούσαν άλλον αρχιερέα. Ο Γεράσιμος αρνήθηκε την εκλογή του και παραιτήθηκε. Στις 25 Μαΐου 1800 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κρήτης ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από το 1820. Μετά την κήρυξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο το 1821, ο Μητροπολίτης Κρήτης Γεράσιμος αναγκάστηκε, από τις Οθωμανικές αρχές του νησιού, να καταδικάσει την επανάσταση και να συγκαλέσει τους επισκόπους της Εκκλησίας της Κρήτης στο Ηράκλειο. Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είχε καταλάβει τις προθέσεις των Τούρκων και ενημέρωσε τους επισκόπους να μην προσέλθουν374. Τελικά στο Ηράκλειο πήγαν ο Κνωσού Νεόφυτος, ο Χερρονήσου Ιωακείμ, ο Λάμπης και Σφακίων Ιερόθεος, ο Σητείας Ζαχαρίας και ο Διοπόλεως Καλλίνικος.
Ο επίσκοπος Κνωσού Νεόφυτος Φυντικάκης είχε καταγωγή από το Μοχό Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν αρχιδιάκονος στην Εκκλησία της Κρήτης και τον Μάιο του 1819 χειροτονήθηκε επίσκοπος Κνωσού στην Κωνσταντινούπολη375.
Ο Χερρονήσου Ιωακείμ Τροχαλάκης είχε καταγωγή από το Μοχό Πεδιάδος του Ηρακλείου. Το 1801 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Διοπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Κρήτης. Στις 29 Απριλίου 1806 εξελέγη Επίσκοπος Χερρονήσου376.
Οι πληροφορίες για τον επίσκοπο Λάμπης και Σφακίων Ιερόθεο είναι λιγοστές. Το όνομα του αναφέρεται σε δυο έγραφα. Το ένα έγγραφο είναι τούρκικο και αναφέρεται ως Αμαρίου, ενώ στο άλλο έγγραφο υπογράφει συνοδικό επιτίμιο κατά της ζωοκλοπής το οποίο απευθύνεται στα Σφακιά με ημερομηνία 28 Μαΐου 1812.
Ο Επίσκοπος Σητείας Ζαχαρίας εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τομπλού. Ήταν αρχιμανδρίτης τη Μητρόπολη Κρήτης και στις 21 Ιουνίου 1803 χειροτονήθηκε επίσκοπος Σητείας378.
Ο Επίσκοπος Διοπόλεως Καλλίνικος ήταν τιτουλάριος επίσκοπος δηλαδή βοηθός του Μητροπολίτη Κρήτης379. Οι πληροφορίες σχετικά με τον βίο και την δράση του είναι ελλιπείς.
Στις 23 Ιουνίου 1821 είχαν συγκεντρωθεί ο Μητροπολίτης με τους πέντε επισκόπους της Εκκλησίας της Κρήτης μοναχοί, ιερείς και λαϊκοί στην Εκκλησία του Αγίου Μηνά. Τη στιγμή που ο Μητροπολίτης Κρήτης Γεράσιμος διάβαζε στους παριστάμενους ένα έγγραφο του βεζίρη, όρμησαν μέσα στο ναό οπλισμένοι Τούρκοι. Οι νεκροί εκείνης της ημέρας στο Ηράκλειο και στα περίχωρα υπολογίζονται σε 800 και ήταν μία από τις μεγαλύτερες σφαγές που έγιναν στην Κρήτη380. Η μνήμη του Μητροπολίτη Κρήτης, των επισκόπων, των ιερέων και των λαϊκών, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους Τούρκους την χρονική περίοδο 1821-1822 εορτάζεται από την Εκκλησία στις 23 Ιουνίου.
-102-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου