15 Απριλίου, 2024

Πλήθος Πιστών Στους Δ΄ Χαιρετισμούς Στον Βυζαντινό Μυστρά

Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου 2024, πλήθος προσκυνητών, από κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, παρακολούθησαν, σε κατανυκτικό κλίμα, την ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην καστροπολιτεία του Μυστρά.

Στην ακολουθία χοροστάτησε, ως προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Νωρίτερα, κατά την είσοδο των δύο Μητροπολιτών στην καστροπολιτεία του Μυστρά, τελέσθηκε δέηση στο σημείο, όπου το 1764 μ.Χ. μαρτύρησε από τους Τούρκους ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας, εθνοϊερομάρτυρας Ανανίας Λαμπάρδης, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας.

Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απευθυνόμενος στους ευλαβείς προσκυνητές επισήμανε αρχικά την μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται κάθε χρόνο στον ιστορικό αυτό χώρο κατά τους Δ΄ Χαιρετισμούς. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων για την τιμητική αποδοχή της πρόσκλησής του. Παρουσιάζοντάς τον δε στο εκκλησίασμα, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας έκανε λόγο για έναν άξιο Ιεράρχη που διακονεί με ζήλο, πνευματικότητα και υπευθυνότητα μία ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τα πλήθη των παρευρισκομένων προσκυνητών, που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο, ευχόμενος να βρίσκονται πάντα υπό την σκέπη της Παναγίας μας.

Παίρνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, αφενός για την πατρική αγάπη με την οποία τον περιβάλει προσφέροντάς του πνευματική στήριξη και πολύτιμες συμβουλές, αφετέρου για την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση μέσω της οποίας του δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να χοροστατήσει στον Μητροπολιτικό Ναό του βυζαντινού Μυστρά, στον οποίο δεν μπορείς παρά να νιώθεις δέος αναλογιζόμενος τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εντός αυτού, ενώ παράλληλα συνεχίζει να εκπέμπει πνευματικότητα και μεγαλείο συνδέοντας το Χθες με το Σήμερα. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, στον μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο του, αναφέρθηκε στην Κυρία Θεοτόκο, που αποτελεί την ελπίδα, την καταφυγή, το στήριγμα και την απαντοχή των πιστών.

Την ακολουθία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Σπάρτης και Καλαμάτας κύριοι Μιχάλης Βακαλόπουλος και Αθανάσιος Βασιλόπουλος αντίστοιχα, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας ταξίαρχος Δημήτριος Αννετούδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας ταξίαρχος Βασίλειος Τσιγαρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου