10 Νοεμβρίου 2015

πίτα με κεφτεδάκια φακής

Το “χορτοφαγικό βρώμικο”: πίτα με κεφτεδάκια φακής, “τηγανιτές” πατάτες φούρνου κ αρωματική σως μουστάρδας

 Η σημερινή συνταγή είναι πολύ αγαπημένη! 

Την ημέρα που την έφτιαξα έφαγα με τεράστια όρεξη κ συνάμα έχοντας μια αίσθηση ότι τρώω βρώμικο, ενώ στην ουσία ήταν κάτι 100% υγιεινό. Η έμπνευση ήρθε απλά. Είχα πάρει κάτι πίτες ολικής αλέσεως κ σκεφτόμουν πώς να τις αξιοποιήσω. Αμέσως σκέφτηκα να κάνω κεφτεδάκια. Και επειδή είχα κάνει με ρεβύθια κ με σόγια, αποφάσισα αυτή τη φορά να τα κάνω με φακές. Βγήκαν φανταστικά! Πίτα όμως χωρίς πατάτα γίνεται; Όχι βέβαια!Αλλά επειδή στο οικιακό μαγειρικό μας λεξικό δεν υπάρχει η λέξη τηγανίζω, αποφάσισα να δοκιμάσω επιτέλους τις πατάτες που είχε φτιάξει στον φούρνο η Δημητρούλα πριν χρόνια κ που μοιάζουν όντως με τηγανιτές, με τη διαφορά ότι είναι υγιεινές κ ελαφριές (απλά εγώ πρόσθεσα κ 2 κ.σ. ελαιόλαδο). Μια σως μουστάρδας με πολλά αρωματικά κ μια πράσινη σαλατίτσα συμπλήρωσαν το σκηνικό κ απογείωσαν την πιτούλα. Ποιος είπε ότι εμείς οι χορτοφάγοι στερούμαστε;;; Κανείς! Έτσι, μπράβο! Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τολμήσετε το υγιεινό χορτοφαγικό βρώμικο! Θα είναι η πρώτη φορά που θα τρώτε “βρώμικο” χωρίς τύψεις!

Πολλά γλυκά φιλιά!
Το "χορτοφαγικό βρώμικο": πίτα με κεφτεδάκια φακής, "τηγανιτές" πατάτες φούρνου κ αρωματική σως μουστάρδας
Υλικά για 20 κεφτεδάκια:
250 γρ. φακές
3 δαφνόφυλλα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1/2 κόκκινη κ 1/2 πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένες
μαιντανός, μάραθος, ψιλοκομμένα
ξερή ρίγανη
1 φλ. βρώμη, αλεσμένη σε σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
για τη σως:
3 κ.σ. μουστάρδα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
μάραθος, δυόσμος
αλάτι κ πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές
πίτες
Το "χορτοφαγικό βρώμικο": πίτα με κεφτεδάκια φακής, "τηγανιτές" πατάτες φούρνου κ αρωματική σως μουστάρδας Εκτέλεση:
Βράζω τις φακές με τα δαφνόφυλλα. Σουρώνω κ αφήνω να κρυώσουν. Σε ένα μπλέντερ τις πολτοποιώ. Αδειάζω σε μπολ. Προσθέτω τη βρώμη, τα λαχανικά κ ανακατεύω. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το λάδι και ανακατεύω ξανά. Βάζω στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει η ζύμη. Βγάζω κ πλάθω κεφτεδάκια. Τα τοποθετώ σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C ώσπου να ροδίσουν από κάτω κ μετά τα αναποδογυρίζω για να ψηθούν κ απ΄την άλλη. Στο μπλέντερ ρίχνω όλα τα υλικά της σος κ χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Ψήνω τις πιτούλες, τις αλείφω με τη σως,προσθέτω σαλάτα, τις πατάτες κ τακεφτεδάκια κ απολαμβάνω το τέλειο βρώμικο! Καλή σας απόλαυση!