17 Φεβρουαρίου, 2015

Φιλώτας Φλώρινας, ενθύμιο ευλαβικό. Ο Οδυσσέας κάποτε γυρισε στην Ιθάκη.......

 Φιλώτας , χωριό του δήμου Αμυνταίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας
 
Kατά την Τουρκοκρατία ο οικισμός με την ονομασία Τσαντζιλάρ κατοικήθηκε από Τούρκους. Με την απελυθέρωση της Μακεδονίας και την αναταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι προσέφυγαν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν Έλληνες από την Ανατολική Θράκη (Αυδήμι, Μπογάζκιοϊ και Γιολτζίκι), τον Πόντο (Σούρμενα Όφεως) και Καππαδοκία (Φλογητά Ικονίου).
Αποτέλεσμα εικόνας για φιλωτας φλωρινας 
Σήμερα  ο Φιλώτας  αποτελεί πληθυσμιακό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Η οικονομία στηγρίζεται στη γεωργία, ενώ πολλοί εργάζονται στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αμυνταίου - Φιλώτα που βρίσκεται δίπλα στο χωριό.
αεροφωτογραφια του Φιλωτα.
αεροφωτογραφια του Φιλωτα.
αεροφωτογραφια του Φιλωτα.
Ο Μορφωτικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλώτα και η Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα συμβάλλουν στην πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού.
  
Υψόμετρο 569 μ
Πληθυσμός 1.821 (2001)
 
Στην ευρύτερη περιοχή του Φιλώτα διαπιστώθηκε από τα ευρήματα συνεχής κατοίκηση από τη Νεολιθική περίοδο, την εποχή του Χαλκού, την εποχή του Σιδήρου, την Κλασική εποχή, την Ελληνιστική περίοδο και έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, στις γύρω θέσεις "Αμπέλια", "Ορνιθώνες", "Τσαΐρια", "Τούρκου Μύλος", "Λόφος" κ.α.
 


                            Καθε καλοκαιρι 27,28 Ιουλ γινεται πετυχημενο φεστιβαλ στον λοφο του Φιλώτα                          
 Αποτέλεσμα εικόνας για φιλωτας φλωρινας 
Αγρότες του Φιλώτα στο Μεσοπόλεμο (Ημερολόγιο Φιλώτα 2000)
Λεπτομέρεια χάρτη ΒΑ Εορδαίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου